ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ04142021

Τρι, 13 Απρ 2021 5pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ

Ερώτηση στη Βουλή - Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ αλλά η κυβέρνηση μπορεί  να το εντάξει

Την υλοποίηση της  επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στη Βόρεια Εύβοια πρόκειται να εξετάσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της Αιδηψού, στα λιχαδονήσια και άλλα ισχυρά σημεία της περιοχής.
Το φυσικό αέριο έχει ήδη φτάσει στην Εύβοια μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει την Αυλίδα με το Βασιλικό Ευβοίας και ο οποίος κατασκευάστηκε το... 2012. Μόλις πέρυσι όμως ξεκίνησε πρακτικά η χρήση του στην Χαλκίδα.
Η ΔΕΔΑ έχει προγραμματίσει έως το 2023 να κατασκευαστούν 1.130 χιλιόμετρα δικτύου και να υλοποιηθούν 30.800 συνδέσεις. Για την υλοποίηση των υποδομών, προβλέπεται για κάθε Περιφέρεια η διενέργεια ενός διαγωνισμού για την προμήθεια των υλικών, ενός για το project management, και ενός για τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους.
Η κατασκευή των δικτύων θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών. Σε κάθε Περιφέρεια θα αναπτυχθούν δίκτυα διανομής που θα καλύψουν κεντρικούς δήμους. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τη Βόρεια Εύβοια.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός που φτάνει στην Εύβοια, αποτελεί μέρος του δικτύου φυσικού αερίου μέσης & χαμηλής πίεσης μήκους 63km και τροφοδοτεί μόνο την περιοχή της Χαλκίδας με φυσικό αέριο. Την επέκταση του ζητούν οι βουλευτές Σίμος Κεδίκογλου και Σπύρος Πνευματικός οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Οι δυο βουλευτές υποστηρίζουν, ότι η επέκταση της παροχής φυσικού αερίου είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με υψηλό ενεργειακό κόστος, όσο και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων με ενεργειακές ανάγκες.
Παράλληλα,όπως λέγουν στην ερώτηση τους. το φυσικό αέριο θα μειώσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης του πληθυσμού της περιοχής, καθώς και τις περιβαλλοντικές συνέπειες.
 Αναφέρουν, επίσης, ότι παρότι όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητα του εν λόγω έργου και έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις, η διαδικασία έχει «παγώσει».
Παράλληλα, επισημαίνουν, ότι εξαιτίας των επιπλέον προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού, η υλοποίηση του έργου είναι ακόμα πιο επιτακτική και επείγουσα και ζητούν από τον Υπουργό να απαντήσει πότε θα ξεκινήσει η επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στη Βόρεια Εύβοια και με ποιες διαδικασίες.