ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗ: ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ

ΥΠΟΣΧΕΣΗ: ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ

Πότε θα κατασκευαστούν οι τρεις πεσμένες γέφυρες της Εύβοιας;

Η η ανάδοχος εταιρία ΙΝΤΕΡΚΑΤ ΑΤΕ έχει ολοκληρώσει το σύνολο σχεδόν των οριστικών μελετών, προκειμένου να προχωρήσει στο βασικό έργο της ανακατασκευής και αποκατάστασης των γεφυρών σε Φύλλα, Αφράτι και Βασιλικό. 
Ως προς τη γέφυρα των Φύλλων το κυρίως έργο αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα με τη κατασκευή του συστήματος θεμελίωσης της, ενώ θα παραδοθεί σε κυκλοφορία το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στο μεσοδιάστημα θα κατασκευάζεται και η υποδομή θεμελίωσης της νέας γέφυρας του Αφρατίου.
Αφού παραδοθεί σε χρήση η νέα γέφυρα των Φύλλων θα κατεδαφιστεί η υφιστάμενη γέφυρα Αφρατίου και θα ξεκινήσει και η επισκευή της υφιστάμενης γέφυρας του Βασιλικού, η οποία, στη διάρκεια των εργασιών, θα μονοδρομείται για τα οχήματα, κατά διαστήματα. 
Το φυσικό αντικείμενο του ανωτέρω έργου με τη κατασκευή των δύο νέων οδογεφυρών σε Φύλλα και Αφράτι, την επισκευή της γέφυρας του Βασιλικού και τις λοιπές εργασίες οδοφωτισμού και κυκλοφοριακών παρεμβάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023.
Το έργο που εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών εκτός από την επισκευή της γέφυρας στο Βασιλικό και την κατασκευή δύο νέων γεφυρών στις θέσεις Αφράτι και Φύλλα, περιλαμβάνει και την αποκατάσταση και βελτίωση του τοπικού οδικού δικτύου, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης και αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες που προβλέπονται στη σύμβαση - εκτός από τις τρεις γέφυρες - είναι οι εξής:

  • - ∆ιατήρηση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού στη θέση γέφυρας Βασιλικού.
  • - Τροποποίηση της υφιστάμενης Οδού μεταξύ οικισμών στη θέση γέφυρας Αφρατίου.
  • - Τροποποίηση της υφιστάμενης Οδού μεταξύ οικισμών στη θέση γέφυρας Φύλλων με βελτιωτικές επεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα.
  • - Τροποποίηση της υφιστάμενης παρόχθιας οδού μεταξύ των οικισμών Βασιλικού και Φύλλων με βελτιωτικές επεμβάσεις τοπικού   χαρακτήρα.
  • - Ανακατασκευή/ αναδιάταξη ισόπεδων κόμβων στις θέσεις διασταύρωσης κάθετων οδών

άνωθεν του ποταμού Λήλαντα μετά το πέρας των γεφυρών, καθώς και την παράλληλη προς τον ποταμό οδό με βελτιωτικές επεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα.

  • - Εργασίες διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των τριών γεφυρών (Καθαρισμός κοίτης και πρανών, Εκσκαφές και χωματουργικές εργασίες, Επένδυση διατομών με λιθορριπές και συρματοκιβώτια, Κατασκευή έργων διευθέτησης, Έργα προστασίας βάθρων γεφυρών έναντι διάβρωσης)
  • Εργασίες οδοφωτισμού των τριών γεφυρών και των συγγενικών τους κόμβων και οδών.
 
Ο προϋπολογισμός του έργου, που επιβαρύνει τη ΣΑΕ 071 (ΠΔΕ) ανέρχεται στο ποσό των 7,5 εκατ. ΕΥΡΩ με ΦΠΑ και στη διαδικασία συμμετέχουν τρεις μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, η ΜΕ.ΚΟΝ. Α.Ε., η ΚΑΔΜΟΣ ΑΕΤΕ και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.
Εδώ να πούμε ότι ο κ. Θ. Ζεμπίλης, με επιστολή του προς την Γ.Γ. Υποδομών κα Γεραρδή είχε ζητήσει να μην δοθεί νέα παράταση στους μελετητές για την παράδοση της μελέτης, δεδομένου ότι η διαδικασία καθυστέρησε σημαντικά. Αρκεί να πούμε ότι θα ολοκληρωθεί με... άλλη κυβέρνηση!