ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03312023

Πεμ, 30 Μαρ 2023 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Σε 18 μήνες και ο Βόρειος Οδικός Άξονας - Συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές 

Ξεκινά η οδική ανασυγκρότηση της Εύβοιας, ένας νομός της χώρας που στερείται έργων υποδομής εδώ και πολλά χρόνια. 
Το νησί δεν έχει ούτε ένα χιλιόμετρο σύγχρονου δρόμου.
Η αρχή θα γίνει από σήμερα Τρίτη με την δημοπράτηση του έργου της "Παράκαμψης Χαλκίδας και Παράκαμψης Ψαχνών", προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ, ενώ σε φάση ωρίμανσης μπαίνει το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Εύβοιας, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Με εξαίρεση το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, είναι το πρώτο μεγάλο έργο στο νομό που θα γίνει μετά από χρόνια εγκατάλειψης.
Το υπό δημοπράτηση έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Παράκαμψης Ψαχνών, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συμμετέχουν αυτόνομα όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας, αποσκοπεί στη βελτίωση της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια, στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Ν. Αρτάκης και των Ψαχνών με την διερχόμενη κυκλοφορία να διοχετεύεται στη νέα οδό και στην απόδοση στην κυκλοφορία ενός ενιαίου και ασφαλούς οδικού άξονα από τη Χαλκίδα έως και το πέρας της Παράκαμψης των Ψαχνών.

Το έργο περιλαμβάνει δύο οδικά τμήματα: το πρώτο από την Νέα Λάμψακο μέχρι τη Σήραγγα Βαθροβουνίου μήκους 2χλμ και στη συνέχεια στο τμήμα Σήραγγα Βαθροβουνίου μέχρι τα Ψαχνά μήκους 14,7χλμ. Ως προαίρεση περιλαμβάνονται τα τμήματα:

α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα "Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος", μήκους 4,0 χλμ. περίπου,

β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και

γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια.

Στόχος του υπουργείου, είναι η ανάδειξη του αναδόχου μέσα στην Άνοιξη και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης εντός του έτους. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. 
ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Σε διαδικασία ωρίμανσης μπαίνει και το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Εύβοιας, προύπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο αναμένεται μελετητικά να ωριμάσει μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο και εν συνεχεία να βγει προς δημοπράτηση. 

Στο έργο αναφέρθηκε προσφάτως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης που επισκέφτηκαν τη Βόρεια Εύβοια για να παρουσιάσουν ολιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιοχής που επλήγη από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Μιλάμε για ένα δρόμο 56 χιλιόμετρα, μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια.

Ένα έργο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα σπάσει την οδική απομόνωση της βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του υπόλοιπου σχεδίου μας πολύ πιο εύκολη.

Συνολικά, ο νέος άξονας θα έχει ως αφετηρία το τέλος της Παράκαμψης Ψαχνών και θα είναι συνολικού μήκους 56 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το νέο τμήμα είναι 47 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα 9 χλμ. αντιστοιχούν σε αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου.

Ήδη προωθείται η κατεπείγουσα συμπλήρωση και επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών, ώστε να δρομολογηθεί η δημοπράτησή τους, ως ενιαίο έργο, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει πει ότι το μοντέλο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας θα μπορούσε να γίνει ένα case study για το πώς μπορεί μια περιοχή να αναγεννηθεί σε όλα τα επίπεδα, άσχετα με το αν έχει υποστεί φυσική καταστροφή ή όχι.