ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ12012022

Πεμ, 01 Δεκ 2022 2pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ ΕΤΟΙΜΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ ΕΤΟΙΜΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Έργο πολλαπλής σημασίας για την Χαλκίδα - Έλενα Βάκα: Θα ολοκληρωθεί στην  θητεία μας

Η ανάδειξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας έχει υψηλό συμβολισμό ενώ αλλάζει θεαματικά την εικόνα και λειτουργία της πόλης. 
Ταυτόχρονα είναι ένα ιστορικό έργο με διπλή σημασία: Από την μια αναγγέλλεται η εκκίνηση των έργων λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δίδοντας μια νότα ελπίδας στο νομό και από την άλλη, έρχεται να προστεθεί στην ολοκλήρωση του έργου του νέου Νοσοκομείου περνώντας το μήνυμα ότι η Εύβοια αρχίζει να αποκτά αυτά που η κεντρική εξουσία δεκαετίες τώρα της έχει στερήσει.
 
Την π. Τρίτη υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χαλκιδέων και της αναδόχου εταιρίας για το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 7,3 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την ημέρα που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα διαμορφωθεί ο εργοταξιακός χώρος και η ανάδοχος εταιρεία θα ξεκινήσει τις εργασίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου.
 
Η δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το έργο της Δημοτικής Αγοράς αποτελεί προτεραιότητα και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί εντός του χρονικού διαστήματος της παρούσας δημοτικής θητείας και Περιφερειακής αρχής. Η αποπεράτωση του έργου αναμένεται εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
 
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε ότι το έργο της Δημοτικής Αγοράς θα υλοποιηθεί άμεσα και η πόλη της Χαλκίδας θα έχει την δημοτική αγορά που της αξίζει.
 
Το έργο, περιλαμβάνει εργασίες εσωτερικής και εξωτερικής διαμόρφωσης σε όλα τα κτίρια της συνολικής έκτασης της Δημοτικής Αγοράς και εργασίες ανάπλασης της Πλατείας Αγοράς.
 
ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 

Η Χαλκίδα, όπως και πολλές πόλεις της Ελλάδας, έχει δημοτική αγορά, ένα πολύ ενδιαφέρον συγκρότημα κτηρίων, δημιούργημα δύο εποχών, στο οποίο αντικατοπτρίζεται η ιστορία της πόλης αλλά και η στάση των πολιτών απέναντι στα ιστορικά κτήρια.

Γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης μιας αγοράς σε σχήμα Π με πετρόκτιστες και κεραμοσκεπείς πτέρυγες στα όρια του τετραγώνου προς τις οδούς Αρεθούσης, Κριεζώτου, τη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου. Το 1932 η Αγορά απέκτησε ένα νέο τμήμα που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Σόλων Κυδωνιάτης, το οποίο ενσωματώθηκε αρμονικά στο παλιό συγκρότημα δίνοντάς του μια νέα σύγχρονη μορφή, με στοιχεία του μοντερνισμού. 
 
Η εικόνα που είχε αργότερα το κτίσμα δεν θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν. Εγκατάλειψη, φθορά, σκουπίδια, ένα απαξιωμένο μνημείο.
Η σταδιακή εγκατάλειψη των καταστημάτων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 για να καταλήξει, τη δεκαετία του 1990, σε λιγοστούς ενοικιαστές και αρκετή υποβάθμιση. 
 
Ο Δήμος Χαλκίδας σχεδίαζε αρχικά την κατεδάφισή της. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε μάλιστα υπέρ του μη χαρακτηρισμού της ως συγκροτήματος το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 όμως και ενώ η κατεδάφιση προτάσσεται, πολίτες της Χαλκίδας και άλλοι φορείς αρχίζουν μια προσπάθεια διάσωσης του Μνημείου. Το 2006 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ύστερα από αναπομπή του θέματος, γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού της ως μνημείου,