ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ08192022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΕΥΒΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

Η ΕΥΒΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

Αίτημα Θ. Ζεμπίλη για χρηματοδότηση με 5 εκ ευρώ της μελέτης του ώστε το έργο να μπει σε αρχικό έστω σχεδιασμό

Στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας σύντομα θα ξεκινήσει το μεγάλο οδικό έργο ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης), ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία, να διευκολυνθεί η μεταφορά αγαθών και να λειτουργήσει καλύτερα ο τουρισμός.
 
Στην Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας δεν υπάρχει ούτε σκέψη για έναν ΒΟΑΕ (Βόρειο Οδικό Άξονα Ευβοίας). Ο νομός είναι ο τελευταίος στη χώρα που δεν έχει ούτε ένα χιλιόμετρο σύγχρονου δρόμου. Επίσης οι μεταφορές, τα τροχαία και ο τουρισμός υποφέρουν από το κακό οδικό δίκτυο της δεκαετίας του 50 και του 60.
 
Έρχεται αυτές τις ημέρες ο βουλευτής Θ. Ζεμπίλης και κάνει μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.  Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, αιτείται την χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης του Βόρειου Οδικού Άξονα. Για΄τι το ζητά ο βουλευ΄της; Το ζητά ώστε ο ΒΟΑΕ να μπει σιγά - σιγά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
 
Σύμφωνα με την ερώτηση του Βουλευτή, ο οδικός άξονας της Βόρειας Εύβοιας εξυπηρετεί περιοχές της Εύβοιας, οι οποίες σήμερα έχουν χαμηλή ή πολύ χαμηλή προσβασιμότητα. Ο Ε.Ο.77, μήκους 143 χλμ., που διασχίζει πολλές κοινότητες και μικρούς οικισμούς, θεωρείται μια οδική αρτηρία περιορισμένης επάρκειας για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης ανθρώπων και διακίνησης αγαθών.
 
Τι βιώνει η Εύβοια; Μια  δυσχερή συγκοινωνία μεταξύ Δημοτικών Ενοτήτων της Βόρειας και Βορειοκεντρικής Εύβοιας, αλλά και της προσέγγισης της πρωτεύουσας του Νομού από τα δύσβατα και απομακρυσμένα χωριά των περιοχών αυτών. 
 
Παράλληλα, συχνά είναι τα τροχαία ατυχήματα, που ενίοτε δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα εξαιτίας του κακού οδικού δικτύου. Μάλιστα, κατά τους χειμερινούς μήνες η κυκλοφορία στον Ε.Ο. 77 πολλές φορές διακόπτεται λόγω των χιονοπτώσεων στους ορεινούς όγκους, από τους οποίους διέρχεται.  
 
Όπως αναφέρει ο κ. Ζεμπίλης, "η αναβάθμισή της ανωτέρω οδού αναμένεται να βελτιώσει την προσβασιμότητα, την ανθεκτικότητα των υποδομών στην κλιματική αλλαγή και την οδική ασφάλεια των μετακινήσεων". 
 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ

Η αναβάθμιση του οδικού αυτού άξονα προτείνεται για ένταξη στον Πυλώνα 8: «Προώθηση Περιφερειακής Κινητικότητας & Ανάπτυξης» με κωδικό: RI-Infra15 του εγκεκριμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών της Ελλάδας, οι προτάσεις του οποίου βασίζονται στο Εθνικό Μοντέλο Μετακινήσεων με έτος βάσης το 2017 και προβλέψεις για τα έτη 2027 και 2037 και στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και αποδοτικότητας της περιφερειακής και διεθνούς συνδεσιμότητας, προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης των πολιτών, ασφάλειας και προστασίας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Σύμφωνα με Τεχνικό Δελτίο Έργου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ολοκλήρωση του μελετητικού σκέλους για το υποέργο που αφορά την Βόρεια Εύβοια, αναμφίβολα θα βοηθήσει στην αύξηση της προσβασιμότητας στο κεντρικό διευρωπαϊκό άξονα του Π.Α.Θ.Ε., εκτιμάται δε ότι θα κοστίσει περίπου 5.000.000 ΕΥΡΩ. 
 
Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της Εύβοιας, επειδή εξυπηρετεί την μεταφορά των παραγόμενων προϊόντων (αγροτικών και βιομηχανικών) και θα διευκολύνει την υψηλή τουριστική κίνηση προς τις δημοφιλείς παραλίες και τους αξιόλογους αρχαιολογικούς – ιστορικούς – πολιτιστικούς προορισμούς των περιοχών.