ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι03212023

Δευ, 20 Μαρ 2023 10pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Κανένα κόμμα όμως δεν υποστήριξε τροπολογία διάσωσης της εταιρείας - Τι προέβλεπε

Τον Μάιο του 2020 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για να διασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία απέρριψε όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα.

Ο κ. Κουτσούμπας είχε σημειώσει τότε στη Βουλή: «Η τροπολογία του ΚΚΕ, στη βάση της πάγιας θέσης του Κόμματος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, προβλέπει τα αυτονόητα για τη σωτηρία της επιχείρησης:

- Κατάργηση της εξουσίας του ειδικού εκκαθαριστή.

- Μέτρα για την πλήρη λειτουργία της.

- Εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με κρατική χρηματοδότηση.

- Προστασία όλων των εργαζομένων στην εταιρεία και των δικαιωμάτων τους.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ, που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων. Η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά ως δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και στο ζήτημα αυτό φαίνεται ο αντιδραστικός ρόλος για μια ακόμη φορά της ΕΕ, η οποία βάζει και πρόστιμα από πάνω, γιατί θέλει να τελειώνει με τη ΛΑΡΚΟ. Πώς αλλιώς θα βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας;

Η ΛΑΡΚΟ είναι η απόδειξη ότι η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ορυκτό πλούτο, ικανό εργατικό τεχνικό προσωπικό. Ενώ για σας είναι βαρίδι, θέλετε να τη βγάλετε από τη μέση, στα χέρια όμως μιας άλλης εργατικής λαϊκής διακυβέρνησης, που θα οργανώσει αλλιώς την κοινωνία και την οικονομία, θα είναι μεγάλο εφόδιο και ατού για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.
ΣΚΡΕΚΑΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ
Τρία είναι τα σχήματα που ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή για τη ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα. Όπως ανέφερε στη Βουλή, τελείωσε η 1η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και τώρα είμαστε στην τελική φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρία σχήματα, είπε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος είχε νωρίτερα ενημερώσει την ολομέλεια για την τροπολογία του, με την οποία δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για αυθαίρετες κατασκευές σε γεωτεμάχια της ΛΑΡΚΟ.