ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ10072022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

Αίτημα από την Συντονιστική Επιτροπή πυρόπληκτων για συνάντηση μαζί του - Τι αναφέρει Ανοικτή Επιστολή τους

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Β. Εύβοιας. Με ανοικτή δε επιστολή της υπενθυμίζει ότι σήμερα τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές η κατάσταση είναι δραματική τόσο για την ίδια την ζωή και την επιβίωση των κατοίκων της, όσο και για τις υποδομές προστασίας από πλημμύρες και άλλα καιρικά φαινόμενα που απειλούν όλη την περιοχή.

Μέχρι σήμερα παρά τις εξαγγελίες απΌ κυβερνητικά κλιμάκια και παράγοντες η κατάσταση ενδεικτικά έχει ως εξής:

 • Σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα ΔΕΝ έχουν ξεκινήσει, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά,

 • Στον κλάδο των ρετσινάδων – δασεργατών απαιτούμε μόνιμη απασχόληση στο δάσος και για τις απαραίτητες εργασίες για δεκαπέντε (15) έτη, και όχι μόνο για επτά (7) όπως μέχρι τώρα έχει προκηρυχθεί.

 • ΔΕΝ έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες – ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο,

 • ΔΕΝ έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού (ενοικιαζόμενα), της εστίασης, γενικότερα σε όλους του κλάδους που είτε επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα,

 • Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων, και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών

 • Άλλοι κλάδοι όπως συκοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος των αναγκών τους

 • ΔΕΝ έχουν αποζημιωθεί στο 100% υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε

 

Εμείς όλο αυτό το διάστημα θέσαμε τα αιτήματά μας παντού, ώστε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Για τους λόγους αυτούς, και κατόπιν ενημέρωσης που είχαμε απο δημοσιογραφικά μέσα για την επικείμενη επίσκεψή σας στην Βόρεια Εύβοια το Σάββατο 11/12, αιτούμαστε δια ζώσης συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας μαζί σας, προκειμένου να σας θέσουμε και από κοντά τα αιτήματα του λαού της Βόρειας Εύβοιας, αναμένοντας την τοποθέτησή σας επ’ αυτών.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 

Το πλαίσιο αιτημάτων, που αφορά στην κάλυψη των αναγκών για την ζωή, την επιβίωση και την παραμονή στον τόπο του, για το λαό της Βόρειας Εύβοιας είναι:
 • Άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα γιατί η περιοχή μας και ο λαός κινδυνεύει από τις πλημμύρες. Για να μην θρηνήσουμε τις ζωές που δεν θρηνήσαμε από τις πυρκαγιές

 • Να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει σε εμάς και στα χωριά μας. Αποκατάσταση των υποδομών, οδικών αξόνων, αγροτικών δρόμων, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων (αντιδιαβρωτικά, αραίωση, αναδάσωση κλπ).

 • Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους για όσο χρόνο χρειαστεί.

 • Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες.

 • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Αποζημίωση στους ρετσινάδες για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση). 

 • Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά – δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

 • Απασχόληση όλων των ρετσινάδων, δασεργατών, ανέργων στα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα με αξιοπρεπείς συμβάσεις, με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων. Οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.

 • Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων και δασεργατών με σταθερή σχέση εργασίας για τουλάχιστον 15 χρόνια, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

 • Απαγόρευση της υλοτόμησης όσο διαρκούν τα αντιδιαβρωτικά έργα. Στη συνέχεια η υλοτόμηση να πραγματοποιηθεί από τους τοπικούς Συνεταιρισμούς(ΔΑΣΕ και Αναγκαστικούς)εξασφαλίζοντας παράλληλα την ξυλεία για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

 • Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

 • Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Αναστολή όλων των ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους ενέργειας για ένα χρόνο. Καμία ρύθμιση να μη χαθεί. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

 • Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, Ύδρευση, Τηλεφωνία και όλα τα Δημοτικά Τέλη. Απαλλαγή φόρων για το τρέχον οικονομικό έτος. Κατάργηση του ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως η μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων.

 • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για ένα χρόνο, με επιδότησή τους από το κράτος.

 • Καμία ανατίμηση σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο καθώς και οικιακής θέρμανσης.Επίδομα θέρμανσης για όλους τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας

 • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλους τους φυσικούς κινδύνους: πυρκαγιές, πλημμύρες σεισμούς, με έργα στο ύψος των αναγκών και επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Παράλληλα στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό σε Πυροσβεστική, Δασαρχεία για να μην έχουμε ξανά τα ίδια.

 • Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό του Κέντρου Υγείας, των Σχολείων και Προνοιακών δομών.