ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ05072021

Παρ, 07 Μαϊ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

Το Υπουργείο αναφέρει ότι επισπεύδεται η παράκαμψη Χαλκίδας αλλά και οι παρακάμψεις Βασιλικού και Αμαρύνθου

Ανάμεσα στα μέτρα ενίσχυσης της Εύβοιας λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, το υπουργείο Υποδομών αναφέρθηκε σε δύο μεγάλα οδικά έργα που λιμνάζουν επί χρόνια αν και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, ενώ πρότεινε και ένα τρίτο το οποίο δεν έχει ακόμα μελετηθεί επαρκώς.
Πρόκειται για τις παρακάμψεις Χαλκίδας, Βασιλικού και Αμαρύνθου.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις παρακάμψεις ως εξής:
• Παράκαμψη Χαλκίδας: Αφορά την κατασκευή τμήματος 23 χλμ. και χωρίζεται σε δύο τμήματα: από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (γέφυρα Ευρίπου) έως τη Νέα Λάμψακο και από τη Νέα Λάμψακο έως τα Ψαχνά. Το έργο είναι ώριμο μελετητικά και μάλιστα είχε υποβληθεί φάκελος χρηματοδότησης τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (για το εθνικό σκέλος) ήδη από το 2015.
Με το έργο θα μειωθεί ουσιαστικά ο χρόνος πρόσβασης στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, ενώ θα αποσυμφορηθεί η Χαλκίδα και το τοπικό οδικό δίκτυο. Σημειώνεται ότι τη γέφυρα Ευρίπου περνούν κατά μέσον όρο 28.000-30.000 οχήματα ημερησίως (και προς τις δύο κατευθύνσεις).
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του είναι 150,5 εκατ. ευρώ και η δημοπράτησή του θα προχωρήσει μόλις ολοκληρωθούν κάποιες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις.
• Παράκαμψη Βασιλικών: Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2009 και η σύμβαση υπεγράφη το 2010 αλλά δεν ξεκίνησε... ελλείψει απαλλοτριώσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι απαλλοτριώσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί και το έργο έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Το κόστος του εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο, θα μπορούσε να επαναδημοπρατηθεί στις αρχές του έτους.
• Παράκαμψη Αμαρύνθου: Το έργο δεν είναι εξίσου ώριμο μελετητικά. Αφορά την κατασκευή οδικού τμήματος 7 χλμ.