ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ11302022

Παρ, 25 Νοε 2022 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Πως αξιολογεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το Master Plan  του ΟΛΝΕ

Ένα από τα ισχυρότερα περιουσιακά στοιχεία της Χαλκίδας είναι φυσικά το λιμάνι της. 
Ωστόσο, στην ουσία μένει επί δεκαετίες αναξιοποίητο, παρά το γεγονός ότι γειτνιάζει με εκατοντάδες βιομηχανίες των Οινοφύτων, ενώ θα μπορούσε να γίνει και λιμάνι τουριστικού προορισμού. Τι χρειάζεται για να αναδειχθεί;

Ο ΟΛΝΕ έχει εκπονήσει master plan το οποίο αφορά στις περιοχές της Ευβοϊκής και Βοιωτικής ακτής, εκατέρωθεν της Γέφυρας Ευρίπου και της Υψηλής Γέφυρας.
Το master plan έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση περιμένοντας προτάσεις από φορείς και θεσμικούς. Μια ενδιαφέρουσα άποψη καταθέτει λοιπόν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία σημειωτέον συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην εκπόνηση του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου του Οργανισμού Λιμένων Νομού Εύβοιας Α.Ε., που αφορά
Η Περιφέρεια, εξηγεί πως καταθέτει δημόσια τις θέσεις της με διττό σκοπό:
- Τη διασφάλιση του μέγιστου βαθμού συνέργειας ανάμεσα στα προτεινόμενα έργα και το ευρύτερο κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον, με συνεπακόλουθο τη μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους από την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων και παρεμβάσεων.
- Τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και εργαλείων χρηματοδότησης των προτεινόμενων έργων.
Οι θέσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:

ΝΕΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ
• Κρίνεται θετικά η πρόταση μετεγκατάστασης του λιμένα στην βοιωτική ακτή. Ειδικότερα προκρίνεται η ισότιμη διπλή χωροθέτηση στο εργοστάσιο τσιμέντου και παρακειμένως των Ναυπηγείων. Σημαντικό πλεονέκτημα της θέσης αποτελεί η εγγύτητα προς τον οδικό άξονα Χαλκίδα – Σχηματάρι – ΠΑΘΕ, το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και προς το Βιομηχανικό Πάρκο Οινοφύτων.
• Με βάση τα ανωτέρω, επισημαίνεται η ανάγκη τελικής διασύνδεσης του λιμένα με το εθνικό οδικό και το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο.
• Τονίζεται η σημασία ανάδειξης του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας και ιδιαιτέρως του αρχαίου ναού της Αυλιδείας Αρτέμιδας.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ - ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΑ
Κρίνεται θετικά η προτεινόμενη χωροθέτηση του νέου τουριστικού λιμένα στην προτεινόμενη θέση στην Βοιωτική ακτή του Νότιου Ευβοϊκού και η επέκταση του υφιστάμενου καταφυγίου στην Ευβοϊκή ακτή.

ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ
Στρατηγικής σημασίας είναι και η επέκταση – αναβάθμιση τόσο του Λιμένα Πολιτικών, όσο και του Λιμένα Νέας Αρτάκης για μικτή Τουριστική και Αλιευτική χρήση.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑΣ
• Η πρόταση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση από την άποψη της απομάκρυνσης της δομής από τον οικιστικό ιστό της Χαλκίδας.
• Κρίνονται ως εύλογα τα επιχειρήματα υπέρ της μεταφοράς των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας στη θέση «Βρυσάκια», πλησίον των Πολιτικών.
Προτείνεται να αναθεωρηθεί η σχεδιαζόμενη θέση των εμπορικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση των εμπόρων της Ιχθυόσκαλας Χαλκίδας περί δημιουργίας σύγχρονου δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και αλιευμάτων, σε μετεξέλιξη της υφιστάμενης αγοράς χονδρικού εμπορίου στην είσοδο της Νέας Λαμψάκου.

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Προκρίνεται η θέση του Αγίου Στεφάνου. Προοπτικά, η Χαλκίδα δύναται να εξελιχθεί σε ευρύτερης κλίμακας τερματικό σταθμό υδροπλάνων, με αναπτυξιακές δυνατότητες στο επίπεδο της τουριστικής, αλλά και της αστικής επιβατικής μεταφοράς.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΣ
Προτείνεται η αξιοποίησή του ως Μουσείο Παλίρροιας και Γέφυρας Ευρίπου.

ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κρίνεται θετικά και ζητείται η εξεύρεση κατάλληλης θέσης εντός ή πλησίον του αστικού ιστού.
Μπορούν να βρεθούν κονδύλια ώστε το Λιμάνι της Χαλκίδας να αλλάξει παντού; Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκφράζει τη βούληση να συνδράμει με κάθε μέσο στην εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία όπως:
• Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021 – 2025, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΠΑ) ή των τομεακών σκελών του ΕΠΑ.
• Το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας ή μέσα από τα τομεακά προγράμματα δράσης.
• Οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την υλοποίηση έργων με δυνατότητα ανταποδοτικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ