ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι07072020

Τρι, 07 Ιουλ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Νέες καθυστερήσεις στο έργο - Προσπάθεια να έχουν ολοκληρωθεί σε έξι μήνες

Μετά το αρχικό σοκ - να αναγγέλλουν την παράκαμψη Χαλκίδας χωρίς να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις γης - το Υπουργείο Μεταφορών προχώρησε άμεσα στην αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου της Παράκαμψης Χαλκίδας, από τη Ν. Λάμψακο μέχρι τα Ψαχνά. 

Η σχετική απόφαση πάρθηκε, λίγο πριν κλείσει το 2018 με τον υφυπουργό κ. Ν. Μαυραγάνη να δηλώνει ότι γίνεται προσπάθεια σε έξι μήνες οι απαλλοτριώσεις να έχουν ολοκληρωθεί.


Το έργο το ζητούν εδώ και χρόνια οι φορείς της Εύβοιας αφού θα ενώσει τον οδικό άξονα  της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη Βόρεια Εύβοια, ενώ θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Νέας Αρτάκης και των Ψαχνών.
Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ και ήδη είναι στα πρόθυρα της δημοπράτησης. Πιθανότατα θα προκηρυχθεί μέχρι το Πάσχα. Θυμίζουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και την ΕΤΕπ,  ποσά που  θα εξασφαλίσει το Υπουργείο Υποδομών για να υλοποιήσει το μεγάλο οδικό έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας.
Το μήκος του έργου είναι 25,6 χλμ  εκ των οποίων η Παράκαμψη Ψαχνών είναι 4,6 χλμ.
Το κόστος του έργου που θα φτάσει όπως είπαμε τα 200 εκατ.ευρώ, ποσό με ΦΠΑ αναλύεται ως εξής: Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου - Ν.Λάμψακος 25 εκατ.ευρώ, Ν.Λάμψακος-Ψαχνά 165 εκατ.ευρώ, Παράκαμψη Ψαχνών 10 εκατ.ευρώ.
Επίσης προβλέπεται ένα επιπλέον κονδύλι 30 εκατ.ευρώ για απαλλοτριώσεις.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας εκτείνεται σε μήκος 16.7 χλμ. Περίπου από την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας έως την περιοχή Ψαχνών παρακάμπτοντας τις πόλεις της Χαλκίδας και της Νέας Αρτάκης, με περιπορεία Βαθροβουνίου.
Η παράκαμψη μήκους 16.7 χλμ. (περίπου 20.5 χλμ. αν συνυπολογίσουμε το τμήμα υψηλή γέφυρα - κόμβος Λαμψάκου) ήταν προϋπολογισμού 179.100.000 ευρώ. Έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και οι απαραίτητες για την κατασκευή και λειτουργία του μελέτες και έχει υποβληθεί τεχνικό δελτίο για την ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αναμενόταν να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2015 και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα να ολοκληρωθεί σε περίπου 3 έτη από την υπογραφή της σύμβασης.
Η κατάληξη της αρτηρίας βρίσκεται νότια της πόλης των Ψαχνών, επί της υφιστάμενης οδού Χαλκίδα- Ψαχνά και στην διασταύρωση με την Καστέλα (στο άγαλμα του Αγγελή Γοβιού). Στο τμήμα αυτό προβλέπεται ο Ανισόπεδος Κόμβος Ψαχνών.
Να σημειώσουμε ότι στα αρχικά σχέδια - μελέτες που είχε εκπονήσει η Νομαρχία Εύβοιας προβλεπόταν και το τμήμα υψηλή γέφυρα Χαλκίδας - Λάμψακος όπου θα κατασκευαζόταν νέα γέφυρα μέσα από την θάλασσα από την είσοδο της γέφυρα της Χαλκίδας και θα κατέληγε λίγο πριν την διασταύρωση της Ν. Λαμψάκου (στα σφαγεία). Στη συνέχεια έγινε κάποια μελέτη για ανισόπεδο κόμβο στον Άγιο Στέφανο, ενώ από ότι φαίνεται στην τελικά μελέτη δεν περιλαμβάνεται τίποτα από τα δύο.
Όταν προχωρήσει και η σχεδιαζόμενη παράκαμψη Βασιλικού μήκους 5,3 χλμ από την περιοχή του Βασιλικού μέχρι την πόλη της Χαλκίδας θα συναντά την παράκαμψη Χαλκίδας διασταυρώνοντας στον Ανισόπεδο Κόμβο Δύο Δέντρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ