ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

Ανατέθηκαν οι μελέτες και μέσα στο 2022 θα γίνει η δημοπράτηση - Θα παραδοθεί αρχές του 2027 

 
Στην τελική ευθεία είναι η έναρξη του διαγωνισμού για το ζωτικής σημασίας έργο της «Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών». 
Οι κατεπείγουσες διαδικασίες ανάθεσης για Τεχνικούς Συμβούλους που θα ωριμάσουν τις μελέτες ολοκληρώθηκαν και πλέον είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η υλοποίηση.

 

Συγκεκριμένα, μετά την ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, που προηγήθηκε, λόγω αποκλεισμού όλων των φορέων που συμμετείχαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα αυτή να καταστεί άγονη, η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών προχώρησε άμεσα σε νέα διαδικασία ανάθεσης συμβάσεων, με το σύστημα της διαπραγμάτευσης, με ανάρτηση της πρόσκλησης στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής. 
 
Ειδικότερα, η Δ.Ο.Υ. προχώρησε στην διαδικασία ανάθεσης τριών συμβάσεων παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για το έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας-Ψαχνών», συνολικού προϋπολογισμού 512.120,00€ ευρώ, ήτοι: 
 
Α) «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, για την υποβοήθηση της Δ/νσης Οδικών Υποδομών (Δ13) στην αναθεώρηση και επικαιροποίηση των συγκοινωνιακών μελετών του τμήματος «Νέα Λάμψακος – Ψαχνά» του έργου: «Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών», προϋπολογισμού 172.360,00€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%) 
 
Β) «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών (Δ13), στην αναθεώρηση και επικαιροποίηση των τοπογραφικών, στατικών, υδραυλικών και Η/Μ μελετών καθώς και την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του τμήματος “Νέα Λάμψακος - Ψαχνά” του έργου «Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών», προϋπολογισμού 172.360,00€ 
 
Γ) «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών, στην ωρίμανση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου: «Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών», η οποία αφορά στην εκπόνηση συμπληρωματικών Ερευνών & Μελετών και στην ολοκλήρωση των Τευχών Δημοπράτησης», προϋπολογισµού 167.400,00€ (συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α. 24%).

Ήδη, η πρώτη σύμβαση ανατέθηκε στη «ΘΑΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε.», επειδή υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Η  δεύτερη σύμβαση ανατέθηκε στην «A.D.T. ΩΜΕΓΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Τ.Ε.».

Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να δρομολογηθεί στις αρχές του 2022, ενώ η περίοδος κατασκευής εκτιμάται πως θα διαρκέσει περίπου 4 έτη και το αργότερο έως τις αρχές του 2027 το έργο θα παραδοθεί.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου «Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών» έφτανε τα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μετά από τα αποτελέσματα της μελέτης Ανάλυσης Κόστους – Οφέλους (ΑΚΟ) και σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων των Jaspers, προκειμένου να πληροί το εν λόγω έργο τις προϋποθέσεις ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ, κρίθηκε αναγκαία η μείωση του προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 25%.

 

Μετά από σχετική διερεύνηση των εναλλακτικών επιλογών, ως προσφορότερη λύση κρίθηκε η κατασκευή του συνόλου των έργων με διατομή σε Α’ Φάση δίιχνης αρτηρίας σε όλο το μήκος και πρόβλεψη τετράιχνης (κατασκευή των κόμβων και των παραπλεύρων οδών στην τελική τους μορφή και θέση και των άνω διαβάσεων στις κανονικές τους διαστάσεις). Με αυτόν τον σχεδιασμό, ο προϋπολογισμός του εκτιμάται στα 140 εκατ. Ευρώ και ανοίγει πλέον ο δρόμος της ένταξης του στο ΕΣΠΑ και στην υλοποίησή του.