ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06292022

Τρι, 28 Ιουν 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΛΩΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΛΩΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

Στα 140 εκ. ευρώ το έργο για να χρηματοδοτηθεί - Θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου έτοιμο το 2027

Με μείωση κόστους στα 140 εκ. ευρώ και λιγότερες λωρίδες, ξεμπλοκάρει οριστικά το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας. 
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου έφτανε τα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μετά από τα αποτελέσματα της μελέτης Ανάλυσης Κόστους – Οφέλους και για να πληροί το εν λόγω έργο τις προϋποθέσεις ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής ένωσης, βάσει Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρίθηκε αναγκαία η μείωση του προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 25%.
Η λύση που προκρίθηκε αφορά την η κατασκευή του συνόλου των έργων με διατομή σε δίιχνης αρτηρίας σε όλο το μήκος και πρόβλεψη τετράιχνης (κατασκευή των κόμβων και των παραπλεύρων οδών στην τελική τους μορφή και θέση και των άνω διαβάσεων στις κανονικές τους διαστάσεις). Με αυτόν τον σχεδιασμό, ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 140.000.000 ευρώ πράγμα που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του.
Πρόβλημα υπήρχε, στην επιλεγείσα διατομή της οδού στο τμήμα της Παράκαμψης Χαλκίδας από τον κόμβο Ν. Λαμψάκου έως την αρχή της Παράκαμψης Ψαχνών, σε σχέση με τους εκτιμώμενους, στο κυκλοφοριακό μοντέλο, φόρτους.

Συνεπώς καθορίστηκε ως αναγκαίος ο ανασχεδιασμός του έργου και συγκεκριμένα του τμήματος από τον κόμβο Ν. Λαμψάκου έως την αρχή της Παράκαμψης Ψαχνών, με εφαρμογή διατομής συνολικού πλάτους οδοστρώματος 11,0 μ. (δίιχνη διατομή), με διατήρηση της μηκοτομής της οδού, των προβλεπόμενων ανισόπεδων κόμβων, καθώς και του δικτύου παραπλεύρων και βοηθητικών οδών.

Βασική προϋπόθεση του προωθούμενου ανασχεδιασμού του έργου Παράκαμψης Χαλκίδας είναι η διατήρηση της δυνατότητας μελλοντικής αναβάθμισης της αρτηρίας σε τετράιχνη διατομή, όποτε αυτό απαιτηθεί με βάσει τους κυκλοφοριακούς φόρτους.

Το έργο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων της χώρας. Ο διαγωνισμός εφόσον όλα τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις (από ενστάσεις, προσφυγές ή άλλους αστάθμητους παράγοντες) να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2022.

Η περίοδος κατασκευής εκτιμάται πως θα είναι περίπου 4 έτη. Αυτό σημαίνει πως με πρόχειρους υπολογισμούς μπορούμε να πούμε ότι η λειτουργία του τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα το 2027.

Το έργο κρίνεται αναγκαίο για την περιοχή και αποτελεί διαρκές αίτημα από τους φορείς της. Η υλοποίηση του θα αυξήσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και οδηγικής εμπειρίας και θα μειώσει τους απαιτούμενους χρόνους για το ταξίδι προς το βορρά ή το νότο του νησιού.