ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ11302022

Παρ, 25 Νοε 2022 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

14 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Μετά το 2007 δεν έγινε καμία νέα ανάθεση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Εύβοιας - Χωρίς μελέτες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια

Μια απόδειξη της διαχρονικής εγκατάλειψης της Εύβοιας είναι η αποκάλυψη ότι τα τελευταία 14 χρόνια δεν έγινε ούτε μια μελέτη που να αφορά το οδικό της δίκτυο στα βόρεια του νησιού.
Αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή δρόμων! H Eύβοια παραμένει με δρόμους των δεκαετιών 50 και 60, αν και απέχει μόλις 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Αυτή η αδιαφορία τι έχει καταφέρει; Οι ενισχυμένοι ευρωπαϊκοί πόροι που θα διατεθούν κατά την προσεχή περίοδο για έργα υποδομών και οι οποίοι θα αποτελούσαν μια μοναδική ευκαιρία για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και της Βόρειας Εύβοιας. να μην αφορούν το νομό! Και δεν τον αφορούν γιατί προϋποθέτει την ύπαρξη ώριμων και οριστικών τεχνικών μελετών.
Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν σε  απάντηση του ΥΠΟΜΕΔΙ μετά από ερώτηση του βουλευτή κ. Ζεμπίλη,  Το ιστορικό είναι αδιανόητο: Το 2007 επί θητείας Γ. Σουφλιά έγιναν διαδοχικές αναθέσεις μελετών, κατά τμήματα της ΕΟ 77, κυρίως σε προκαταρκτικό και προσωρινό στάδιο. Η προσπάθεια αυτή θα έπρεπε να συνεχιστεί, ώστε σήμερα να έχουμε ώριμο προς δημοπράτηση έργο.
Ωστόσο, μετά το 2007 με ευθύνη και της τοπικής κοινωνίας αλλά και των κυβερνήσεων που ανάλαβαν την εξουσία, δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ για την ανάθεση νέων οριστικών μελετών. Έτσι,  η προσπάθεια Σουφλιά έμεινε στα χαρτιά,  ημιτελής. Παράλληλα, δεν έγινε και καμία προσπάθεια για την επίσπευση των μελετών, που είχαν ήδη ανατεθεί.
Το αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας και ολιγωρίας το βλέπουμε σήμερα:  α)Σε κανένα τμήμα της οδού δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες τεχνικών έργων β) Σε κάποιες περιπτώσεις οι συμβάσεις θα πρέπει να λυθούν λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου των μελετητών γ) Για το πρώτο τμήμα της οδού θα πρέπει να αλλάξει η τεχνική λύση του έργου. Αυτό σημαίνει ότι για το ορατό μέλλον δεν προβλέπεται ουσιαστική αναβάθμιση του οδικού άξονα.
Σημειωτέον ότι όσο τα μεγάλα προβλήματα του οδικού άξονα δεν αντιμετωπίζονται, είμαστε πάντα στη δεκαετί του...60.. Το γεγονός αυτό αναδεικνύεται με την παραμικρή ένταση των καιρικών φαινομένων, όπως πρόσφατα. Δεν άντεξαν υποδομές που μόλις είχαν αποκατασταθεί στο πλαίσιο της άρσης συνεπειών του «Ζορμπά». Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δρομολογηθούν τεχνικές λύσεις οριστικές και μελετημένες, κάτι που προϋποθέτει την συσπείρωση και κινητοποίηση του συνόλου των τοπικών δυνάμεων.
- Η απάντηση του Υπουργείουστον κ.Ζεμπίλη  αναφέρει ότι  στις αρμόδιες υπηρεσίες,  για ολόκληρη την Εύβοια, βρίσκονται σε εξέλιξη μόλις τρεις (3) συμβάσεις μελετών και δη του τμήματος από τα Ψαχνά μέχρι το Πευκί, σε διάφορα στάδια ωριμότητας.