ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ05072021

Παρ, 07 Μαϊ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΙΤΗΜΑ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΙΑ

ΑΙΤΗΜΑ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΙΑ

Επιστολή στον πρωθυπουργό ώστε να ενταχθεί η περιοχή στο εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα - Ποιοι οι λόγοι

Να ενταχθεί ο Δήμος Καρύστου σε πιλοτικό πρόγραμμα υπογειοποίησης των καλωδίων. Η χρηματοδότηση του έργου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αφενός, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αφετέρου, μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών ΑΠΕ από το 3% στο 5%.
 
Σε εθνικό επίπεδο, πρόκειται για ένα υψίστης σημασίας έργο που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων λόγω του περιορισμού των διαρροών, θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος δεδομένου ότι αρκετές πυρκαγιές προκαλούνται από κολώνες της ΔΕΗ, θα αναβαθμίσει την εικόνα πόλεων και χωριών με την απομάκρυνση των στύλων και θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
 
Ειδικά για την Καρυστία, θα είναι και μια απάντηση στην υπερβολική επέκταση των Αιολικών Πάρκων. Η νότια Εύβοια, και ιδίως ο δήμος Καρύστου, συνεισφέρει σημαντικά στο αιολικό δυναμικό της χώρας, καθώς στα διοικητικά όρια της εν λόγω περιοχής έχουν εγκατασταθεί 413 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό επιχειρείται να εγκατασταθούν επιπλέον 350 Α/
 
 Βάσει της υφιστάμενης κατάστασης, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, που παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καλύπτει σχεδόν το 44% του αιολικού δυναμικού της χώρας, με το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου ποσοστού να προέρχεται από τα διοικητικά όρια του δήμου Καρύστου. 
 
Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό που απέστειλε ο Πολιτικός Επιστήμων και Πολιτευτής Ευβοίας της ΝΔ Γιάννης Μανώλης. Ο κ. Μανώλης προσθέτει ότι οι πυλώνες μεταφοράς υψηλής τάσης υποβαθμίζουν την αξία της γης, αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να μεταναστεύσουν από τους παραδοσιακούς τόπους βόσκησης και προκαλούν μείωση εισοδήματος σε αγροτικά επαγγέλματα όπως εκείνο της μελισσοκομίας, ενώ κατά τους θερινούς μήνες είναι συχνό το φαινόμενο πυρκαγιών λόγω της παλαιότητας του δικτύου μεταφοράς και της έκρηξης των μετασχηματιστών στις κολώνες μεταφοράς ρεύματος μέσης και χαμηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ. 
 
"Η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου σαν και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Καρυστία, καθώς αναμένεται να έχει τεράστια αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη", καταλήγει η επιστολή Μανώλη προς τον κ. Μητσοτάκη.