ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ09262021

Παρ, 24 Σεπ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕ 74,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕ 74,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Η  Έλενα Βάκα θεωρεί ότι επείγει η αποκατάσταση του Λήλαντα - Συνεδρίαση στην Περιφέρεια

Τέσσερα ακόμη έργα προϋπολογισμού 74,5 εκ. ευρώ, που αφορούν στην αποκατάσταση βλαβών των υποδομών αρμοδιότητας της Περιφέρειας, των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων και του Δασαρχείου Χαλκίδας, αποφάσισε νε ξεκινήσει η Περιφέρεια.
Ταυτόχρονα, στην εν λόγω συνεδρίαση η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα υπενθύμισε ότι έχουν γίνει εγκλήματα σε δόμηση και στη διαχείριση του περιβάλλοντος στην περιοχή, εδώ και πολλές δεκαετίες. Και πως ποτέ δεν έγινε μια γενναία και ουσιαστική παρέμβαση σε έργα υποδομών που θα βοηθήσουν πραγματικά στην κατεύθυνση της προστασίας των κατοίκων  και του τόπου.
Είπε λοιπόν ότι θα πρέπει να οργανωθούν από κοινού όλες τις ενέργειες για τα μεγάλα έργα υποδομών που επιβάλλεται να γίνουν, ανάλογα με την αρμοδιότητα του κάθε φορέα. Έφερε δε το παράδειγμα της αποκατάστασης του ποταμού Λήλαντα με τον καθαρισμό του από το μπάζα που ήδη έχει ξεκινήσει από τη  Περιφέρεια, την οριοθέτηση και διευθέτηση του ποταμού, την κατασκευή φραγμάτων, όχι μόνο των Ψαχνών, αλλά και πιο χαμηλά, αν απαιτηθεί.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία μελετά ήδη ο Δήμος, έχουν στόχο να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το "Αντώνης Τρίτσης". Στον Δήμο Χαλκιδέων ήδη έχουν υποβάλει τεχνικό δελτίο για την αποκατάσταση οδοποιίας 10 περίπου χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Υποδομών. Έχει υποβάλει επίσης στην Περιφέρεια τεχνικό δελτίο για την αποκατάσταση υποδομών, οδοποιίας, ύδρευσης και των γηπέδων, συνολικού προϋπολογισμού 9.380.000 ευρώ.
Η σύσκεψη έγινε με κύριο θέμα τις φυσικές καταστροφές που έλαβαν χώρα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων στις 9 Αυγούστου 2020. Πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και με όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων και Διρφύων -Μεσσαπίων, καθώς και οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Εύβοιας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου π.τ. Εύβοιας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας - Βοιωτίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στη συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους φορείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή, όσο και στις διεκδικήσεις που πρέπει να γίνουν προς όφελος των πολιτών.  
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος ανέλυσε το πρωτοφανές, όπως το χαρακτήρισε, φαινόμενο με αντικειμενική και επιστημονική προσέγγιση, καθώς και την πρόταση ενός ερευνητικού έργου, με στόχο την καταγραφή κινδύνων και τη σύνθεση προτάσεων για τη στρατηγικού επιπέδου αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή.

ΔΗΛΩΣΗ ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός με το πέρας της συνεδρίασης δήλωσε:
«Η σημερινή μας συνεδρίαση στην Χαλκίδα, έγινε στον απόηχο της μεγάλης δοκιμασίας που ζήσαμε στον τόπο μας.
Μιλήσαμε αναλυτικά για το πριν, για το σήμερα και κυρίως για το αύριο. Πήραμε αποφάσεις για τα έργα αποκατάστασης, για τις αποζημιώσεις των πολιτών, για τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία.
Δε μας αρκεί η επαναφορά στην προτέρα κατάσταση. Δεν μας φτάνει η συμβατικού τύπου, συνήθης αντιπλημμυρική προστασία. Οδηγούμαστε ακόμη πιο εμφατικά στις προϋπάρχουσες διεκδικήσεις μας, όπως το φράγμα Ψαχνών και η μελέτη του φράγματος Λήλαντα. Πορευόμαστε σε στρατηγικές επιλογές, όπως η πλήρης διάνοιξη των εκβολών του Λήλαντα.
Η ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας, των υποδομών και του περιβάλλοντος είναι και πρέπει να είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ