ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι07142020

Τρι, 14 Ιουλ 2020 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ Ο ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ Β. ΕΥΒΟΙΑ

ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ Ο ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ Β. ΕΥΒΟΙΑ

Ο Κ. Μπακογιάννης στην ανοικτή συζήτηση στην Ιστιαία το ξεκαθάρισε: "Εσείς αποφασίζετε"

Έργα ύψους 38 εκατ. ευρώ γίνονται στην Βόρεια Εύβοια με μέριμνα της Περιφέρειας, δηλαδή τα περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. 

Ωστόσο το κορυφαίο ζήτημα είναι αν θέλετε να γίνει εδώ το ΓΕΩΠΑΡΚΟ, είπε ο κ. Μπακογιάννης σε κατοίκους και φορείς  Ιστιαίας και Αιδηψού μιλώντας  στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε για θέματα που αφορούν την περιοχή.


Εκτός από το Γεωπάρκο Β. Εύβοιας, συζητήθηκε επίσης η παράκαμψη Αιδηψού και Βουτά, ο δρόμος Νησιώτισσας και ο ΒΙΟΚΑ Αιδηψού.
Ο κ. Μπακογιάννης ήταν καταιγιστικός αλλά και αφοπλιστικά ακριβής: "Η Περιφέρεια ούτε θέλει ούτε μπορεί να επιβάλλει οτιδήποτε σε έναν Δήμο. Δεν θέλει για λόγους δημοκρατίας, δεν μπορεί γιατί είναι ο κάθε Δήμος που παίρνει τις τελικές αποφάσεις για ότι τον αφορά.
Το Γεωπάρκο αποφασίσαμε να το προτείνουμε στην Β. Εύβοια για τέσσερις λόγους:
- Γιατί είναι μακράν η πιο τουριστκή περιοχή στην Περιφέρεια μας.
- Γιατί συμμετέχει στην βιώσιμη ανάπτυξη μέσω άλλων προγραμμάτων.
- Γιατί έχει υψηλό πολιτισμό και περιβάλλον.
- Γιατί είναι μια αδικημένη περιοχή.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΕΩΠΑΡΚΟ;
Ο κ. Μπακογιάννης εξήγησε ότι το Γεωπάρκο είναι στην ουσία ένας άϋλος θεσμός, ο οποίος όμως επειδή είναι υπό την σκέπη της UNESKO των 195 κρατών, αποκτά παγκόσμια αναγνώριση και προβολή, πρόσβαση σε κονδύλια (ακόμα και του ΕΣΠΑ) για συμπληρωματικά έργα, προωθεί πολύ εύκολα δράσεις και προϊόντα, ενώ η Β. Εύβοια θα λειτουργεί σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλής ποιότητας κερδίζοντας αναγνώτιση, αποκτώντας ισχυρούς δεσμούς και λειτουργώντας με εξωστρέφεια.
"Η ευκαιρία είναι μεγάλη αλλά μόνο εσείς μπορείτε να την κάνετε πράξη" κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης. και συμπλήρωσε με νόημα: "Δεν είμαι αλεξιπτωτιστής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεκίνησα από Δήμαρχος, άρα γνωρίζω πολύ καλά το μέγεθος της ευκαιρίας".

Γιατί η Βόρεια Εύβοια
Για το Γεωπάρκο θα πρέπει να οριοθετηθεί η περιοχή του πάρκου και να κατατεθεί στην UNESCO ένας ολοκληρωμένος φάκελος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάδειξή του. Στα δυνατά σημεία του φακέλου και τα ευρήματα.
Η παλαιοντολογική σκαπάνη ήδη έχει φέρει στο φως ευρήματα από μια μικρή «ζούγκλα» με ύαινες, ρινόκερους, προβοσκιδωτά, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, γαζέλες, πιθήκους, ιππάρια (συγγενικές προγονικές μορφές των αλόγων), αλλά και μαχαιρόδοντες (ένας είδος παρόμοιο του λιονταριού) που ζούσαν πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια στην ορεινή περιοχή της Κερασιάς και τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο Απολιθωμάτων Θηλαστικών στην Κερασιά.
Η περιοχή εκτός από φυσικό κάλλος και τα γεωλογικά και αρχαιολογικά ευρήματα έχει και μία πλούσια μεταλλευτική ιστορία η ανάδειξη της οποίας θα συμβάλλει περαιτέρω στην ήπια τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.