ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ07232021

Παρ, 23 Ιουλ 2021 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ H Eύβοια δεν είναι νησί (Η Πολιτεία μας εμπαίζει)

H Eύβοια δεν είναι νησί (Η Πολιτεία μας εμπαίζει)

Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών και τις έντονες παρεμβάσεις όλων των φορέων της Εύβοιας, το νησί μας εξακολουθεί να αδικείται κατάφωρα:

Θεωρείται... χερσαία περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και όχι νησί, με αποτέλεσμα να εξαιρείται από σημαντικά χρηματοδοτικά αναπτυξιακά κίνητρα, που απολαμβάνει η υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.

Η διακιολογία αυτής της εξωφρενικής εξαίρεσης είναι ότι η Εύβοια ενώνεται με την Στερέα Ελλάδα με... γέφυρα! Ωστόσο αγνοείται το γεγονός ότι πλήν της Χαλκίδας όλος ο νομός λειτουργεί μέσα από την ακτοπλοία.
Το θέμα ήρθε και πάλι στη Βουλή από τον βουλευτή Θανάση Ζεμπίλη ο οποίος ζητεί εγγράφως και επισήμως να συμπεριληφθεί και η Εύβοια στις νησιωτικές περιοχές που ενισχύονται με αναπτυξιακά κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Την ερώτηση κατάθεσε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.
Ο κ. Ζεμπίλης δηλαδή, συντάσσεται με το σύνολο των φορέων του νομού που θεωρούν αδικαιολόγητο και άδικο να εξαιρείται η Εύβοια από σημαντικά αναπτυξιακά κίνητρα.
Ο κ. Ζεμπίλης κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εξαίρεσε από το πλαίσο κινήτρων, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, με τον νόμο 4597/2019.
ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Ο κ. Ζεμπίλης έχει ενδιαφέρον με ποιο σκεπτικό υποστηρίζει ότι "η Εύβοια, δυστυχώς, εξακολουθεί να μένει «χωρίς ταυτότητα», με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αναπτύξει έναν μεσομακροπρόθεσμο προγραμματισμό και χωρικό σχεδιασμό". Αναφέρει στην ερώτηση:
"Η προηγούμενη κυβέρνηση εξαίρεσε το νησί μας από το χωρικό πεδίο του νόμου 4597/2019. Η αιτιολογία του αποκλεισμού της Εύβοιας ήταν η σταθερή οδική σύνδεσή της με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω γέφυρας. Ωστόσο, η τεκμηρίωση αυτή είναι μονομερής και πλημμελής, καθώς δεν συνεκτιμά την μεγάλη έκταση του νησιού και τη μορφολογία του εδάφους, που σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διέλευση και τις εσωτερικές μετακινήσεις.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η διακίνηση των εμπορικών αγαθών τόσο στη Βόρεια και Βορειοκεντρική Εύβοια, όσο και στη Καρυστία γίνεται μέσω θαλάσσης και συγκεκριμένα από τα τέσσερα πορθμεία, Αιδηψού-Αγιοκάμπου και Στύρων - Μαρμαρίου αντίστοιχα.
Μάλιστα, πρόσφατα εμφανίστηκαν τεράστια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των περιοχών αυτών, λόγω της απόφασης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για απαγόρευση του απόπλου, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού-covid 19, που ίσχυσε για όλα τα νησιά.
Έχουμε, λοιπόν, το φαινόμενο η Εύβοια να μην απολαμβάνει των νησιωτικών προνομίων και κινήτρων, που προκύπτουν από της μέριμνα της Πολιτείας για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας, ενώ έχει τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την έννοια της νησιωτικότητας, με βασικό την προβληματική προσβασιμότητα,

Η ΕΥΒΟΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ
Είναι χαρακτηριστικό, λέγει ο κ. Ζεμπίλης, ότι "το νησί μας δεν διατρέχει ούτε ένα χιλιόμετρο αυτοκινητοδρόμου ή σιδηροδρομικού δικτύου. Αυτό το γεγονός έχει αναπόδραστες συνέπειες στην προοπτική ανάπτυξης του τόπου, αλλά και στην καθημερινότητα των κατοίκων, που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος μετακίνησης, υψηλό κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, ελλείψεις σε παροχές υπηρεσιών υγείας, ελλείψεις προσωπικού σε δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, κ.α.".
Ο κ. Ζεμπίλης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, στο πλαίσιο της θέσπισης νέας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, για να αρθεί η αδικία του νόμου 4597/2019 και να συμπεριληφθεί και η Εύβοια, ισότιμα, στις νησιωτικές περιοχές που ενισχύονται με αναπτυξιακά κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και θαλάσσιας οικονομίας;