ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06092023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗΣ ΛΩΡΙΔΑΣ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Στόχος να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία κατά την είσοδο και έξοδο της Χαλκίδας και να συνδυαστεί με την παράκαμψη

 
Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τη δημιουργία τρίτης λωρίδας στην υψηλή γέφυρα Χαλκίδας προκειμένου να διευκολυνθούν οι οδηγοί αλλά και να λειτουργήσει καλύτερα η παράκαμψη της πόλης, που πρόκειται να κατασκευαστεί. 
Επιπλέον να σταματήσουν τα μεγάλα μποτιλιαρίσματα σε εξόδους.
 
 
 
Το υπουργείο Υποδομών έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της τρίτης λωρίδας, καθώς πράγματι η ταλαιπωρία είναι αρκετά μεγάλη για τους οδηγούς ειδικά σε περιόδους γιορτών ή τα Σαββατοκύριακα που ο κόσμος στο νησί είναι περισσότερος με αποτέλεσμα οι οδηγοί να δυσανασχετούν για να περάσουν από τον περιφερειακό της πόλης.
 
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου (Σ.Σταθόπουλος – Κ. Φάρρος – Δομή Α.Ε.), στο πλαίσιο του έργου «Επιθεώρηση της Υψηλής Γέφυρας Ευρίπου, εργασίες συντήρησης – αναβάθμισης αυτής», που σχετίζονται πέραν από τη δομική και λειτουργική ασφάλεια του έργου, αλλά και με τη διερεύνηση της δυνατότητας προσθήκης τρίτης λωρίδας κυκλοφορίας επί της γέφυρας για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης παράκαμψης Χαλκίδας, με απαίτηση εργασιών ανακατασκευής της επιδομής του καταστρώματος (αντικατάσταση στηθαίων, τροποποίηση πεζοδρομίων κλπ)».
 
Η ΓΕΦΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 
 
 
Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες γέφυρες που κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες του 1960 ή 1970-1980, που ίσως να μην έχουν τύχει σημαντικής συντήρησης, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάσταση στην οποία βρίσκονται. 
 
Η Υψηλή Γέφυρα του Ευρίπου όμως παραδόθηκε σε χρήση το καλοκαίρι του 1993 και τηρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Στις αρχές του 2008 ως δήμαρχος Χαλκιδέων ο Θ. Ζεμπίλης, αφού ενημερώθηκε σχετικά από τους κατασκευαστές και μελετητές του έργου σε Ελλάδα και Γερμανία, ζήτησε εγγράφως από τον τότε Υπουργό κ. Γ. Σουφλιά να εγκρίνει πίστωση για εργασίες συντήρησης μεγάλης κλίμακας της καλωδιωτής Γέφυρας Ευρίπου. 
 
Πράγματι, με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 2.150.000 €, ενώ ακολούθως εγκρίθηκε συμπληρωματική σύμβαση 766.000€. Το έργο αυτό της «Επιθεώρησης και συντήρησης της καλωδιωτής Γέφυρας Ευρίπου», που εκτέλεσε η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ παραδόθηκε πριν 10 χρόνια. 
 
Έκτοτε, γίνονται συχνές επιθεωρήσεις και συντηρήσεις με τελευταία αυτή που πραγματοποιήθηκε από την ΤΕΡΝΑ ΑΕ το 2019.
 
 
 

Μελέτες της Περιφέρειας για έργα σε Κύμη και Χαλκίδα

Δύο ακόμη πράξεις στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς Στερεάς εξασφαλίζουν χρηματοδότηση 300.000 ευρώ περίπου για μελέτες έργων ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού σε περιοχές των δήμων Κύμης – Αλιβερίου και Χαλκιδέων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Πρόκειται για έργα σημαντικά, αναγκαία, αλλά και με σωστό περιβαλλοντικό προσανατολισμό, αφού στοχεύουν στην ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην εξοικονόμηση ενέργειας. 

Περισσότερα...

ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΗΛΑΝΤΑ

Όλη η περιγραφή των εκεί εργασιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων

Ο Λήλας ποταμός μπορεί να γίνει απολύτως ασφαλής με διάνοιξη στην περιοχή της εκβολής με την εξαγορά και κατεδάφιση περίπου 18 παρόχθιων κτισμάτων.

Περισσότερα...

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ NOTIO ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

Οι δρόμοι προς Κάρυστο και Κύμη δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν στις κυκλοφοριακές ανάγκες τους

Υπάρχουν πλέον δυο δεδομένα για το οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Το πρώτο είναι ότι δεν... έχει. Οι δρόμοι της είναι 60 και πλέον ετών με αποτέλεσμα την πλήρη ασφυξία του νομού με καθυστερήσεις στις μεταφορές, τις συγκοινωνίες, τον τουρισμό κ.α. 

Περισσότερα...

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Ολοκληρωθηκαν όλες οι διαδικασιες του διαγωνισμού και η Mytilineos στήνει σύντομα τα εργοτάξια της 

Υπεγράφη επιτέλους το μεγάλο οδικό έργο της Εύβοιας που αφορά στην Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών. Το έργο ανέλαβε η Mytilineos που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό με ποσοστό έκπτωσης 7,61%. 
Είναι το πρώτο οδικό έργο που γίνεται στο νσί ε΄δω και... 60 χρόνια. Χρειάστηκε δε μια βιβλική καταστροφή από πυρκαγιές για να σκύχει το κράτος πάνω από τον νομό μας. 

Να θυμίσουμε πως η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 2022 αρχικά με την υποβολή των φακέλων και στη συνέχεια με την αποσφράγιση των προσφορών.  Η απόφαση που οριστικοποίησε την αναδοχή της Μytilineos λήφθηκε στις 12 Οκτωβρίου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου. Το έργο πέρασε και από τη Βουλή στις 8 Δεκεμβρίου 2022 ολοκληρώνοντας την προσυμβατική περίοδο.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον στα έργα δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, τότε θα μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2027.

Είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο για την περιοχή της Εύβοιας και  μετά από αναμονή αρκετών ετών. Η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών είναι το σημαντικότερο έργο για την περιοχή που θα βελτιώσει τις μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. 

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 210 εκατ. ευρώ (169,35 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το κυρίως έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 125 εκατ. ευρώ και η προαίρεση άλλα 85 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει δύο οδικά τμήματα: το πρώτο από την Νέα Λάμψακο μέχρι τη Σήραγγα Βαθροβουνίου μήκους 2χλμ και στη συνέχεια στο τμήμα Σήραγγα Βαθροβουνίου μέχρι τα Ψαχνά μήκους 14,7χλμ. Ως προαίρεση περιλαμβάνονται τα τμήματα:

α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου,
β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και
γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Η οδός Παράκαμψης Χαλκίδας με τα συνεχόμενα τμήματα της Παράκαμψης Ψαχνών και της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας, εντάσσεται στα έργα βελτίωσης της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια και – παράλληλα – στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Ν. Αρτάκης και των Ψαχνών από τη διερχόμενη κυκλοφορία, η οποία σήμερα, αναγκαστικά διέρχεται από τις παραπάνω αστικές περιοχές.

Με την κατασκευή των συνεχιζόμενων τμημάτων πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα και μετά προς την παράκαμψη Ψαχνών, και την αρτηρία σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας και μελλοντικά προς Ιστιαία – Αιδηψό, με κατασκευή νέων ή/και ανακατασκευή υφιστάμενων τμημάτων με σύγχρονο σχεδιασμό και αναβαθμισμένη γεωμετρία, θα μπορεί να αποδοθεί στην κυκλοφορία ένας ενιαίος και ασφαλής οδικός άξονας μέχρι την Αιδηψό με τα αναγκαία χαρακτηριστικά ασφάλειας και ταχύτητας, που θα ανταποκρίνονται στο διατιθέμενο τουριστικό και λοιπό δυναμικό της βόρειας Εύβοιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ