ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08072020

Πεμ, 06 Αυγ 2020 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ Βόρεια των Ναυπηγείων η ιδανική θέση του Λιμανιού

Βόρεια των Ναυπηγείων η ιδανική θέση του Λιμανιού

Τα επιχειρήματα των εργαζομένων στη διαβούλευση για το master plan

Οι εργαζόμενοι του Λιμανιού της Χαλκίδας στον Οργανισμό Λιμένων Ν.Ευβοίας, με βάση την χωροθέτηση του Δημόσιου Εμπορικού Λιμένα Χαλκίδας βόρεια των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου, προτείνουν ως ιδανικότερη τεχνική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική λύση την θέση αυτή (βόρεια των Ναυπηγείων) ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Σε επιστολή τους αναφέρουν, πως η μεταφορά του λιμανιού στον χώρο των Τσιμέντων Χαλκίδας, θα υποβαθμίσει την λειτουργία του.

Στην μακροσκελη επιστολή τους που έρχεται σε συνέχεια της διαβούλευσης για το “MASTER PLAN” του λιμένα Χαλκίδας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 εκφράζουν ενστάσεις, τόσο για την χωροθέτηση των βασικών προς κατασκευή έργων, όσο και για την σειρά προτεραιότητας που δόθηκε για την υλοποίησή τους. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν ρητά αντιρρήσεις κ;αι αναφέρεουμε ενδεικτικά:
Το Σωματείο Εργατών Λιμένος Χαλκίδας "Ο Άγιος Δημήτριος", σε συνεργασία με τους ναυτιλιακούς  πράκτορες, τις εταιρείες μεταφοράς προϊόντων και τους ιδιοκτήτες μέσων εκφόρτωσης, που συνολικά αριθμούμε ως άμεσα εργαζόμενοι και εμπλεκόμενεοι αντίστοιχα στον Εμπορικό Λιμένα Χαλκίδας, 400 άτομα, μελέτησαν τα στοιχεία του «MASTER PLAN» και δηλώνουν:
Δεν είναι δυνατόν ένας Δημόσιος Εμπορικός Λιμένας σημερινού μήκους 500 μέτρων, που μέχρι σήμερα υφίστατο ως εθνικού χαρακτήρα, σήμερα να περιορίζεται σε μόλις 250 μέτρα, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται σε διεθνούς χαρακτήρα. Με αυτήν την πρόταση όχι μόνο υποβαθμίζετε τον ρόλο του Δημόσιου Εμπορικού Λιμένα μας, αλλά ακολουθείτε δική σας πολιτική, ανεξάρτητα της περιφερειακής, εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής τοιαύτης.
Σήμερα στον υφιστάμενο Δημόσιο Εμπορικό Λιμένα μας, προσεγγίζουν ταυτόχρονα 4 ή 5 πλοία και ορισμένες φορές και 6 πλοία. Στα 250 μ. που προτείνετε και φαίνεται και στο διάγραμμα MPB-ΛΑΔ-6, υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης μόλις 2 πλοίων. Αναρωτηθήκατε τι θα γίνεται με τα υπόλοιπα; Θα εξαναγκάζετε φορτοπαραλήπτες και πλοιάρχους να αναμένουν την φορτοεκφόρτωση τους, ενώ γνωρίζετε ότι ο λιμένας που προτείνετε βρίσκεται στην είσοδο του δίαυλου; Βάσει ποιων οικονομοτεχνικών στοιχείων προβήκατε σε μια τόσο αυθαίρετη πρωτοβουλία, μειώνοντας τη δυναμική του εμπορικού λιμένα;
Ο Δημόσιος Εμπορικός Λιμένας μας έχει εμπορευματική κίνηση σε ετήσιους τόνους, τόσους ώστε να συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα και κυριότερα λιμάνια της Ελλάδας, εν μέσω μάλιστα και της αδιαμφισβήτητης οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό άλλωστε αναβαθμίστηκε πλέον σε Διεθνή Δημόσιο Εμπορικό Λιμένα. 
Πρέπει όχι μόνο να διατηρήσουμε τις φορτοεκφορτώσεις των βιομηχανιών στο Λιμάνι μας, αλλά και να παραμείνουν οι Ελληνικές βιομηχανίες ανταγωνιστικές, έναντι των άλλων βιομηχανιών, που καραδοκούν σε γειτονικές χώρες ,όπως Τουρκία, Ιταλία, Βουλγαρία κλπ. 
Η ύπαρξη του Δημόσιου Εμπορικού Λιμένα Χαλκίδας εδώ και 100 πλέον χρόνια, είναι ένας από τους βασικούς λόγους λειτουργίας των βιομηχανιών στην ευρύτερη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων - Σχηματάρι - Ριτσώνα - Θήβα, στις οποίες μάλιστα εργάζεται ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας.

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η φορτοεκφόρτωσή τους έχει συγκεκριμένο χρόνο, εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί, διότι αν παρέλθει και καθυστερήσει η φόρτωση - εκφόρτωση, υποχρεώνει τον παραλήπτη ή τον φορτωτή αντίστοιχα να καταβάλει σταλίες της τάξεως 4.000 με 5.000 δολαρίων ανά ημέρα. Καταλαβαίνετε ότι με τη νέα θέση του Δημόσιου Εμπορικού Λιμένα, που προτείνετε και την προβλεπόμενη προσέγγιση 2 μόνο πλοίων, θα σημειωθούν μετά βεβαιότητας καθυστερήσεις, με άμεση συνέπεια να απομακρύνετε – «εκδιώξετε» τις εταιρείες από την χρήση του Δημόσιου Εμπορικού Λιμένα μας.
Η γειτνίαση του Δημόσιου Εμπορικού μας Λιμένα με την εξυπηρέτηση της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων - Σχηματαρίου, δίνει μεγάλες προοπτικές στον λιμένα, εάν και εφόσον χωροθετηθεί σε σωστή θέση.
Η επιλεγμένη θέση στο εργοστάσιο Τσιμέντων, μπορεί μεν με μια πρώτη εικόνα να πληρεί την γειτνίαση της με οδικό και σιδηροδρομικό άξονα, έχετε όμως σκεφτεί την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή;   Γνωρίζουμε όπως όλοι άλλωστε ότι το τμήμα της χερσαίας ζώνης λιμένα στη θέση αυτή (όπως και η υφιστάμενη λιμενική υποδομή του Εργοστασίου Τσιμέντου) έχουν παραχωρηθεί στο εργοστάσιο Τσιμέντων και κατόπιν προφορικών δηλώσεών σας, ουδέποτε έχετε λάβει έγγραφη συγκατάθεση του εργοστασίου, τόσο ότι δεν χρειάζεται τη ζώνη λιμένα ,όσο και ότι σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την ιδιοκτησία της για πρόσβαση σε αυτό.   Πως λοιπόν θα εξυπηρετηθεί ο λιμένας; Από ποιο οδικό δίκτυο θα υπάρχει πρόσβαση;
Όσον αφορά τώρα τις χερσαίες εγκαταστάσεις, που απαιτούνται για την λειτουργία του λιμένα σήμερα, αλλά και μελλοντικά για την δυνατότητα ανάπτυξής του σε σύγχρονο Δημόσιο Διεθνή Εμπορικό Λιμένα, εσείς προτείνετε με την συγκεκριμένη θέση ένα χερσαίο χώρο έκτασης 9,8 στρ., ο οποίος θα δημιουργηθεί τώρα με προσχώσεις.
Σήμερα η έκταση, που καταλαμβάνει ο χερσαίος χώρος του υφιστάμενου Δημόσιου Εμπορικού Λιμένα είναι της τάξης περίπου των 17 στρ. και εσείς προτείνεται τον περιορισμό του σε 9,8 στρ. Για δε την μαρίνα που σχεδιάζετε ο χερσαίας χώρος που προβλέπεται είναι 127 στρ. δηλαδή 13 φορές μεγαλύτερος του προβλεπόμενου Δημόσιου Εμπορικού Λιμένα!

ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ
Με μια γρήγορη μελέτη, που οφείλατε να την έχετε ήδη συντάξει και να είχατε ενημερώσει τους φορείς, η υφιστάμενη λιμενική εγκατάσταση του εργοστασίου τσιμέντων, στηρίζεται σε τσιμεντένιους πασσάλους, που δημιουργούν ελλιπή στατικότητα σε σχέση με τις προβλήτες φορτοεκφόρτωσης λιμένων, που σχεδιάζονται διαφορετικά (σε μπλόκια). Για να αποδοθεί λοιπόν αυτός ο χώρος έστω και μακροπρόθεσμα στην λειτουργία του εμπορικού λιμένα θα πρέπει να ανακατασκευαστεί με κόστος το μέγεθος του οποίου ουδέποτε μας αναφέρατε όπως οφείλατε. Για το μόνο που μας ενημερώσατε είναι για το κόστος κατασκευής του όμορου νέου Δημόσιου Εμπορικού Λιμένα των 250 μ., το οποίο και κοστολογήσατε στα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Με μια επένδυση της τάξεως των 55 εκατομμυρίων ευρώ σε δημιουργία μαρίνας σε σχέση με την επένδυση της τάξεως των 8 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία του νέου δημόσιου εμπορικού λιμένα, ο οποίος θα είναι υποβαθμισμένος τη στιγμή μάλιστα που φέρει το χαρακτήρα Διεθνούς Δημοσίου Λιμένα, δίνουν άμεσα την εικόνα  και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν επιθυμείτε έναν βιώσιμο Δημόσιο Εμπορικό Λιμένα, από τον οποίο έχετε όφελος για τα έσοδά σας, μέσω των δραστηριοτήτων, που εκτελούνται σε αυτόν (πλοία, φορτία, κατάλοιπα , ζυγίσεις, εναπόθεση φορτίου, κλπ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ