ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 186 ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 186 ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Παρά το γεγονός ότι οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί, 9.590 νοικοκυριά είναι χωρίς πρόσβαση

 
186 αγροτικοί οικισμοί της Εύβοιας, με συνολικό πληθυσμό 27.426 κατοίκους, δεν έχουν ιντερνετ αν και η Φάση Α' του έργου για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών (δικτύων) στις περιοχές αυτές έχει ολοκληρωθεί. 
Όμως, οι υποδομές που έγιναν, παραμένουν αναξιοποίητες, καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι λιανικής δεν τις έχουν εντάξει στις εμπορικές τους δραστηριότητες. 
 
Αποτέλεσμα, το σημαντικό αυτό έργο να παραμένει ανενεργό και μη λειτουργικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση από 9.590 νοικοκυριά του νομού σε ένα αγαθό ύψιστης σπουδαιότητας. 
 
Το γρήγορο και λειτουργικό διαδίκτυο αποτελεί πλέον κοινωνικό αγαθό υψίστης σημασίας, ενώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες όπως η τηλεϊατρική, η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση έχουν σημαντική εφαρμογή στην καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, πολλές επαρχιακές περιοχές της χώρας δεν έχουν πρόσβαση.
Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης. Όπως αναφέρει, το συγκεκριμένο πρόβλημα επιχειρήθηκε να λυθεί με το έργο «Rural Broadband-Ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων. Σκοπός ήταν να αρθεί ο ψηφιακός αποκλεισμός των περιοχών αυτών και να τους προσφερθεί αξιόπιστη και γρήγορη πρόσβαση στις σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Άλλωστε, το γρήγορο και αξιόπιστο internet αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.
Στην Εύβοια τώρα, το συγκεκριμένο έργο αφορά στην ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση ενός δημοσίου δικτύου τηλεπικοινωνιακών υποδομών, προς τελικούς χρήστες (πολίτες και επιχειρήσεις) στις περιοχές. Δηλαδή, να εξαλειφθεί ο μέχρι σήμερα αποκλεισμός του πληθυσμού από σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες, που οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ήδη προσφέρουν σε αστικά κέντρα.
 
Όπως αναφέρει ο βουλευτής, η Πολιτεία οφείλει να βρει άμεσα λύση, ώστε αφενός οι συγκεκριμένες περιοχές να μη συνεχίσουν να είναι ψηφιακά αποκλεισμένες και αφετέρου το προαναφερθέν έργο, για το οποίο δαπανήθηκαν σημαντικοί πόροι, να μην παραμένει ανενεργό και μη λειτουργικό. 

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός: "Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε οι 27.426 κάτοικοι των 186 οικισμών της Εύβοιας να αποκτήσουν πρόσβαση σε γρήγορο και λειτουργικό διαδίκτυο, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης λειτουργίας του ανωτέρω έργου;"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ