ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08062021

Πεμ, 05 Αυγ 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Έργο προτεραιότητας λέγει ο Κ. Καραμανλής - Μαζί και η παράκαμψη Ψαχνών - Που βρίσκεται η υπόθεση

"Το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και για το λόγο αυτό το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην οποία υποβλήθηκε η μελέτη κόστους οφέλους, προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση του". 
Αυτό λέει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλής.

Όπως απαντάει ο Κ. Καραμανλής σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Θ. Ζεμπίλης,  η κύρια ένσταση που καθυστέρησε το έργο, αφορά τη μεγάλη διατομή παράκαμψης στο τμήμα Ν. Λάμψακος - Βατώντας, όπου προβλέπεται τετράιχνος αυτοκινητόδρομος με λωρίδα έκτακτης ανάγκης. (Το τμήμα Βατώντα-Ψαχνών είναι μονού κλάδου). Προκειμένου να ξεπεραστεί η επιφύλαξη και να κριθεί βιώσιμο το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στον υφιστάμενο δρόμο (Γ. Παπανδρέου- Εθνικής Αντιστάσεως). Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και του Δήμου Χαλκιδέων.
Πρόσθεσε επίσης ότι και η παράκαμψη Ψαχνών έχει ήδη ενσωματωθεί στο έργο (Παράκαμψη Χαλκίδας-Ν.Αρτάκης-Ψαχνών). Η δημοπράτηση της παράκαμψης Βασιλικού δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την ωριμότητα των υφιστάμενων μελετών της παράκαμψης Βασιλικού, προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο στη δημοπράτηση του έργου.
Επίσης πως στο τμήμα από Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου – Νέα Λάμψακος, οι απαιτούμενες μελέτες είναι υπό εξέλιξη, και για το λόγο αυτό θα προβλεφθεί ως έργο προαίρεσης (ενεργοποιείται με μονομερή απόφαση της αναθέτουσας αρχής), στο πλαίσιο της δημοπράτησης της κύριας εργολαβίας.
Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, έχει υποβληθεί στην ΕΤΕπ η μελέτη κόστους οφέλους (ΑΚΟ), προκειμένου να αποφασιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Η κύρια ένσταση του Τεχνικού Συμβούλου JASPERS αφορά τη διατομή του τμήματος της Παράκαμψης Χαλκίδας. Προς τούτο προγραμματίζεται τετράιχνος αυτοκινητόδρομος με λωρίδα έκτακτης ανάγκης.
 Ως προς αυτό προγραμματίζεται η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου Χαλκίδας για τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο παραλιακό δρόμο που θα μειώσουν την ταχύτητα, ώστε να κριθεί βιώσιμο το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ
Η παράκαμψη Χαλκίδας, που αποτελεί αυτονόητη συνέχεια -επέκταση του αυτοκινητόδρομου Σχηματαρίου-Χαλκίδας, θα συνδέσει το Βόρειο με τον Νότιο Άξονα της Εύβοιας, παρακάμπτοντας ανατολικά την πόλη της Χαλκίδας. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας και της Ν. Αρτάκης, ενώ αναμένεται να έχει καθοριστική συμβολή στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το κόστος του έργου, εκτιμάται σε 200εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) που αναλύεται ως εξής: Ν.Λάμψακος-Ψαχνά 165εκατ.ευρώ, Παράκαμψη Ψαχνών 10εκατ.ευρώ. Επίσης προβλέπεται ένα επιπλέον κονδύλι 30εκατ.ευρώ για απαλλοτριώσεις.
Το μήκος του έργου είναι 25,6χλμ εκ των οποίων η Παράκαμψη Ψαχνών είναι 4,6χλμ (έχει πέρας την οδό Ψαχνών-Ιστιαίας).
Ως προαίρεση στο έργο και όχι στο κυρίως αντικείμενο του, θα ενταχθεί το τμήμα Γέφυρα Ευρίπου-Νέα Λάμψακος με μήκος περίπου 5χλμ. και κόστος περίπου 25εκατ.ευρώ.