ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ10232021

Παρ, 22 Οκτ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ Η ΕΥΒΟΙΑ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ

Η ΕΥΒΟΙΑ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ

Ο κ. Μπένος υπόσχεται να γίνουν όλα τα έργα που επί δεκαετίες άδικα τα στερήθηκε

«Σήμερα, εμείς δεν ερχόμαστε να επουλώσουμε τις πληγές από τις φωτιές. Καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις σε πλειάδα από θέματα, τα οποία δεν είχαν λυθεί χρόνια πριν και τα οποία τώρα θα πρέπει να προγραμματιστούν και να προχωρήσουν με διασφαλισμένους πόρους για να υλοποιηθούν», ανέφερε ο Σταύρος Μπένος, στη διάρκεια της παρουσίασης των δέκα πυλώνων του σχεδίου ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, για τον πυλώνα που έχει σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, με «σύνθημα μένουμε στον τόπο μας», ο κ. Μπένος έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο τον ρετσινάδων της περιοχής, Βαγγέλη Γεωργαντζή, που ονόμασε και σύμβουλό του, ιδιαίτερα για τις απόψεις του για το «πώς θα διευρυνθεί η σχέση των πολιτών με το δάσος» και πώς θα μπορέσουν οι πολίτες να βοηθήσουν, αλλά και να βοηθηθούν από τις δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα, στην αποκατάσταση και την εξέλιξη των εργασιών στα δάση.

«Θα το εισηγηθώ και στο Μαξίμου. Δεν θέλω καμία αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Γεωργαντζή, γιατί πλέον είναι ο σύμβουλός μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος, ενώ αναφέρθηκε στον πολιτισμό, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, μαζί με την δημιουργία ενός αναπτυξιακού οργανισμού για την Βόρεια Εύβοια. 
Η Εύβοια έχει λοιπόν την μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο να επουλώσει τις πληγές των καταστροφών από τις πυρκαγιές, αλλά και να αποκτήσει επιτέλους τις υποδομές που κακώς έχει στερηθεί επί δεκαετίες, καθώς και ένα αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στα μεγάλα της πλεονεκτήματα ώστε επιτέλους η τοπική οικονομία να απογειωθεί.
Υπάρχει μια προϋπόθεση που ο "Ε.Τ." συστηματικά υπενθυμίζει: ΟΛΟΙ οι φορείς του νομού οφείλουν να "κλειδώσουν" τον σχεδιασμό που θα αναγγελθεί ώστε χωρίς καμία έκπτωση να ολοκληρωθεί.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΠΕΝΟΥ
 Ο κ. Μπένος εξήγησε, ότι οι πρώτοι έξι μήνες έχουν σχέση με την καθημερινότητα, τις αποζημιώσεις και τα πρώτα έργα, το δεύτερο εξάμηνο θα τρέχουν τα υπόλοιπα έργα στις καμένες περιοχές και προσδιόρισε ότι «το τρίτο εξάμηνο θα είναι έτοιμη η ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επςενδύσεις), με πλήρη διασφάλιση των πόρων, ενώ όλο αυτό το διάστημα θα υπάρχει μία συνεχής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, είτε με την επιτροπή, η οποία θα δρα και θα λειτουργεί διαρκώς, είτε με τους μελετητές που θα αναλάβουν διάφορα τμήματα να τα φέρουν σε πέρας».
«Σήμερα, εμείς δεν ερχόμαστε να επουλώσουμε τις πληγές από τις φωτιές. Καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις σε πλειάδα από θέματα, τα οποία δεν είχαν λυθεί χρόνια πριν και τα οποία τώρα θα πρέπει να προγραμματιστούν και να προχωρήσουν με διασφαλισμένους πόρους για να υλοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.

Παρόντες, εκτός από τον κ. Μπένο και πλειάδα μελετητών, ήταν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, τοπικοί βουλευτές, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς και εκπρόσωποι φορέων.

Συναντήσεις με πολίτες και φορείς

Ο Σταύρος Μπένος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν έναν ολιστικό, αλλά και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα», όπως είπε και προσδιόρισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει διάφορες φάσεις, αλλά «βασίζεται κυρίως στην εμπειρία που έχει αντληθεί μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ)».
 

Το τελευταίο τετραήμερο, ο Σταύρος Μπένος πήγε από χωριό σε χωριό στη Βόρεια Εύβοια, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, αλλά και πολίτες, καθώς και με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη, με τους οποίους συζήτησαν τις προτεραιότητες του σχεδίου ανασυγκρότησης.

«Η συνεργασία μας με τον Σταύρο Μπένο είναι διαρκής και παραγωγική. Συναντηθήκαμε ξανά, με αφορμή την επίσκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές και την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με θέμα το σχέδιο ανασυγκρότησης. Είναι μια ανοιχτή διαδικασία, στην οποία θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι, γιατί ο σχεδιασμός μας για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας εκπορεύεται από τους πολίτες και απευθύνεται στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Μαζί με την κοινωνία και τους ανθρώπους που πόνεσαν περισσότερο, με εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούμε να την ξαναχτίσουμε ακόμα καλύτερη, ξεκινάμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια με σχέδιο, πίστη και σκληρή δουλειά», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ