ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχει καθυστέρηση σύμφωνα με τον Δήμο στην πλήρη ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς που υπάρχει από το 1885

Ένα από τα εμβληματικότερα σημεία της Χαλκίδας είναι η ιστορική της Δημοτική Αγορά, που επιτέλους προχωρά γοργά ώστε να επανενταχθεί στην αισθητική και την λειτουργία της πόλης. 
Πριν αναφερθούμε τα έργα που προχωρούν να θυμίζσουμε ότι η Δημοτική Αγορά δημιουργήθηκε – αρχικά απλού νεοκλασικού ρυθμού, σε σχήμα Π (επί των οδών Κριεζώτου-Αρεθούσης-Βενιζέλου), με οικοδομικό υλικό από τα κατεδαφισμένα τείχη της πόλης της Χαλκίδας το 1885 και ολοκληρώθηκε το 1887!
Το 1935 ξεκίνησε η β΄ φάση – ρυθμού μοντέρνου κινήματος Bauhaus με στοιχεία art nouveau και art deco, αντεστραμμένου σχήματος π,  αποτελεί ένα από τα πρώτα και λιγοστά δείγματα επώνυμης αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τον οποίο κέρδισαν οι μηχανικοί Σόλων Κυδωνιάτης (ακαδημαϊκός και καθηγηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου) και Βαγιανός – με το ψευδώνυμο «Νεοέλληνες».
 
Εφαρμόσθηκαν οι αρχές του μοντέρνου κινήματος Bauhaus με στοιχεία art nouveau και art deco (σιδεριές και φωτιστικά). Σ’ αυτήν εγκαινιάζεται με πρωτοποριακό τρόπο η χρήση του μπετόν αρμέ και των νέων τεχνολογιών στην Χαλκίδα (π.χ. εντυπωσιακό στέγαστρο).

Η αγορά έσφυζε από ζωή μέχρι και τη δεκαετία του 70, ωστόσο σιγά σιγά οι έμποροι που είχαν εκεί τις επιχειρήσεις τους άρχισαν να την εγκαταλείπουν και όσο περνούσε ο καιρός η αγορά όλο και ερήμωνε.

Το ιστορικό συγκρότημα χαρακτηρίστηκε το 2006 διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων κι έτσι δεν γκρεμίστηκε όπως ήθελε η τότε δημοτική αρχή.

Το έργο ύψους 7.397.177,27 ευρώ με εργασίες εσωτερικής και εξωτερικής διαμόρφωσης σε όλα τα κτίρια της συνολικής έκτασης της Δημοτικής Αγοράς και εργασίες ανάπλασης της Πλατείας Αγοράς προβλέπεται να ολοκληρωθεί στους προβλεπόμενους χρόνους. Αυτό επιβεβαιώνει και η παρακάτω ανακοίνωση του Δήμου, που αναφέρει:
Σχετικά με το έργο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σας ενημερώνουμε τα εξής:
  • Στα κτίρια της Α’ Φάσης, ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, η σκυροδέτηση στις εδαφόπλακες (πατώματα), έχουν ολοκληρωθεί οι υδραυλικές εργασίες και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν ηλεκτρολογικές εργασίες και εργασίες σοβατίσματος. Στις αρχές Μαΐου, θα ξεκινήσει η κάλυψη των στεγών, η οποία θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες, κι αμέσως μετά η τοποθέτηση κουφωμάτων και γυψοσανίδων εσωτερικά των κτιρίων.

  • Στα κτίρια της Β’ Φάσης, συνεχίζεται η ενίσχυση με ενέματα και αφαιρούνται οι δοκοί οροφής. Με την ολοκλήρωση των ενεμάτων, θα ξεκινήσει η αφαίρεση στις πλάκες ισογείου και θα σκυροδετηθούν οι νέες πλάκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ