ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ Οι Δήμοι θέλουν 400 εκ. ευρώ για έργα που έχουν ανάγκη

Οι Δήμοι θέλουν 400 εκ. ευρώ για έργα που έχουν ανάγκη

Διακριτό Πρόγραμμα για τη Στερεά Ελλάδα από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ή το Ταμείο Ανάκαμψης και παροχή τεχνικής υποστήριξης για την ωρίμανση έργων από τους Δήμους ζήτησε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης.
 
Στο πλαίσιο της ημερίδας για τη 2η Διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2021-2027, που πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Αγωνιστήκαμε για την αύξηση των πόρων του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και καταφέραμε, όλοι οι φορείς της Περιφέρειάς μας, να πετύχουμε αύξηση από τα 193 εκ. € στα 426 εκ. €. 
 
Πλέον είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων και το Πρόγραμμά μας δεν υστερεί σε σχέση με τα αντίστοιχα Προγράμματα άλλων Περιφερειών με παρόμοια χαρακτηριστικά. 
 
Ωστόσο, για δύο τουλάχιστον Προγραμματικές Περιόδους από το 2007 έως το 2020, για 14 χρόνια, η υποχρηματοδότηση μας στοίχησε, δεν μας επέτρεψε να αναπτυχθούμε όσο θα έπρεπε και όσο θα μπορούσαμε. Για να αποκατασταθεί η αδικία ζητούμε διακριτό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, πέραν του ΠΕΠ 2021-2027, με “ονομαστική” χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ή το Ταμείο Ανάκαμψης. 
 
Το ύψος του προϋπολογισμού του Προγράμματος αυτού διεκδικούμε να είναι τουλάχιστον 400 εκ. €, όσο δηλαδή το ποσό που “χάσαμε” λόγω της γνωστής στατιστικής στρέβλωσης τα τελευταία χρόνια», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.
 
Σε σχέση με το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027 ανέφερε: «Το πλέγμα των δράσεων που αναφέρονται στο νέο Πρόγραμμα είναι πολύ ευρύ. Το επιτρέπει άλλωστε ο αυξημένος προϋπολογισμός του. 
 
Το στοίχημα για την Περιφέρεια, τη Διαχειριστική Αρχή αλλά και για όλους εμάς τους δικαιούχους θα είναι να καταφέρουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα και να αποδώσουμε χρήσιμα έργα και υπηρεσίες στην κοινωνία. Οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι και χρειαζόμαστε απαραιτήτως τεχνική υποστήριξη μέσω του ΠΕΠ αλλά και από το Τομεακό Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας για την ωρίμανση έργων και για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δράσεις εγκαίρως. 
 
Επίσης, τα χρονοδιαγράμματα από την προκήρυξη δράσεων μέχρι την υλοποίησή τους θα πρέπει να συμπτυχθούν. Δεν μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο από μια αυτοδιοικητική περίοδο για να εκτελέσουμε τα έργα μας. Πρέπει η προσπάθεια να είναι συλλογική».