ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ09272020

Παρ, 25 Σεπ 2020 2pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ "ΒΛΕΠΕΙ" ΠΡΟΣ ΛΙΜΑΝΙ

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ "ΒΛΕΠΕΙ" ΠΡΟΣ ΛΙΜΑΝΙ

Συνάντηση ουσίας  Έλενας Βάκα - Ανδρέα Παπανδρέου με θέμα το master plan του ΟΛΝΕ αλλά και τις αξιώσεις του Δήμου

Το λιμάνι της Χαλκίδας είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα της νέας δημάρχου Έλενας Βάκα, η οποία επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΟΛΝΕ, Ανδρέα Παπανδρέου και ζήτησε να ενημερωθεί για τα έργα που εκτελούνται στον Δήμο Χαλκιδέων από τον Οργανισμό Λιμένων Εύβοιας, καθώς και για όσα βρίσκονται στο στάδιο των μελετών.

Η κα Βάκα και ο κ. Παπανδρέου συζήτησαν επίσης για την ανάγκη τροποποίησης των χερσαίων ζωνών λιμένων και έθεσαν κοινούς στόχους για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου του Δήμου Χαλκιδέων.
Θυμίζουμε ότι ο λιμένας Χαλκίδας είναι ο σημαντικότερος λιμένας της Κεντρικής Ελλάδας. Αποτελεί σημείο «επαφής» του Νότιου και του Βόρειου Ευβοϊκού και συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με το Αιγαίο. Περιλαμβάνει μια μεγάλης έκτασης xερσαία zώνη, η οποία εκτείνεται εκατέρωθεν του Πορθμού του Ευρίπου τόσο στην Βοιωτική όσο και στην Ευβοϊκή ακτή περιλαμβάνοντας πλήθος λιμενικών έργων, κτιριακών εγκαταστάσεων και ελεύθερων χώρων. 
Ωστόσο το λιμάνι της Χαλκίδας δεν έχει συμπεριληφθεί στον κυβερνητικό σχεδιασμό για μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση όπως άλλα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Έτσι δεν πρόκειται να υπάρξουν ιδιωτικά κεφάλαια για την ανάπτυξή του.
Η μελλοντική ανάπτυξή του λιμένα αποσκοπεί στο να αλλάξει την εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης της Χαλκίδας και ευρύτερα του Ευβοϊκού Κόλπου. Ο ΟΛΝΕ έχει ένα master plan που όμως καθυστερεί επί χρόνια να υλοποιηθεί. Αυτό κινείται σε δυο άξονες:

στη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του υφιστάμενου δυναμικού για την υποδοχή πρόσθετης τουριστικής ζήτησης, όπως διαπιστώνεται σήμερα, με τη χωροθέτηση νέου  - ευρύτερου τουριστικού λιμένα προκειμένου να δημιουργηθεί μια σημαντική εγκατάσταση εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής με ενιαίο μέτωπο, κατά το δυνατόν πλησιέστερα στα σημεία άφιξης (οδικά, σιδηροδρομικά) καθώς και στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης της Χαλκίδας.
 στη μεταφορά σε νέα θέση εκτός πόλεως και κατά προτίμηση νοτιότερα της νέας γέφυρας, της εμπορικής λιμενικής δραστηριότητας, με διερεύνηση όλων των εναλλακτικών λύσεων και επιλογή της βέλτιστης με κοινωνικά και τεχνικοοικονομικά κριτήρια.
ΤΙ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Την ανάγκη να αποδοθεί στον Δήμο Χαλκιδέων η χερσαία ζώνη, που δεν αξιοποιείται για λιμενικές δραστηριότητες, είχε ζητήσει και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης.
Ο Δήμαρχος επίμονα ζητούσε, να αποδοθεί στον Δήμο Χαλκιδέων η χερσαία ζώνη, που δεν αξιοποιείται για λιμενικές δραστηριότητες.
Ο Δήμαρχος διαφωνούσε με το γεγονός ότι ο Δήμος Χαλκιδέων δεν έχει δικαίωμα από τον νόμο να παρεμβαίνει σε σημαντικά τμήματα της περιοχής, αφού αυτό έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Λιμένων και μάλιστα δεν έχει ούτε εκπρόσωπο στη διοίκησή του.
Ζητούσε επίσης, οι παλιές εγκαταστάσεις του εμπορευματικού λιμένα, όταν αυτός μεταφερθεί, να αποδοθούν στον Δήμο Χαλκιδέων.