ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Ολοκληρωθηκαν όλες οι διαδικασιες του διαγωνισμού και η Mytilineos στήνει σύντομα τα εργοτάξια της 

Υπεγράφη επιτέλους το μεγάλο οδικό έργο της Εύβοιας που αφορά στην Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών. Το έργο ανέλαβε η Mytilineos που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό με ποσοστό έκπτωσης 7,61%. 
Είναι το πρώτο οδικό έργο που γίνεται στο νσί ε΄δω και... 60 χρόνια. Χρειάστηκε δε μια βιβλική καταστροφή από πυρκαγιές για να σκύχει το κράτος πάνω από τον νομό μας. 

Να θυμίσουμε πως η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 2022 αρχικά με την υποβολή των φακέλων και στη συνέχεια με την αποσφράγιση των προσφορών.  Η απόφαση που οριστικοποίησε την αναδοχή της Μytilineos λήφθηκε στις 12 Οκτωβρίου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου. Το έργο πέρασε και από τη Βουλή στις 8 Δεκεμβρίου 2022 ολοκληρώνοντας την προσυμβατική περίοδο.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον στα έργα δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, τότε θα μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2027.

Είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο για την περιοχή της Εύβοιας και  μετά από αναμονή αρκετών ετών. Η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών είναι το σημαντικότερο έργο για την περιοχή που θα βελτιώσει τις μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. 

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 210 εκατ. ευρώ (169,35 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το κυρίως έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 125 εκατ. ευρώ και η προαίρεση άλλα 85 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει δύο οδικά τμήματα: το πρώτο από την Νέα Λάμψακο μέχρι τη Σήραγγα Βαθροβουνίου μήκους 2χλμ και στη συνέχεια στο τμήμα Σήραγγα Βαθροβουνίου μέχρι τα Ψαχνά μήκους 14,7χλμ. Ως προαίρεση περιλαμβάνονται τα τμήματα:

α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου,
β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και
γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Η οδός Παράκαμψης Χαλκίδας με τα συνεχόμενα τμήματα της Παράκαμψης Ψαχνών και της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας, εντάσσεται στα έργα βελτίωσης της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια και – παράλληλα – στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Ν. Αρτάκης και των Ψαχνών από τη διερχόμενη κυκλοφορία, η οποία σήμερα, αναγκαστικά διέρχεται από τις παραπάνω αστικές περιοχές.

Με την κατασκευή των συνεχιζόμενων τμημάτων πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα και μετά προς την παράκαμψη Ψαχνών, και την αρτηρία σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας και μελλοντικά προς Ιστιαία – Αιδηψό, με κατασκευή νέων ή/και ανακατασκευή υφιστάμενων τμημάτων με σύγχρονο σχεδιασμό και αναβαθμισμένη γεωμετρία, θα μπορεί να αποδοθεί στην κυκλοφορία ένας ενιαίος και ασφαλής οδικός άξονας μέχρι την Αιδηψό με τα αναγκαία χαρακτηριστικά ασφάλειας και ταχύτητας, που θα ανταποκρίνονται στο διατιθέμενο τουριστικό και λοιπό δυναμικό της βόρειας Εύβοιας