ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ10072022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ: 17 ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ: 17 ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Κάθε σχεδιασμός ανασυγκρότησης της Εύβοιας θα έχει την τύχη των γεφυρών Βασιλικού, Φύλλων, Αφρατίου; 

 
Ο "Ευβοϊκός Τύπος" είχε προειδοποιήσει: Η Εύβοια έχει την ευκαιρία της ανασυγκρότησης της μέσα από τις καταστροφές που υπέστη το 2021 επιλύοντας μάλιστα και καθυστερήσεις δεκαετιών σε υποδομές που τις δικαιούται. 
Όμως υπάρχει η γραφειοκρατία που απειλεί κάθε σχεδιασμό να μείνει στα χαρτιά ή να ολοκληρωθεί με μεγάλες εκπτώσεις. Ένα παράδειγμα: Παρά την μέθοδο του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ, η μελέτη για την κατασκευή των γεφυρών Βασιλικού, Φύλλων και Αφρατίου, δεν έχει ολοκληρωθεί... 17 μήνες μετά (!), ενώ ετοιμάζουν και τετράμηνη παράταση.
 
Ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης παραμερίζοντας την ιδιότητα του κυβερνητικού βουλευτή και προτάσσοντας το συμφέρον του νζητάει από την Γενική Γραμματέα Υποδομών κα Μαρία – Έλλη Γεραρδή να μη δοθεί η νέα παράταση που ετοιμάζουν(!) και να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη των γεφυρών Βασιλικού, Φύλλων και Αφρατίου, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο το συντομότερο δυνατό. 
 
Όπως υπογραμμίζει ο Θανάσης Ζεμπίλης, «οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να βρίσκονται ουσιαστικά σε κατάσταση ιδιότυπης απομόνωσης 17 μήνες μετά την καταστροφή και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην μελετητική διαδικασία δεν συνάδουν με τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου». 
 
Συγκεκριμένα, η από 11/1/2022 επιστολή του Βουλευτή Ευβοίας αναφέρει και τα εξής:  
 - Οι πλημμύρες της 9ης Αυγούστου 2020 στην κεντρική Εύβοια επέφεραν μεγάλες καταστροφές σε βασικές υποδομές, όπως στις γέφυρες Βασιλικού, Φύλλων και Αφρατίου. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις ζημιές στις οδογέφυρες κατά μήκος του Λήλαντα ποταμού προκάλεσαν τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. 
- Οι αρνητικές επιπτώσεις εξακολουθούν να υφίστανται 17 μήνες μετά την καταστροφή. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν τα Φύλλα, ενός από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Χαλκιδέων, όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν να βρίσκονται ουσιαστικά σε κατάσταση μερικής απομόνωσης, αδυνατώντας να έχουν κανονική πρόσβαση στις γύρω περιοχές και την Χαλκίδα.    
- Για λόγους επιτάχυνσης της συνολικής διαδικασίας, κρίθηκε αναγκαία η ενιαία δημοπράτηση του έργου των τριών γεφυρών με την διαδικασία του κατεπείγοντος, με την σύμβαση εκπόνησης της μελέτης για την επισκευή και ανακατασκευή των ως άνω γεφυρών να περιορίζεται στο στάδιο της Προμελέτης, ενώ η διαδικασία σύναψης της σύμβασης για την υλοποίηση των εργασιών θα έχει ως αντικείμενο συγχρόνως την μελέτη και την εκτέλεση του έργου.   
- Είναι απορίας άξιο, ωστόσο, πως ένα έργο που χαρακτηρίζεται ως κατεπείγον παρουσιάζει τόσο μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις κατά το στάδιο της μελετητικής ωρίμανσης. Πολύ φοβάμαι δε, ότι λόγω της βραδύτητας θα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή στο τομέα των αποκαταστάσεων των υποδομών από ζημιές, που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές. 
 
- Σαν να μην έφτανε αυτό , εγκρίνατε την παράταση συνολικής προθεσμίας τεσσάρων μηνών περαίωσης της ανωτέρω σύμβασης με τους ανάδοχους μελετητές με τη νέα καταληκτική ημερομηνία παράδοσης να ορίζεται πλέον η 24η Φεβρουαρίου 2022.    

Δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει αρκετά και αδικαιολόγητα η ολοκλήρωση των μελετών και λαμβάνοντας υπόψιν ότι αρκετοί κάτοικοι του Δήμου Χαλκιδέων συνεχίζουν ακόμη και σήμερα, 17 μήνες μετά την καταστροφή, να ζουν σε καθεστώς ιδιότυπης απομόνωσης, παρακαλώ όπως πράξετε τα δέοντα για την επίσπευση της ολοκλήρωσης της μελετητικής διαδικασίας, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες».