ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ04142021

Τρι, 13 Απρ 2021 5pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Στον Δήμο Ερέτριας αναμένονται 30 νέες θέσεις εργασίας αλλά υπάρχουν  σοβαρές ενστάσεις για το περιβάλλον

Νέες επενδύσεις αιολικών πάρκων γίνονται στην Εύβοια, παρά τον υπερκορεσμό ο οποίος έχει δικαιολογημένα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. 
Οι τοπικές κοινωνίες αρνούνται  αυτές τις επενδύσεις  καθώς έχουν εξαντληθεί, απειλούν το περιβάλλον και δεν προσφέρουν. Θέμα έχει δημιουργηθεί και με τη νέα επένδυση σε Ερέτρια - Αμάρυνθο. Ο Δήμος ζητά  πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση πριν τοποθετηθεί. Δημόσια θέση  για το ζήτημα πήρε και  ο ΣΥΡΙΖΑ Ερέτριας- Αμαρύνθου, υπενθυμίζοντας ότι διεθνώς υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αν τελικά εξυπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάζονται τα αιολικά πάρκα. Σημειώνει δε ότι η ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία είναι αμελητέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο,  θέλοντας να συμβάλει στο διάλογο της τοπικής Κοινωνίας,  διευκρινίζει ότι δεν είναι αντίθετος στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας αλλά:
α) Όταν γίνεται με κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό.
β) Όταν δεν καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και την κοινωνική ανταπόδοση.
γ) Εάν συμβάλει όντως στη μείωση των ρύπων.
δ) Εάν συμβάλει στην κάλυψη, πρώτα απ’ όλα, στην κάλυψη  των ενεργειακών αναγκών των τοπικών κοινωνιών, της Ερέτριας, της Αμαρύνθου, Του Γυμνού, της Άνω Βάθειας, της Καλλιθέας, της Σέττας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ...
Σε έναν απολογισμό για το μέγεθος του κέρδους στις τοπικές κοινωνίες από το εγκατεστημένο αιολικό δυναμικό, η ΕΛΕΤΑΕΝ εκτιμά ότι από τη λειτουργία τους, τα έργα αυτά αποδίδουν τοπικά 3,9 εκατ. ευρώ ανά έτος χωρίς να υπολογίζονται οι άμεσες θέσεις εργασίας και άλλα έμμεσα οφέλη. Το ποσό αυτό αφορά αναπτυξιακά έργα, χορηγίες, τοπικές προμήθειες και υπηρεσίες όπως και το θεσμοθετημένο ειδικό τέλος 3% που παρακρατείται υπέρ των δήμων και των πολιτών.
Τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΛΕΤΑΕΝ βγήκαν με βάση στοιχεία που συνέλεξε από όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ή εμπλέκονται με τη λειτουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή.
Δηλαδή τις Rokas Iberdrola, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Enel Green Power, Protergia, Jasper Ενεργειακή, ΕΡΕΝ, ΕΝΤΕΚA, Enercon, Vestas, Siemens Gamesa.
Στα τέλη του 2017 λειτουργούσαν στη νότια Εύβοια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 218,7 MW που είχαν κατασκευαστεί κατά την περίοδο 1998-2017. Είχαν επίσης ήδη ολοκληρωθεί, δίχως να έχουν ακόμη τεθεί σε εμπορική λειτουργία, επιπλέον 28,2MW.
Τα αιολικά πάρκα όμως έχουν ορισμένο χρόνο ζωής, ενώ επεμβαίνουν στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, επηρεάζουν το κλίμα αλλά και δράσεις όπως οι καλλιέργειες και ο τουρισμός. Η επιλογή του τόπου εγκατάστασης είναι μια ιδιαίτερα σημαντική - λόγω των πιθανών επιπτώσεων - πράξη.
Εν κατακλείδι σημειώνουμε ότι η δημιουργία αιολικών πάρκων είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ σοβαρό ζήτημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Υπενθυμίζουμε ότι η Εύβοια είναι το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα, που  έχει καταγραφεί με το μεγαλύτερο αριθμό ανεμογεννητριών. Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό για το ποιά στάση πρέπει να κρατήσει ο τόπος μας, σε κάθε τέτοιου είδους επένδυση.