ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ01162022

Πεμ, 13 Ιαν 2022 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΑΛΛΟΙ 200 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

ΑΛΛΟΙ 200 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

Τήρηση της αναλογικότητας κατά την εγκατάσταση αλλοδαπών στην Εύβοια και στην περιοχή της Ερέτριας ζητά το Επιμελητήριο

Αγανάκτηση εκφράζει  το Επιμελητήριο Εύβοιας, μετά τη νέα αιφνίδια εγκατάσταση σημαντικού́ αριθμού́ προσφύγων, στην πόλη της Ερέτριας. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά μετεγκατάσταση Μεταναστών σε παραλιακό ξενοδοχείο της πόλης.
Συγκεκριμένα την Κυριακή,  τοποθετήθηκαν στο ξενοδοχείο Grand Blue μόλις 700m από την πόλη της Ερέτριας, 202 μετανάστες από Σομαλία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Παλαιστίνη, από τους οποίους το 80% άντρες ηλικίας 18-30 ετών, και το υπόλοιπο ποσοστό γυναίκες και μικρός αριθμός παιδιών.
Ο Δήμος Ερέτριας μαζί με τη νέα αυτή μετεγκατάσταση, φιλοξενεί πλέον σε 4 ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικό αριθμό μεταναστών περίπου 900 ατόμων.
Το Επιμελητήριο Ευβοίας παίρνει θέση, αναφέροντας ότι ενώ το Ελληνικό Κράτος ορίζει ότι το ποσοστό κατανομής των Μεταναστών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% των μονίμων κατοίκων, σήμερα, o νομός Ευβοίας φιλοξενεί σε ποσοστό 1,8% μετανάστες σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό, ενώ  το ποσοστό του Δήμου Ερέτριας, ανεβαίνει στα πολύ υψηλά επίπεδα του 6,9% του συνολικού πληθυσμού του.
Αυτό συμβαίνει την ώρα που ο Δήμος Ερέτριας χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο ως Αρχαιολογικός και ως Τουριστικός, συγκεντρώνοντας σημαντικότατο ποσοστό του Τουριστικού προϊόντος του νησιού.
Οι επισκέπτες της Ερέτριας, ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, έχουν τη μοναδική δυνατότητα να επισκεφθούν : Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, το ιδιαίτερης ομορφιάς Αρχαίο Θέατρο (πραγματοποιούνται εργασίες πλήρους αναστύλωσης), το πρόσφατα ανακαλυφθέν Γυμνάσιο της Αρχαίας πόλης, το Σπίτι με τα πανέμορφα Ψηφιδωτά, την Ακρόπολη της Ερέτριας, το Μακεδονικό Τάφο, το Ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, την Αρχαία Αγορά και τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο. Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Αμάρυνθο (από τα σημαντικότερα του Νομού).
Παράλληλα η περιοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία δημιουργίας πάρα πολλών παραθεριστικών κατοικιών κατά κύριο από λόγο κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Συνέπεια αυτού είναι ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός του Δήμου, αγγίζει συνολικά τα 40.000 άτομα.
 
Τι ζητά το Επιμελητήριο Ευβοίας
Το Επιμελητήριο αναφέρει σε επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μηταράκη:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η συνεχής και υπέρμετρη τοποθέτηση Μεταναστών σε όλο και περισσότερα Ξενοδοχεία του Δήμου Ερέτριας δημιουργεί συνθήκες συνεχούς υποβάθμισης στο σύνολο του Τουριστικού προϊόντος του Δήμου και σοβαρή αλλοίωση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού του.
Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες μέλη μας, όχι μόνο της Ερέτριας αλλά όλης της Εύβοιας έχοντας επαναλαμβανόμενα σταθεί́ με ανθρωπιά́ και υπευθυνότητα απέναντι στους πρόσφυγες συνανθρώπους μας που βρίσκονται στη δεινή́ αυτή́ κατάσταση, δέχονται σαν «ανταμοιβή́» την άκριτη και άκρατη στοχοποίηση του τόπου τους.
Η έως σήμερα έμπρακτη στήριξη τους στην Εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος με ανθρώπινη ευαισθησία, αλλά και η έμπρακτη στήριξη του Επιμελητηρίου μας ας μην εκλαμβάνεται ως παθητικότητα.
Διότι όλοι μας την ίδια ευαισθησία και ακόμη μεγαλύτερη έχουμε για τον τόπο μας.
Ζητούμε να ματαιωθεί́ άμεσα ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση των 300 προσφύγων στη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή́ μονάδα της Ερέτριας και να τηρηθεί́ εμπράκτως επιτέλους η περιβόητη αναλογικότητα για το σύνολο της Εύβοιας και της Περιοχής της Ερέτριας.