ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ NOTIO ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ NOTIO ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

Οι δρόμοι προς Κάρυστο και Κύμη δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν στις κυκλοφοριακές ανάγκες τους

Υπάρχουν πλέον δυο δεδομένα για το οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Το πρώτο είναι ότι δεν... έχει. Οι δρόμοι της είναι 60 και πλέον ετών με αποτέλεσμα την πλήρη ασφυξία του νομού με καθυστερήσεις στις μεταφορές, τις συγκοινωνίες, τον τουρισμό κ.α. 
Το δεύτερο είναι ότι ξεκινά η παράκαμψη Χαλκίδας ενώ προγραμματίζεται και ο βόρειος οδικός άξονας, δηλαδή επιτέλους σχεδιάζονται οδικά έργα. Ωστόσο υπάρχει και κάτι που είναι ακόμα σε πλήρη απαξία: Ο νότιος οδικός άξονας του νησιού για τον οποίο δεν υπάρχει βούληση να σχεδιαστεί τουλάχιστον τώρα.
 
Ο δρόμος αυτός σηκώνει τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο, διότι εξυπηρετεί μεγάλες πόλεις (Χαλκίδα, Βασιλικό, Ερέτρια, Αμάρυνθος, Αλιβέρι), ενώ μετά τα Λέπουρα ο ένας κλάδος κατευθύνεται προς Κάρυστο και ο άλλος προς Κύμη.
 
Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι για τα 120 περίπου χιλιόμετρα Χαλκίδας - Καρύστου χρειάζονται δυόμισι ώρες οδήγησης σε επικίνδυνες μάλιστα συνθήκες. Γοα δε την απόσταση Κάρυστος - Αιδηψός χρειάζονται πάνω από... πέντε ώρες! Επιπλέον - και αυτό είναι όντως σοβαρό - πάρα πολλοί κάτοικοι στα δύσκολα σημεία του νησιού μας, έχουν μήνες ακόμη και χρόνια να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές του!
 
To θέμα για τον νότιο διαμήκη οδικό άξονα, όπως έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ, έθεσε ο Θανάσης Ζεμπίλης στην κυβερνητική σύσκεψη στη Χαλκίδα, υπό τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υποδομών Γ. Καραγιάννη και της ΓΓ  Μ.Ε. Γεραρδή.

Ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ τόνισε ότι,  στον άξονα Χαλκίδα - Λέπουρα, οι μόνες ώριμες προτάσεις που έχουμε είναι οι παρακάμψεις Χαλκίδας, Βασιλικού, Αμαρύνθου και Αλιβερίου. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι είναι δύσκολο ένας τόσο σημαντικός άξονας να διαρθρώνεται με συνεχείς παρακάμψεις.

Ο βουλευτής έχει προτέινει από το 2012, να μελετηθεί ένα νέο απαραίτητο έργο, που θα αφορά την διασύνδεση των παρακάμψεων σε ένα νέο άξονα, που θα ενοποιεί τις παρακαμπτήριες οδούς και θα βελτιώνει τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της οδού μέχρι τη διασταύρωση Μαρμαρίου και τη Κάρυστο.

Ο κ. Ζεμπίλης θεωρεί ότι η ιδέα αυτή ωρίμασε και πρέπει να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, ώστε να εξασφαλιστεί καταρχήν η χρηματοδότηση του έργου και στη συνέχεια να προκύψει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής του