ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06092023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΙΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΙΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Σημαντικά αναπτυξιακά έργα για Αιδηψό και Νέα Στύρα - Τι προβλέπει το Master Plan για την Χαλκίδα 

Υπεγράφη την Τετάρτη από τον πρόεδρο του ΟΛΝΕ κ. Σπύρο Γεροντίτη και τον αντιπρόεδρο κ. Μπάμπη Μανιάτη η σύμβαση για την εκπόνηση μελετών για την μεταφορά τριών εμπορευματικών λιμένων της Εύβοιας, δηλαδή των λιμένων της Χαλκίδας, της Αιδηψού και των Νέων Στύρων.
 
Πρόκειται για κορυφαία αναπτυξιακά έργα που αφορούν όχι μόνο τη μετακίνηση των εμπορικών λιμένων σε νέα σημεία απεγκλωβίζοντας τα κέντρα των πόλεων αυτών, αλλά και την μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε τουριστικά καταφύγια με προσδοκώμενα οφέλη σε κάθε επίπεδο.
 
Ειδικά ο λιμένας Χαλκίδας είναι ο σημαντικότερος λιμένας της Κεντρικής Ελλάδας. Αποτελεί σημείο «επαφής» του Νότιου και του Βόρειου Ευβοϊκού και συνδέει ουσιαστικά την Κεντρική Ελλάδα με το Αιγαίο. Περιλαμβάνει μια μεγάλης έκτασης Χερσαία Ζώνη η οποία εκτείνεται εκατέρωθεν του Πορθμού του Ευρίπου τόσο στην Βοιωτική όσο και στην Ευβοϊκή ακτή περιλαμβάνοντας πλήθος λιμενικών έργων, κτιριακών εγκαταστάσεων και ελεύθερων χώρων.
Η μελλοντική ανάπτυξή του λιμένα αποσκοπεί σε προσδοκώμενα αποτελέσματα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης της Χαλκίδας και ευρύτερα του Ευβοϊκού Κόλπου:
  1. στη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του υφιστάμενου δυναμικού για την υποδοχή πρόσθετης τουριστικής ζήτησης, όπως διαπιστώνεται σήμερα, με τη χωροθέτηση νέου  - ευρύτερου τουριστικού λιμένα προκειμένου να δημιουργηθεί μια σημαντική εγκατάσταση εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής με ενιαίο μέτωπο, κατά το δυνατόν πλησιέστερα στα σημεία άφιξης (οδικά, σιδηροδρομικά) καθώς και στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης της Χαλκίδας.
  2. στη μεταφορά σε νέα θέση εκτός πόλεως και κατά προτίμηση νοτιότερα της νέας γέφυρας, της εμπορικής λιμενικής δραστηριότητας, με διερεύνηση όλων των εναλλακτικών λύσεων και επιλογή της βέλτιστης με κοινωνικά και τεχνικοοικονομικά κριτήρια.
  3. στη διερεύνηση της δυνατότητας μεταφοράς της εγκατάστασης της Ιχθυόσκαλας σε νέα θέση, προκειμένου να αξιοποιηθεί η παράκτια, εντός του αστικού ιστού, βοιωτική ζώνη με τουριστικές χρήσεις αλλά και με νέες χρήσεις αναψυχής, εμπορικές, πολιτισμού και άλλες που απορρέουν από τις αστικές δραστηριότητες, με σκοπό να δημιουργηθεί «παραλία Χαλκίδας» και στην βοιωτική πλευρά της.
  4. στη συγκέντρωση και δημιουργία ζώνης ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, σε εγγύτητα με τον νέο τουριστικό λιμένα αλλά και σε κατάλληλη απόσταση από τον αστικό ιστό.
  5. στην αξιοποίηση των υφιστάμενων και προσθήκη των απαιτούμενων νέων κτιρίων, για την εξυπηρέτηση των χωροθετούμενων λειτουργιών και δραστηριοτήτων, με σύγχρονες προδιαγραφές σχεδιασμού κατά τα διεθνή πρότυπα.
  6. σε βελτιστοποιήσεις που αφορούν την κυκλοφορία, πρόσβαση και λειτουργία των τμημάτων του λιμένα καθώς και τη σύνδεση μεταξύ τους καθώς και με την πόλη.
  7. στη συγκέντρωση των ναυταθλητικών δραστηριοτήτων σε κατάλληλη θέση και αναβάθμιση αυτών με δυνατότητα νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης.
  8. στον πλήρη διαχωρισμό αλιευτικών και τουριστικών δραστηριοτήτων στο σύνολο της χερσαίας ζώνη λιμένα Χαλκίδας, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία και βέλτιστη ανάπτυξη αυτών.
Ο μελετητής δεσμεύτηκε για την παράδοση των μελετών στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στα αντίστοιχα έργα τάχιστα.