ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι07052022

Παρ, 01 Ιουλ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ Η Β. ΕΥΒΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Η Β. ΕΥΒΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Είμαστε το μοναδικό νησί στη χώρα με τέτοια έλλειψη - Ποια είναι η πραγματικότητα

 
Η Εύβοια αποδεδειγμένα πια έχει ισχυρές αποδείξεις διαχρονικής εγκατάλειψης. Το σύνολο των υποδομών της, όπως για παράδειγμα οι δρόμοι και λιμάνια της, είναι δεκαετίες πίσω επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομική και κοινωνική ζωή. 
Μια από τις σημαντικότερες και ανεξήγητες ελλείψεις για το νησί είναι η απουσία ενός σύγχρονου αεροδρομίου στη Β. Εύβοια ώστε να ενισχυθούν δυναμικά ο τουρισμός και η επιβατική κίνηση.
 
Υπήρχαν δυο δικαιολογίες για αυτή την παράλειψη. Η πρώτη ότι υπάρχει κοντά μας το αεροδρόμιο Αθηνών και η συμβατική υποχρέωση της χώρας να μην κατασκευάσει άλλο σε απόσταση έως 100 χιλιόμετρα. Αυτό μπορεί να αφορά την πόλη της Χαλκίδας, όχι όμως την Βόρεια Εύβοια που απέχει πάνω από 100 χιλιόμετρα.
Η δεύτερη δικαιολογία αναφέρει ότι ένα αεροδρόμιο στη Β. Εύβοια θα πλήξει άλλες δραστηριότητες όπως την κτηνοτροφία και τον αγροτικό τομέα. Ωστόσο οι παραπάνω αιτιάσεις δεν είναι επαρκείς.
Όπως αναφέρει ο κ. Π. Πετράκος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα, η Εύβοια ενώ είναι το δεύτερο νησί σε έκταση στην Ελλάδα και το έκτο στην Μεσόγειο, δεν διαθέτει Α/Δ με το πρόσχημα ότι έχει οδική πρόσβαση από την γέφυρα της Χαλκίδας, μία γέφυρα που απέχει 2 ώρες και 40 λεπτά από το χωριό Άγιος Γεώργιος Λιχάδος και 2 ώρες και 15 λεπτά από το κέντρο της Β. Εύβοιας την Ιστιαία. 
Την ίδια ώρα, η κατασκευή ενός Α/Δ για παράδειγμα στον κάμπο της Ιστιαίας θα εξυπηρετούσε όλες τις τουριστικές περιοχές μιας τεράστιας «περιμετρικής» ακτογραμμής 200 χλμ από Λιμνιώνα, Βλαχιά, Πήλι, Αγία Άννα, Ελληνικά, Βασιλικά Αγριοβοτάνι, Γούβες, Πευκί, Πύργος, Ωρεοί, Λιχάδα, Αγιος Γεώργιος, Αιδηψός, Ροβιές, Χρόνια έως και τη Λίμνη (παράκτιοι οικισμοί).
Αυτές οι περιοχές διαθέτουν περί τα 120 ξενοδοχεία, 630 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, 2 κάμπινγκ ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες εξοχικές κατοικίες διαθέσιμες μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. 
 
Ένα Α/Δ στην περιοχή θα είχε εξασφαλισμένες εκατοντάδες πτήσεις charter και θα επέφερε έσοδα όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στον εθνικό προϋπολογισμό. Ο αερολιμένας της Σκιάθου το 2018, είχε 183 χιλιάδες αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό, με το νησί της Σκιάθου (φωτό), να έχει συνολικά λιγότερες κλίνες από αυτές της Βόρειας Εύβοιας, επομένως και σε ένα Α/Δ στην περιοχή μας θα αναμέναμε ανάλογη κίνηση.
Η κατασκευή αερολιμένα θα «απογείωνε» τουριστικά την περιοχή, θα επέφερε νέες επενδύσεις στον κλάδο των κατασκευών και φυσικά θα δρούσε καταλυτικά στην αύξηση της απασχόλησης (θα προσέδιδε περί τις 2.000 κυρίως έμμεσες θέσεις εργασίας). 
Η κατασκευή ενός περιφερειακού Α/Δ παρόμοιο με αυτό της Σκιάθου ή της Μήλου, δεν είναι κάποιο φαραωνικό σχέδιο, είναι ένα εφικτό έργο με διαχειρήσιμο προϋπολογισμό. Το κόστος κατασκευής κυμαίνεται στα 10-15 εκ. ευρώ (σύμφωνα με εργασίες από το Ε.Μ.Π.) ποσοστό του οποίου ίσως θα μπορούσε να καλυφθεί από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (Ταμείο Ανάκαμψης), ενώ πολύ πιθανό θα ήταν και το ιδιωτικό ενδιαφέρον στην εν λόγω επένδυση. 
 
Εάν κάποιος εκ των δυο δήμων της Β. Εύβοιας παραχωρούσε έκταση για αεροδιάδρομο 2 χλμ (συνήθως αποτελεί το 70% του συνολικού κόστους) τότε σίγουρα θα βρισκόταν επενδυτής ο οποίος θα αναλάμβανε την κατασκευή του εξολοκλήρου σε αντάλλαγμα με την εμπορική εκμετάλλευση του για κάποια χρόνια. Το κόστος κατασκευής σε καμιά περίπτωση δεν είναι απαγορευτικό.
Τέλος ας γίνει κατανοητό ότι τα Υδατοδρόμια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα κανονικό αεροδρόμιο. Επίσης ότι οι παραινέσεις Πετράκου γίνονται προς τους φορείς της Εύβοιας ώστε να υποβληθεί αίτημα στον Σταύρο Μπένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ