ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ02062023

Δευ, 06 Φεβ 2023 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η "Θάλεια" είναι ακόμη εδώ

Η "Θάλεια" είναι ακόμη εδώ

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια δεν έχουν αποζημιωθεί

"Πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια από τη «Θάλεια» και ο λαός της περιοχής μετρά ακόμα πληγές", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του. 
Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι "οι υποσχέσεις τον Αύγουστο ότι γρήγορα θα δοθούν τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς έπεσαν στο κενό".

Σχετικά αναφέρει:
"Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις σπιτιών, αποθηκευτικών και βοηθητικών χώρων που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Οικογένειες έχουν μείνει άστεγες καθώς τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα!Λίγοι πήραν τα επιδόματα-«ψίχουλα» μέσω των Δήμων, το 1/3 των πληγεισών κατοικιών.
Για τους υπόλοιπους δεν μερίμνησαν ούτε αυτά να δοθούν. Οι νόμοι τους, τους εξαίρεσαν.
Πολλοί επαγγελματίες, που οι ζημιές τους υπερβαίνουν την εφάπαξ ενίσχυση των 8.000 ευρώ, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη.
Ειδικά για τους αγρότες της περιοχής η καταστροφή ήταν μεγάλη ακόμα και απόλυτη. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έχουν δοθεί στους αγρότες αφορούν μόνο τις σοδειές μισού στρέμματος και πάνω ανά καλλιέργεια, και σε ό,τι αφορά τον αγροτικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ.
Οι πλημμυροπαθείς επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφοι μάλιστα, οι οποίοι έχασαν εντελώς ή εν μέρει το εισόδημά τους, δεν έχουν απαλλαγεί από το λογαριασμό νερού όπως έγινε για τις πληγείσες οικείες, αίτημα που διεκδίκησαν οι επιτροπές κατοίκων και κατάφεραν με τον αγώνα τους.
Εξαίρεση αποτελεί ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων που παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απαλλάξει τους πληγέντες, στέλνει ακόμη λογαριασμούς στα σπίτια τους.
Η νέα κοινή υπουργική απόφαση των ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ της 24ης Δεκέμβρη μετά από την διεκδίκηση και τις πιέσεις των κατοίκων προβλέπει να δοθεί το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών στα νοικοκυριά των οποίων βοηθητικοί χώροι/αποθήκες πλήγηκαν, εξαιρεί και πάλι τις δεύτερες κατοικίες.
Όσο για τα έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι αρκούνται σε «μπαλώματα»...
... Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας απαιτούν μελέτη, συνολικό σχεδιασμό, ενιαίο δίκτυο υποδομής, που να παίρνει υπόψη όλη την περιοχή και τα δεδομένα της, και γενναία χρηματοδότηση. 5 μήνες μετά και δεν έχουν προχωρήσει αφήνοντας τις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές πιο ευάλωτες από πριν.
Κι αυτό γιατί τα αντιπλημμυρικά και τα υπόλοιπα έργα υποδομής δεν αποφέρουν τα ίδια κέρδη με τις ανεμογεννήτριες, από την εκμετάλλευση των οποίων θα θησαυρίζουν για χρόνια τα μονοπώλια της Ενέργειας. 'Η με το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας, Αρτάκης και Ψαχνών, προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ που θα διευκολύνει τη γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων των μεγάλων εταιρειών.
 Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
 "Σήμερα είναι ανάγκη να ενταθεί η διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ, προϋποθέτει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ