ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ03012021

Παρ, 26 Φεβ 2021 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ Ο Δήμος Χαλκιδέων να αποκτήσει τον Κολοβρέχτη

Ο Δήμος Χαλκιδέων να αποκτήσει τον Κολοβρέχτη

Η ομάδα πολιτών διαφύλαξης του υγροβιότοπου στην περιοχή του Κολοβρέχτη, με ανακοίνωση τους ζητούν από την δημοτική αρχή δήμου Χαλκιδέων να εντάξει τον υγροβιότοπο στο Κτηματολόγιο και δηλώνει ότι ο Κολοβρέχτης δεν είναι τσιφλίκι. 

Δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται – είναι φυσική κληρονομιά.

Όπως αναφέρουν το ιδιοκτησιακό του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη σκόπιμα συσκοτίζεται από το 1989 όταν με Προεδρικό Διάταγμα καθορίστηκαν η α’ και β’ ζώνη προστασίας, ορίστηκαν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες, καθορίστηκε η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.).
Η διαχρονική αμέλεια της δημόσιας διοίκησης, των συναρμόδιων δήμων, της παλιάς νομαρχίας και της σημερινής περιφέρειας, σε συνδυασμό με μια επιθετική λογική απαξίωσης της σημασίας του υγροτόπου, επέτρεψαν σε διάφορους καταπατητές να εισβάλλουν και να καταστρέφουν. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αδιάσειστα φωτογραφικά ντοκουμέντα και αυτοψίες υπηρεσιών όπως η πυροσβεστική, κ.ά.
Η επιστολή αναφέρει: "... Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, τα οποία φυσικά δεν αγνοούν οι κοινωνίες της Νέας Αρτάκης και των Ψαχνών ενώ έχουν κοινοποιηθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ως ομάδα πολιτών ήδη από το 2018 (13 Απριλίου) όταν ακόμη έτρεχε η προθεσμία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, καλέσαμε με δύο επιστολές μας τον Δήμο Χαλκιδέων, διάδοχο του καποδιστριακού Δήμου Νέας Αρτάκης, να δηλώσει την έκταση της προστατευόμενης α’ ζώνης και άλλες εκτάσεις στη β΄ ζώνη οι οποίες είχαν δοθεί κατά πλήρη νομή και κυριότητα στην Κοινότητα Νέας Αρτάκης, ήδη από το 1962. Ο νόμος 484/Β/1962 απαγορεύει «επί ποινή ακυρότητος» οποιαδήποτε εκμίσθωση ή πώληση των εκτάσεων αυτών...
Πέρασε το 2020 – ένας ολόκληρος χρόνος!- μαζί και η προθεσμία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο και ω του θαύματος κατά την επίσκεψη μας στις 19/1/2021, στο γραφείο κτηματογράφησης Νέας Αρτάκης, ανακαλύψαμε ότι ο Δήμος Χαλκιδέων, παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις και πολιτικές υποσχέσεις, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΓΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ
Το θέμα συζητήθηκε προ εβδομάδων προ ημερησίας, έπειτα από παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «Δήμος για όλους» Τάσου Καλαθέρη.
 Η δήμαρχος Έλενα Βάκα απάντησε ότι πριν και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο (τέλη Φεβρουαρίου 2021) θα τον ενημερώσει για το θέμα και δεσμεύτηκε δημοσίως ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να απεμπολήσει ο δήμος δικαιώματά του. Είναι κόκκινη γραμμή για μας, είναι ξεκάθαρη δήλωση»...