ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ

Αλλάζουν τους Δήμους Ιστιαίας και Μαντουδίου - Πληρώνονται με χορηγίες - Θετικά σχόλια Τσαπουρνιώτη

Υπογράφτηκε η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης του πολεοδομικού σχεδιασμού για το σύνολο του Δήμου Μαντουδίου-Λιμνης-Αγιας. 
"Οι μελετητές ξεκινούν να αλλάξουν το μέλλον της περιοχής μας στο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί όλους τους Δημότες μας", δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας κ. Τσαπουρνιώτης ο οποίος δήλωσε ότι οι μελέτες προχωρούν "με πρωτόγνωρη ταχύτητα"
Πιο συγκεκριμένα, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» προχώρησε την Παρασκευή στην υπογραφή δυο συμβάσεων μελετών, οι οποίες αφορούν την πολεοδομική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για τις  μελέτες  με τίτλο: α) «Μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού» και β) «Μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου  Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας».

Οι μελέτες για τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό είναι από τις κρισιμότερες για το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας και θα δημιουργήσουν νέες βάσεις για το μέλλον των περιοχών που επλήγησαν.

Συγκεκριμένα, αντικείμενο των μελετών είναι η εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας αντίστοιχα. Τα δυο ΕΠΣ εκπονούνται λόγω της ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου στους  Δήμους, λόγω κρίσιμων χωρικών προβλημάτων που έχουν ως κύρια αφετηρία τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου αλλά συνδέονται και με την απουσία ήδη θεσμοθετημένου πολεοδομικού σχεδιασμού στο σύνολο των Δήμων, και τα οποία επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπιση ή την αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως προβλέπεται στην παρ. 1.α του άρθρου 8 του ν.4447/2016.

Η κάθε μελέτη περιλαμβάνει τρεις επιμέρους μελέτες:

  • - Την κύρια μελέτη (χωροταξική-πολεοδομική), που θα εκπονηθεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων (ΦΕΚ 1976 Β’/2017) και τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.4447/2016 όπως ισχύει.
  • - Την προκαταρκτική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη, σύμφωνα με τις οικείες προδιαγραφές.
  • - την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις οικείες προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι προσωρινή οριοθέτηση των υδατορεμάτων θα γίνει με αυτοτελή μελέτη.

ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Οι δυο μελέτες  θα ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών.  Το κόστος για την εκτέλεση της μελέτης για το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ανέρχεται στο ποσό των 210.000 €,  πλέον του  Φ.Π.Α., και το κόστος της μελέτης για το Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, ανέρχεται στο ποσό των 190.000, πλέον του  Φ.Π.Α. Τα ποσά αυτά πρόκειται να κατανεμηθούν ανάμεσα στα μέλη της κάθε μελετητικής ομάδας, όπως ακριβώς αναγράφεται στις συμβάσεις.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως τον συνολικό προϋπολογισμό των δυο μελετών ύψους 400.000 ευρώ θα καλύψει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» μέσα από ένα «καλάθι χορηγών» που εξασφάλισε από τις εταιρείες «ELPEN» και «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ», που είναι Εταιρικά του Μέλη, καθώς και από το «Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου», που αποτελεί πολύτιμο συνοδοιπόρο τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του πολιτισμού μας.