ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι11242020

Τρι, 24 Νοε 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ▶ΥΠΟ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

▶ΥΠΟ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΔΕΣMΩΤΗΣ Ο ΚΑΦΗΡΕΑΣ Της  Ιταλικής εταιρείας Enel

Η κάθοδος του πρωθυπουργού στον Καφηρέα για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου Αιολικού Πάρκου της χώρας έχει διπλή ανάγνωση. 
Από τη μια ο κ. Μητσοτάκης  μίλησε για οφέλη ως προς την τοπική κοινωνία, που είναι  ότι το 3%(!) των ετήσιων εσόδων από την επένδυση, θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία για έργα υποδομής, ενώ ήδη όπως είπε, οι μισοί από τους 1200 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν σε αυτό, προέρχονταν από την περιοχή. Στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν μπορεί μια νόμιμη επένδυση να κάνει 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Από την άλλη τώρα υπήρξαν αντιδράσεις.  Κάτοικοι που κινητοποιήθηκαν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας,  μιλούν για "ολική καταστροφή της περιοχής και της οικονομίας της".  Χαρακτηρίζουν μηδαμινό το 3%, που θα διατίθεται στην περιοχή, από τα έσοδα της επένδυσης για τη δέσμευσή της και διαψεύδουν ότι οι μισοί από τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν προέρχονται από τον Καφηρέα.
Κρούουν για άλλη μια φορά των κώδωνα του κινδύνου για μια νέα, οικολογική και καθολική καταστροφή τονίζοντας:
"Έκαναν ζημιά στην κτηνοτροφία, κατέβασαν βουνά, αποψίλωσαν δάση, μπάζωσαν ρέματα, καταπάτησαν κτήματα και οικόπεδα, πέρασαν μέσα από σπίτια, μέχρι και σύστημα απώθησης πουλιών έβαλαν στις ανεμογεννήτριες, αλλοιώνοντας το περιβάλλον», τονίζει εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων Δ. Βουλής και προειδοποιεί για μια νέα οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει το νέο έργο που βρίσκεται στα σκαριά, «με 90 κομμάτια της ΤΕΡΝΑ στο Κάβο Ντόρο».
Κάπου στη μέση, ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος που συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη και του μετέφερε όλες τις διαφωνίες θα δηλώσει: "Στα σημερινά εγκαίνια του συμπλέγματος των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, για τα ζητήματα που προκύπτουν από τις επενδύσεις των ΑΠΕ στο Δήμο μας. Με σχέδιο και συντεταγμένες ενέργειες θα αξιοποιήσουμε τα οφέλη που προκύπτουν από τις επενδύσεις, προστατεύοντας παράλληλα όμως το φυσικό μας πλούτο και την κοινωνική μας συνοχή".

Τα χαρακτηριστικά
του έργου
Το σύμπλεγμα των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα που εγκαινιάστηκε είναι το μεγαλύτερο στη χώρα με συνολική ισχύ 154,1 MW. Περιλαμβάνει επτά αιολικά πάρκα με 67 ανεμογεννήτριες και θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 480 GWh ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 315.000 τόνους το χρόνο.
Η επένδυση έφθασε στα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από τα αιολικά πάρκα, τη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω εναέριου, υπόγειου και υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV καθώς και δύο νέων υποσταθμών υψηλής τάσης 150 kV στην Εύβοια. Η ενέργεια θα εγχύεται στο εθνικό δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Παλλήνη.
Με τον Καφηρέα, η εγκατεστημένη ισχύς της Enel στην Ελλάδα θα φθάσει τα 460 MW, εκ των οποίων περίπου 354 MW από αιολική ενέργεια, 90 MW από ηλιακή και 20 MW από υδροηλεκτρική ενέργεια.
Η Enel Green Power, εταιρεία του ομίλου Enel, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεθνώς, με παρουσία στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία και διαχειριζόμενη ισχύ άνω των 43 GW από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια.
Ο κ. Antonio Cammisecra, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power,  δήλωσε:
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο, συνδέοντας στο δίκτυο το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ελλάδα, μία από τις πρώτες χώρες όπου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Ο Καφηρέας υπογραμμίζει την παγκόσμια δέσμευσή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την επιδίωξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη δέσμευσή μας για ένα διαφοροποιημένο μείγμα παραγωγής σε επίπεδο χώρας. Πέραν της προσφοράς ενέργειας με μηδενικές εκπομπές σε εθνικό επίπεδο, το έργο αυτό έχει επίσης ισχυρό τοπικό ενδιαφέρον, καθώς στηρίζουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Εύβοια υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομίας του νησιού παράλληλα με την ανάληψη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος».
Ο επικεφαλής της Enel Green Power Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας τόνισε, από την πλευρά του, ότι ο Καφηρέας αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας ενώ σημείωσε ότι κατά τα χρόνια της κρίσης χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μην διαταραχθεί η χρηματοδότηση του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ