ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ07132020

Δευ, 13 Ιουλ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ - ΝΤΡΟΠΗ

ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ - ΝΤΡΟΠΗ

Αποστόλου και Χατζηγιαννάκης ερωτούν Γεωργιάδη και Καραμανλή τι θα γίνει με τον παραλιακό Κύμης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης, με θέμα την οριστική αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου της Κύμης. 
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ο Β. Αποστόλου, καταθέτει μια δεύτερη ερώτηση στον Υπουγό Υποδομών κ. Καραμανλή. Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφουν την αδιανόητη πραγματικότητα να μην υπάρχει ένας... κανονικός δρόμος που να φτάνει στην Κύμη.


Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ
"Η κατάσταση με τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, καθώς οι συχνές καταστροφές και η διακοπή της κυκλοφορίας ταλαιπωρούν την περιοχή για δεκαετίες, ενώ οι πρόσφατες κακοκαιρίες είχαν σαν αποτέλεσμα δύο νέα περιστατικά, με την καταγραφή ενός ακόμα τραυματισμού.
Ο Μ. Χατζηγιαννάκης ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό για το εάν υπάρχει η βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να βρεθεί η χρηματοδότηση, προκειμένου να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Ο δρόμος Στόμιο – Πλατάνα – Παραλία Κύμης αποτελεί τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Ευβοίας. Πρόκειται για τον παραλιακό δρόμο που εξυπηρετεί όλη τη γύρω περιοχή και καταλήγει στο λιμάνι της Κύμης. Ο συγκεκριμένος επαρχιακός δρόμος συνιστά ένα χρόνιο πρόβλημα για την Εύβοια, διαθέτοντας ένα πολύ επιβαρυμένο ιστορικό κατολισθήσεων βράχων και υποχωρήσεων του οδοστρώματος. Κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί σοβαρά ατυχήματα, με χαρακτηριστικότερο το περιστατικό στο οποίο μια κοπέλα έχασε τα κάτω άκρα της.
Οι πρόσφατες κακοκαιρίες επιδείνωσαν εκ νέου την κατάσταση, με αποτέλεσμα έναν ακόμα -ελαφρύ ευτυχώς- ανθρώπινο τραυματισμό και την οριστική διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο. Η διακοπή της κυκλοφορίας και η διοχέτευσή της προς το λιμάνι μέσω εναλλακτικής οδού προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία όλου του παραλιακού μετώπου της Κύμης, ενώ παράλληλα αυξάνει την ταλαιπωρία και τον χρόνο μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Σκύρου από και προς το νησί.
Επειδή είναι σαφές πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ατυχείς συμπτώσεις, αλλά για μία επείγουσα και επικίνδυνη για την περιοχή κατάσταση, που αν δεν αλλάξει κάτι θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με την επιστολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επεινδύσεων, υπάρχει επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης πίστωσης ύψους 15.320.000 ευρώ για την υλοποίηση εγκεκριμένης μελέτης που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εντάξει το εν λόγω έργο στο Εθνικό σκέλος του ΠΔΕ ή σε άλλο χρηματοδοτικό φορέα που θα έχει δυνατότητα άμεσης υλοποίησης;
Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση ολόκληρου του οδικού δικτύου στην Εύβοια, προκειμένου να αποκτήσουν οι πολίτες του νησιού ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο;"Η ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
"Οι υποδομές της Περ/κής Ενότητας Εύβοιας συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο φυσικών καταστροφών, κυρίως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί. Ενίοτε δε, η σφοδρότητα των φαινομένων είναι τέτοια, που σε συνδυασμό με την παλαιότητα, τις κακοτεχνίες και την ελλιπή συντήρηση, υφίστανται μεγάλες ζημιές, ιδιαίτερα το οδικό δίκτυο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα του παραλιακού δρόμου από την περιοχή Στόμιο μέχρι την Παραλία Κύμης. Το τμήμα αυτό είναι ο πλέον πολυσύχναστος δρόμος της περιοχής, όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω των επισκεπτών στις παραλίες της περιοχής αλλά και της εξυπηρέτησης της νήσου Σκύρου από το λιμάνι της Κύμης.
Η κατασκευή του σημερινού δρόμου Χάνια– Οξύλινθος– Παραλία Κύμης, μήκους 2 χλμ περίπου, έγινε σε διάφορες φάσεις τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 από τις υπηρεσίες της Δ.Ε.Κ.Ε. και του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν η κατασκευή μεγάλων τοιχίων προστασίας από σκυρόδεμα στην κατάντη πλευρά του δρόμου, από την μεριά της θάλασσας.
Οι κατολισθήσεις όμως, λόγω των ασταθών εδαφών της περιοχής, αλλά και οι υποχωρήσεις του οδοστρώματος εξαιτίας της διάβρωσης από τον συνεχόμενο κυματισμό της θάλασσας είναι συχνά φαινόμενα, που απειλούν τους κατοίκους των οικισμών Στομίου και Πλατάνας, όπως και τους διερχόμενους οδηγούς.
Μετά δε την πρόσφατη κακοκαιρία «Ζηνοβία» που έπληξε την Εύβοια και ειδικότερα την περιοχή της Κύμης διεκόπη και η κυκλοφορία στο εν λόγω τμήμα εξαιτίας σοβαρής καθίζησης το οδοστρώματος.
Επειδή:
1) Η αποκατάσταση των ζημιών στο παρελθόν πραγματοποιούνταν με μεγάλες καθυστερήσεις με αιτιολογία τις διαφωνίες για την αρμοδιότητα μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Περιφέρειας αλλά και τη πολυπλοκότητα του προβλήματος,
2) Οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί αντιμετωπίζουν τόσο το πρόβλημα της κατολίσθησης, όσο και της θαλάσσιας διάβρωσης, αλλά πρέπει να επικαιροποιηθούν για την οριστική προστασία του δρόμου,
3) Η υπόθεση του δρόμου Στομίου – Πλατάνας είναι πολυδιάστατα σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί αναποτελεσματικά.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός.
Αν προτίθεται να εγκρίνει την ένταξη του εν λόγω έργου στο Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή σε άλλο χρηματοδοτικό φορέα με δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης".

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ