ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ01162022

Πεμ, 13 Ιαν 2022 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΖΩΗΣ ΨΑΧΝΩΝ

11 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΖΩΗΣ ΨΑΧΝΩΝ

Αδικαιολόγητη ακινησία παρά το μικρό του κόστος, τις έτοιμες μελέτες και τη μεγάλη διπλή του σημασία - Ερώτηση Ζεμπίλη στη Βουλή

Μόλις 35 εκατ. ευρώ απαιτούνται για την κατασκευή, του φράγματος των Ψαχνών, με το οποίο θα επιλυθεί οριστικά το αρδευτικό πρόβλημα στον αγροτικό Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, καθώς θα καλύπτει αρδευόμενη έκταση 10.000 στρεμμάτων στον κάμπο των Ψαχνών. 
Κι όμως: Αυτό το διπλής σημασίας σημαντικό έργο που θα τονώσει την οικονομία και θα προστατεύει από τις πλημμύρες είναι στις καλένδες από το 2009, παρά το χαμηλό του κόστος.

“Το «Φράγμα Ψαχνών Ν. Ευβοίας», είναι σχεδιασμένο να κατασκευαστεί επί του ρέματος Μαντάνια, βασικός παραπόταμος του Μεσσάπιου ποταμού, στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες.
Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία λιθόρριπτου φράγματος, µε αργιλικό κεντρικό πυρήνα και πλευρικό υπερχειλιστή, ωφέλιμης χωρητικότητας 4.280.000 m3, µε τα συνοδά του έργα (αγωγός μεταφοράς νερού, δανειοθάλαµοι, οδικά έργα). Είναι δεδομένο ότι η υλοποίηση του φράγματος θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων ακραίων φαινομένων, τόσο πλημμυρών, όσο και ξηρασίας, για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά οι δραματικές καταστάσεις που έζησαν οι κάτοικοι.
Βέβαια, η βασική λειτουργία που θα εξυπηρετεί το φράγμα Ψαχνών, ως εγγειοβελτιωτικό έργο, είναι η εξασφάλιση και εξοικονόμηση νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών και η ορθολογική διαχείριση των εδαφοϋδατικών πόρων.
Υπάρχει μέριμνα για να περιοριστεί η επιβάρυνσή του εδάφους, καθώς η άρδευση θα γίνεται πλέον με την χρήση επιφανειακών υδάτων και θα σταματήσει η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα. Όλα τα παραπάνω είναι άκρως απαραίτητα για μια περιοχή όπως ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, που είναι κατά βάση αγροτική, με προβλήματα όμως επάρκειας του νερού.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΖΕΜΠΙΛΗ ΣΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ
Ο βουλευτής Εύβοιας Θ. Ζεμπίλης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, επισήμανε την σπουδαιότητα της κατασκευής του φράγματος των Ψαχνών. Υπενθύμισε ότι στις 5/5/2020 υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόταση ένταξης του έργου, αλλά και των συμπληρωματικών μελετών προϋπολογισμού 300.000 €, σε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών.
Ακόμη ότι το έργο το 2009 είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013», χωρίς τελικά να προχωρήσει η κατασκευή του, ενώ συμπεριλαμβανόταν και στο «Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος ΣΔΛΑΠ) Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας» που είχε δημοσιευτεί τον Απρίλιο του 2013.
Ο κ. Ζεμπίλης ερωτά: "Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επικαιροποίηση των μελετών, την ωρίμανση και την ένταξη του έργου της κατασκευής του φράγματος των Ψαχνών σε πρόγραμμα χρηματοδότησης;".