ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ08122020

Τρι, 11 Αυγ 2020 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ

Θα υπάρξουν άμεσα έσοδα, θα εξυπηρετηθούν μεγάλοι πελάτες του ΟΛΝΕ και θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία

Μεγάλης σημασίας είναι η ανάπτυξη του Λιμανιού των πρώην Τσιμέντων Χαλκίδας. 
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων νομού Εύβοιας κ. Ανδρέας Παπανδρέου, εξηγεί ότι δεν είναι δυνατόν να παραμένει σε αδράνεια ένα τόσο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, ενώ είναι υποχρέωση και του ΟΛΝΕ αλλά και της τοπικής κοινωνίας να ενισχύει υγιείς επιχειρήσεις που (θα) το χρησιμοποιούν.

Επιπλέον με την αξιοποίηση του, θα υπάρχουν άμεσα έσοδα που σε βάθος χρόνου θα πολλαπλασιατούν.
Ενδιαφέρουσα είναι σχετική ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, στην περιγράφει λεπτομερώς το θέμα ώστε να περιοριστούν φήμες οι οποίες δεν ευσταθούν. Αναφέρει η ανακοίνωση:
"... Πρόκειται για ένα έργο κατασκευής και υποδομών ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Η εν λόγω παραχώρηση θα συμβάλει στην ενίσχυση της εθνικής και τοπικής οικονομίας αλλά και στην εξασφάλιση εσόδων στον Οργανισμό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν προηγηθεί συσκέψεις και σχετική αλληλογραφία από τον Μάρτιο του έτους 2019 με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εγκρίναμε ως Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα σε σύνολο 8 ενεργών μελών με 1 απόντα, απόφαση με την οποία παραχωρούμε δικαίωμα απλής χρήσης στην Ελληνική εταιρεία ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ  ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές μετρήσεις για να ετοιμαστεί ο Τεχνικός φάκελος του  Έργου.
Για όσο διάστημα θα διαρκέσει αυτό το δικαίωμα απλής χρήσης, το ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ορίστηκε στις 30.000 ευρώ ετησίως. Όταν ολοκληρωθεί ο Τεχνικός φάκελος που ενδεχομένως μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 έτη ανάλογα με την ύπαρξη επίκαιρων περιβαλλοντικών αδειών,  η Εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα για να της δοθεί το δικαίωμα εκτέλεσης του Έργου.
Εφόσον αξιολογηθεί θετικά το δεύτερο αίτημα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΝΕ και εφόσον ληφθούν όλες οι αδειοδοτήσεις που χρειάζονται για το Έργο, θα εκδοθεί νέα Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου στα πλαίσια του άρθρου 38 του Ν. 4607/2019. Σε αυτή την Απόφαση του Δ.Σ. θα καθοριστούν και οι οριστικοί οικονομικοί όροι και ανταλλάγματα της τελικής Σύμβασης Παραχώρησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού θεώρησε αναγκαία την αξιοποίηση και εκμετάλλευση ενός αδρανούς περιουσιακού του στοιχείου όπως η συγκεκριμένη προβλήτα, που παρέμενε ανεκμετάλλευτη την τελευταία 10ετία με αποτέλεσμα όχι μόνο να απαξιώνεται, να υποβαθμίζεται και να καταστρέφεται στοιχείο της περιουσίας του Οργανισμού αλλά ταυτοχρόνως να χάνονται σημαντικά έσοδα, στις παρελθούσες οικονομικές του χρήσεις.
Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΝΕ έλαβε υπόψη του τη στρατηγική σημασία του Ομίλου Βιοχάλκο στην Ελληνική Οικονομία και Βιομηχανία. Το γεγονός ότι η Εταιρεία με την εν λόγω επένδυση, θα ενισχυθεί με επιπλέον πρώτη ύλη κατεργασίας ώστε να αυξήσει το βαθμό της παραγωγικής της δυναμικότητας, με συνέπεια τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την περιοχή, κατατάσσει την επένδυση για την τοπική οικονομία κρίσιμα σημαντική".

Επιπλέον θα υπάρξουν από το νέο λιμάνι αύξηση των εσόδων υπέρ του Δημοσίου, αύξηση του μεταφορικού έργου για τους ντόπιους μεταφορείς και αύξηση εσόδων από διακινούμενο και εκφορτωμένο φορτίο στον Οργανισμό Λιμένος.

Τέλος θεωρούμε γεγονός μεγάλης σπουδαιότητας, την καλύτερη εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου πελάτη του Λιμένα Χαλκίδας που μακράν είναι ο Όμιλος Βιοχάλκο και προσθέτως την ανάδειξη της στρατηγικής σημασίας του υπάρχοντος Λιμένος του ΟΛΝΕ ΑΕ έμπροσθεν του παλιού Τσιμεντάδικου".