ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06292022

Τρι, 28 Ιουν 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

ΜΟΝΙΜΗ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Στον αέρα 700 οικογένειες - Επαφές Κεδίκογλου, Ραβιόλου, Κρίσιλια, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 
Τα Λατομεία Σχιστολιθικών Πλακών Καρύστου είναι μια ακόμη αδικαιολόγητη εκκρεμότητα για την Εύβοια με την ευθύνη στην γραφειοκρατία και την κεντρική εξουσία που επί χρόνια δεν επιλύει τυπικά ζητήματα απειλώντας την εκεί τοπική οικονομία. 
 
Μιλάμε για μια περιοχή όπου ουσιαστικά δεν υφίσταται εναλλακτική απασχόληση και οι 700 οικογένειες της νότιας Καρυστίας, εργάζονται και ζουν από τα λατομεία και τις μονάδες επεξεργασίας της τοπικής πέτρας. Εκεί, η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για την επιβίωση της περιοχής.
 
Το θέμα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με την κατάθεση πρότασης τροπολογίας για τη συνέχιση της λειτουργίας των Λατομείων Σχιστολιθικών Πλακών Καρύστου, την οποία κατέθεσαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστα Σκρέκα ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σϊμος Κεδίκογλου μαζί με τον Δήμαρχο Καρύστου κ Λευτέρη Ραβιόλο και τον Πρόεδρο του Σωματείου Λατόμων κ Σωτήρη Κρίσιλια σε  συνάντησή τους. 
 
Όπως επισημάνθηκε, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να λειτουργούν τα λατομεία, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν τον «αιμοδότη» της τοπικής οικονομίας. 
 
ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΙΜΩΣ ΒΑΛΤΩΜΕΝΟ
 
Η εκμετάλλευση των λατομείων σχιστολιθικών πλακών Καρύστου, αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την οικονομία της νότιας Καρυστίας, από αρχαιότατων χρόνων μέχρι σήμερα. Ο Στράβων γράφει για τους περίφημους «καρυστικούς κίονες» ενώ η εντατική εξόρυξη συνεχίστηκε με την ίδια ένταση τόσο στην ρωμαϊκή αλλά και στη σύγχρονη εποχή. 
Tα προϊόντα της εκμετάλλευσης, το Καρυστινό μάρμαρο και η πλάκα Καρύστου, παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στους αιώνες με χαρακτηριστικά παραδείγματα κατασκευών που αντέχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η κύρια περιοχή λατόμευσης ήταν αλλά και συνεχίζει να εκτείνεται στους δυτικούς πρόποδες της Όχης και στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αγίου Δημητρίου της περιφέρειας Μαρμαρίου.
 
 
Η αδειοδότηση των Λατομείων Σχιστολιθικών Πλακών, που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και επιδρούν καθοριστικά στην οικονομική ζωή της Καρύστου και της γύρω περιοχής, είναι απολύτως αναγκαία.
 
Οι δυσκολίες αδειοδότησης κυρίως λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής, αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την οικονομία της νότιας Καρυστίας και του Μαρμαρίου επί δεκαετίες, σε μια περιοχή που δυστυχώς όπως είπαμε, δεν υφίσταται εναλλακτική δυνατότητα απασχόλησης. 
 
Μια τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και στο Νόμο 3851/2010, δίνει τη δυνατότητα για χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης. Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα προβλήματα που μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία, χωρίς να ευθύνονται οι λατόμοι, οι οποίοι κατέθεσαν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η εξέταση των οποίων καθυστέρησε με ευθύνη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας.