ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ02282021

Παρ, 26 Φεβ 2021 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΑΛΛΑ 14.500 ΑΚΙΝΗΤΑ

ΣΥΝΤΟΜΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΑΛΛΑ 14.500 ΑΚΙΝΗΤΑ

Η Χαλκίδα στην πρώτη γραμμή επέκτασης του δικτύου - Ποιες εταιρείες το ανέλαβαν - Σε 30 μήνες η ολοκλήρωση

Η Χαλκίδα είναι ανάμεσα στις πόλεις που θα δουν να αυξάνονται οι επιχειρήσεις και οι κατοικίες που θα ενταχθούν ενεργειακά στο φυσικό αέριο. 
Συγκεκριμένα στο σύνολο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η ΔΕΔΑ προβλέπει συνολικό ύψος επενδύσεων 48 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν για την κατασκευή δικτύου μήκους 328 χιλιομέτρων, για τη σύνδεση περίπου 14.500 καταναλωτών μέχρι το 2024.

Οι πρώτες πόλεις που θα ενταχθούν είναι οι Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα, αντίστοιχα. Στο πρόγραμμα ωστόσ συμμετέχουν και  η Λιβαδειά, η Άμφισσα, το Καρπενήσι και τα Οινόφυτα.
Ποιοι έχουν αναλάβει το έργο; Σύμφωνα με πληροφορίες είναι η κοινοπραξία Intrakat-ΕΡΓΩ με την τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ πού έχει ανακηρύξει η ΔΕΔΑ, ως προσωρινούς αναδόχους των διαγωνισμών για την κατασκευή των έργων του δικτύου.
Η ΤΕΚΑΛ επικράτησε στον διαγωνισμό της ΔΕΔΑ για τα δίκτυα σε Χαλκίδα και Θήβα, με τον προϋπολογισμό των έργων να έχει εκτιμηθεί στη διακήρυξη σε 16,6 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 13,4 εκατ. ευρώ).
Η σύμβαση αφορά την επέκταση χαλύβδινου δικτύου (19 bar), δικτύου πολυαιθυλενίου, και συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης (4 bar). Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας προβλέπει την πραγματοποίηση 7.600 συνδέσεων καταναλωτών όλων των κατηγοριών.
Όπως σε όλα τα έργα που δρομολογεί η ΔΕΔΑ, οι συνδέσεις των καταναλωτών θα γίνονται παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συνδέσεων καταναλωτών που προβλέπεται για κάθε πόλη στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας είναι ο ελάχιστος που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία, οι συνδέσεις θα είναι πο
Η Intrakat-ΕΡΓΩ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος στη δημοπράτηση των έργων που θα υλοποιηθούν στη Λαμία, με το ύψος της σχετικής δαπάνης να έχει εκτιμηθεί στη διακήρυξη στα 11,9 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,6 εκατ. ευρώ). Όπως και στη Χαλκίδα, έτσι και στη Λαμία η ΔΕΔΑ διαθέτει ήδη δίκτυο διανομής, μήκους 17 χιλιομέτρων, το οποίο έχει ενεργοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2017.
Έτσι, η σύμβαση αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου για την κάλυψη όλου του αστικού ιστού, με την επέκταση του χαλύβδινου δικτύου (19 bar) και του δικτύου πολυαιθυλενίου, καθώς και τη σύνδεση νέων οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης (4 bar). Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας, με ορίζοντα το 2024 θα πραγματοποιηθούν 4.600 καινούριες συνδέσεις.
Και στους δύο διαγωνισμούς, η διάρκεια των έργων έχει οριστεί στους 30 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Τα έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Πλάνου (ΠΕΠ) Στερεάς Ελλάδας και θα χρηματοδοτηθούν επιπλέον από τη ΔΕΔΑ. Οι συμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν κατά 55,6% από ίδιους πόρους και κατά 44,84% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ).