ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ01282022

Παρ, 28 Ιαν 2022 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΙΣ ΚΑΚΙΣΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Πως περιγράφει ο βουλευτής Γ. Μαρίνος τις επιπτώσεις της "Ελπίδας" στην Εύβοια

"Για άλλη μια φορά μια αναμενόμενη κακοκαιρία που έπληξε την Εύβοια έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις, τις υποβαθμίσμενες, αναγκαίες υποδομές, τους απαξιωμένους μηχανισμούς και μέσα, για την προστασία των κατοίκων του νησιού - που κατακάηκε από τις πυρκαγιές του Αυγούστου - από τα καιρικά φαινόμενα", αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος και συνεχίζει: 

Περισσότερα...

ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Βοηθά η βελτίωση του καιρού και οι συνεχείς εργασίες αποκατάστασης - Στην Εύβοια είχαμε μηδενισμό δραστηριοτήτων επί τριήμερο 

Η Εύβοιας έζησε με κλειστή την αγορά επί τριήμερο, χωρίς καν τηλεκπαίδευση στα σχολεία, δεκάδες δρόμους προσωρινά έστω αποκλεισμένους, αλλά και ολόκληρα χωριά χωρίς ρεύμα. 

Περισσότερα...

Άρση απαγορευτικού απόπλου για τη Σκύρο

Η ανακοίνωση της Σκύρος Ναυτική Εταιρία

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό πως μετά την άρση του απαγορευτικού απόπλου το δρομολόγιο από Σκύρο προς Κύμη για σήμερα 25/1 θα εκτελεστεί στις 15:00. 

Τα δρομολόγια διαμορφώνονται ως εξής:

Από Σκύρο: 15:00
Από Κύμη: 17:00

 
 

Το ΚΤΕΛ Ν. Ευβοίας ΔΕΝ θα εκτελέσει δρομολόγια από και προς την Παραλία Κύμης.

Ποια αντιπλημμυρικά έργα εγκρίθηκαν στη Β. Εύβοια

Θερμή δήλωση Τσαπουρνιώτη για έργα 20 εκ. ευρώ στον Δήμο Μαντουδίου

"Η ελληνική κυβέρνηση ενέταξε σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών του Δήμου μας αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. 
Γίνεται ένα σοβαρό βήμα για την ασφάλεια των πολιτών. Ευχαριστούμε Θερμά τους αρμόδιους υφυπουργούς κ Χρήστο Τριαντόπουλο κ Ιωάννη Τσακίρη όπως και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ανάπτυξης κ Δημήτρη Σκάλκο οι οποίοι έκαναν δεκτό το αίτημα του περιφερειάρχη μας κ Φάνη Σπανού και έδωσαν λύση”, σημείωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης
Πράγματι, θυμίζουμε ότι ήδη εγκρίθηκε η ένταξη προς χρηματοδότηση των τελευταίων τριών έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης από το πακέτο των συνολικά πέντε συν ένα έργων για τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 48.885.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έργα είναι:
• Το έργο «κατεπείγουσα ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της δημοτικής κοινότητας Ιστιαίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού μετά την εκδήλωση την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τον Αύγουστο του 2021», ύψους 15.950.000 ευρώ.Σημειώνεται, επίσης, ότι και άλλο συμπληρωματικό έργο για τον εν λόγω Δήμο, ύψους 11.000.000 ευρώ, έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Αύγουστο του 2021.
• Το έργο «επείγουσες παρεμβάσεις στους οικισμούς Μετόχι και Σπαθάρι της δημοτικής ενότητας Κηρέως [του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας] για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 2.487.000 ευρώ.
• Το έργο «επείγουσας παρεμβάσεις εντός των οικισμών Αγκάλης (παραλίας Αγίας Άννας) και Ροβιών [του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας] για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 15.368.000 ευρώ.
• Το έργο «αντιπλημμυρικά έργα στον οικισμό Φραγκάκη [του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας]», ύψους 2.860.000 ευρώ.
• Το έργο «αποκατάσταση ζημιών και κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού της κοινότητας Λίμνης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου 2021», ύψους 1.220.000 ευρώ.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό πακέτο αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και έργων στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο συμπληρώνει (α) το ενταγμένο -από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων- πακέτο έργων αποκατάστασης οδοποιίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Βόρειας Εύβοιας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ύψους 39.700.000 ευρώ, και (β) την έκτακτη χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Περιφέρεια και τους Δήμους για τη Βόρεια Εύβοια, ύψους 13.630.000 ευρώ.
Τα κονδύλια θα διατεθούν ως εξής: 
• Προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη Βόρεια Εύβοια έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5.050.000 ευρώ.
• Προς το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας (συμπεριλαμβάνοντας και τη ΔΕΥΑ) έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5.970.000 ευρώ.
• Προς το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2.610.000 ευρώ.

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΙΒΕΡΙ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΡΕΥΜΑ

Θα καταργηθούν τα εναέρια δίκτυα που προκαλούν πυρκαγιές και διακοπές ηλεκτροδότησης

Οι πόλεις της Στερεάς στις οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια υπογειοποίησης του ρεύματος είναι η Χαλκίδα, το Αλιβέρι, η Λαμία, η Λιβαδειά, η Αμφισσα, η Θήβα. 
Η κυβέρνηση ξεκινάει άμεσα ένα νέο, μεγάλο πρότζεκτ για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε αστικές περιοχές για τη θωράκιση έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων, όσο και σε δάση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.
 
Το έργο είχε προαναγγείλει πέρυσι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την έντονη κακοκαιρία του Φεβρουαρίου, όταν τα βόρεια προάστια της Αθήνας είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές ημέρες.
Τώρα ζήσαμε - και στην Εύβοια - τον «Διομήδη» για να θυμίσει πως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα σε όλες τις εποχές του χρόνου και μαζί φέρνει προβλήματα πάσης φύσεως που χρήζουν αντιμετώπισης. Στο πλαίσιο αυτό η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως τον Μάιο, είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θα αφορά οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία όσο και κέντρα πόλεων, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βαριές χιονοπτώσεις, όπως στην περίπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου). Ο στόχος είναι να βελτιωθούν η ανθεκτικότητα του δικτύου, η ποιότητα ζωής και η τουριστική ανάπτυξη. Επιπλέον, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί σε δάση για την αποτροπή πυρκαγιών.

 

Εκεί το πρότζεκτ θα εστιαστεί σε αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναέριων δικτύων μέσης τάσης, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές αλλά και τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου. Τελικός στόχος είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου (δείκτες ποιότητας ενέργειας SAIDI, SAIFI) και να προστατευθούν καλύτερα τα δάση μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά του περασμένου θέρους, που θα είναι, όπως σημειώνουν όλοι οι επιστήμονες, όλο και πιο συνηθισμένα.

Το πρόγραμμα, θα ξετυλιχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και θα υλοποιηθεί με συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Τα έργα ιεραρχούνται για τον τόπο και τον χρόνο που θα γίνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ ώστε να καλυφθούν πρώτα οι άμεσες ανάγκες. Τέλος, τα έργα της διασύνδεσης νησιών (ΑΔΜΗΕ) και το «Εξοικονομώ» έχουν ήδη ξεκινήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ