ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΗΛΑΝΤΑ

ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΗΛΑΝΤΑ

Όλη η περιγραφή των εκεί εργασιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων

Ο Λήλας ποταμός μπορεί να γίνει απολύτως ασφαλής με διάνοιξη στην περιοχή της εκβολής με την εξαγορά και κατεδάφιση περίπου 18 παρόχθιων κτισμάτων.
και επεμβάσεις σε μήκος 7,5 χλμ, από την εκβολή του ποταμού και έως 200μ. μετά τη γέφυρα Αφρατίου. Αυτό είπε ο Φάνης Σπανός στο δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων προσθέτοντας ότι σε περίπτωση συναίνεσης των ιδιοκτητών, προτείνεται η απευθείας εξαγορά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με βάση Έκθεση Εκτίμησης Εμπορικής Αξίας Ακινήτων από Ορκωτό Εκτιμητή. Διαφορετικά, προτείνεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους δημοσίου οφέλους.
 
Αναφερόμενος στις εύλογες ανησυχίες κατοίκων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κατέστησε σαφές ότι:
1. Προχωρά με αποτελεσματικότητα έργο θωράκισης της κοίτης με 7.500 μέτρα συνεχούς διαμόρφωσης με συρματοκιβώτια, από πριν το Αφράτι ως τις εκβολές.
2. Όλες οι εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί βασίστηκαν σε άρτιες επιστημονικά, νόμιμα υλοποιημένες και εγκεκριμένες μελέτες. Στον σχεδιασμό ελήφθη υπ’ όψη η πλημμύρα με συχνότητα εμφάνισης τουλάχιστον 50ετίας (και επιπλέον περιθώριο ασφαλείας), όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το φαινόμενο του 2020.
3. Η πρόταση οριοθέτησης έλαβε υπ’ όψη κρίσιμα στοιχεία, όπως τα όρια του υγροτόπου, την ιστορική κοίτη, τη διαμορφωθείσα κατάσταση του οικισμού και φυσικά τις ανάγκες των αντιπλημμυρικών έργων.
4. Η μελέτη δεν εκπονήθηκε εν αγνοία των κατοίκων, αλλά κατόπιν επανειλημμένων συναντήσεων με επιτροπές κατοίκων, με ενδιαφερόμενους πολίτες και σε συνεργασία βεβαίως με τον Δήμο Χαλκιδέων, που κατέθεσε επιπλέον δεδομένα και προτάσεις.
5. Η παρέμβαση δεν περιορίζεται στην πεδινή κοίτη. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι σχετικές εργασίες (φράγματα κλπ) στην ορεινή κοίτη, από το αρμόδιο Δασαρχείο Χαλκίδας.
 
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, έγινε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας Βαγγέλη Κούκουζα, του Αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας – Νέων Τεχνολογιών & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Βαρδακώστα, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Επικοινωνιών Δημήτρη Βουρδάνου, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Παιδείας Κώστα Γαλάνη και δεκάδων πολιτών, στους οποίους δόθηκε απεριόριστος χρόνος προκειμένου να τοποθετηθούν, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός τόνισε εισαγωγικά ότι: «Η μελέτη εκπονήθηκε με απόλυτη στόχευση τη μέγιστη δυνατή αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και με μόνη προϋπόθεση την πλήρη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας».
 
Είπε ακόμη ο Φάνης Σπανός: "Μιλήσαμε ανοιχτά, συνολικά και κυρίως ειλικρινά για τον Λήλαντα, απαντήσαμε σε μύθους με αλήθειες για να γνωρίζει κάθε πολίτης τι έχει γίνει και τι πρόκειται να γίνει στο ποτάμι» είπε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός απευθυνόμενος στους Δημοτικούς Συμβούλους Χαλκιδέων και τόνισε ότι: «Δεν ωφελεί η ατέρμονη και αυθαίρετη πλειοδοσία σε ότι αφορά τα όρια της κοίτης, τον αριθμό των κτισμάτων ή τα υδραυλικά μεγέθη. Υπεύθυνη στάση είναι η θετική γνωμοδότηση – με γόνιμες προτάσεις – σε μια μελέτη που εκπονήθηκε με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και κυρίως με ευσυνειδησία. Μια μελέτη που αποτελεί μονόδρομο για τη στρατηγική προστασία του ποταμού και των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ