ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ10272021

Τρι, 26 Οκτ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ▶ΕΡΕΤΡΙΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

▶ΕΡΕΤΡΙΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Εφαρμόζεται το πρόγραμμα 'Ηλιος" - Η τοπική κοινωνία ζητά να μάθει λεπτομέρειες του σχεδιασμού

Οικογένειες μεταναστών προορίζονται για ένα ακόμη ξενοδοχείο της Ερέτριας. Αυτό προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο το εν λόγω ξενοδοχείο της Ερέτριας, μαζί με άλλα 59 σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Ήλιος”. 
Το πρόγραμμα αφορά αφορά στην κοινωνική ενσωμάτωση δικαιούχων διεθνούς προστασίας (άσυλο) και την προσωρινή διαμονή (για 2 μήνες) προσφύγων που εξέρχονται από δομές νησιών ώστε να προχωρήσουν σε ανεξάρτητη διαβίωση στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η διάρκεια του οποίου ήταν ως τον Νοέμβριο του 2020 και πήρε παράταση ως τον Μάιο του 2021.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται μέσω των παρακάτω ενεργειών:
- Μαθήματα ένταξης της Ελληνικής Γλώσσας
- Στήριξη στέγασης με ενοικίαση ανεξάρτητης στέγης
- Στήριξη της απασχόληση
- Παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξης
- Ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων υποδοχής υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Μετά και από την προφορική δέσμευση του Υπουργού στον Δήμαρχο Ερέτριας, οτι μέχρι τέλος του έτους θα υπάρχει μόνο μια ξενοδοχειακή μονάδα στην Ερέτρια η οποία θα φιλοξενεί πρόσφυγες στον Δήμο και οτι ο αριθμός των προσφύγων θα είναι ο ενδεδειγμένος με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Ετσι  η τουριστική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής θα επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο.
Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ερέτριας "η Μέδουσα", κατέθεσε έγγραφο στον Δήμο Ερέτριας και στον δήμαρχο κ. Ιωάννη Δημητρόπουλο με το οποίο προτείνει:
α) Να ενισχυθεί το αίτημα της δημοτικής αρχής για την αύξηση της δύναμης του αστυνομικού τμήματος Ερέτριας, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ή με από κοινού αίτηση όλων των παρατάξεων του δήμου, ώστε το αίσθημα ασφάλειας να επανέλθει στους δημότες.
β) Να γίνει ενημέρωση των δημοτών για τα ακόλουθα:
- Τον ακριβή αριθμό των προσφύγων
- Τη χώρα προέλευσης τους
- Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων διεθνούς προστασίας
- Τη διάρκεια παραμονής τους στο δήμο Ερέτριας
- Τον τρόπο κοινωνικής ένταξης τους στην περιοχή και αν και κατά πόσο οι συνθήκες (covid – ανεργία – τουρισμός) ευνοούν κάτι τέτοιο
- Πως υπολογίζεται ο αριθμός προσφύγων που θα μπορούσε να απορροφήσει η περιοχή
γ) Να πραγματοποιηθεί ενημέρωση των προσφύγων ως προς τον τρόπο ζωής των κατοίκων και τα μέτρα που ισχύουν για τον Covid-19 ώστε να τα τηρούν και φυσικά να γίνονται τακτικοί έλεγχοι από το αστυνομικό τμήμα Ερέτριας.
δ) Διερεύνηση (με κάθε επιφύλαξη για τις προϋποθέσεις) τυχόν ένταξης του δήμου μας στο Ταμείο Αλληλεγγύης που ιδρύθηκε για την στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.