ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ02192020

Τρι, 18 Φεβ 2020 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ;

ΓΙΑΤΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ;

Αδιανόητη εξέλιξη να μην λειτουργεί από αρχές Οκτωβρίου λόγω κτηριακών προβλημάτων

Πώς να σχολιάσει κανείς το γεγονός ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας δεν λειτουργεί για το κοινό, από τις 11 Οκτωβρίου, εξαιτίας κτηριακών προβλημάτων; 

Το γεγονός έχει απογοητεύσει τους φίλους του βιβλίου, που χρησιμοποιούσαν τα αναγνωστήρια ή δανείζονταν βιβλία και οι οποίοι αναρωτιώνται: Γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου; Κι ακόμη: Ως πότε η Βιβλιοθήκη θα είναι κλειστή;

Αν δει κανείς σχόλια βιβλιόφιλων στο facebook διαβάζει πως "είναι θλιβερό να μην λειτουργεί η μοναδική δημόσια Βιβλιοθήκη στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη ενός νομού σαν την Εύβοια". Προφανώς δεν έχουν άδικο.
Η Βιβλιοθήκη της πόλης έχει μακρά ιστορία και δεν είναι λογικό να έχει τέτοια αντιμετώπιση. Το 1926 ιδρύεται στην Χαλκίδα ο «Σύλλογος Φιλοβίβλων ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», υπό την προεδρία του καθηγητή και αρχιμανδρίτη Κοντεστάνου. Σκοπός του Συλλόγου είναι η ίδρυση Δημόσιας Βιβλιοθήκης και Ευβοϊκά Αρχεία στη Χαλκίδα.
Το 1936 ο τότε δήμαρχος Χαλκίδας, Σ. Σαραφιανός, ιδρύει την πρώτη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.
Το 1957, με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε Δημόσια. Το 1972 παίρνει την τελική της μορφή: Χαρακτηρίζεται ως Κεντρική και εξυπηρετεί όχι μόνο την Χαλκίδα αλλά ολόκληρη την Εύβοια. Σήμερα λειτουργεί ως Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, σε ιδιόκτητο κτίριο και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Εκτός από το κεντρικό κτίριο λειτουργούν και 2 παραρτήματα, στις συνοικίες Αγίου Ιωάννου και Κανήθου της Χαλκίδας.
Διαθέτει επίσης, κινητή μονάδα (βιβλιοαυτοκίνητο) που εξυπηρετεί 220 δανειστικά κέντρα, στην Εύβοια. Υπάρχουν στη διάθεση των αναγνωστών περί τους 100.000 τόμοι μεταξύ των οποίων 2000-3000 παλαιότυπα και σπάνια βιβλία καθώς και το πληρέστερο αρχείο Φύλλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στην Εύβοια.
Επίσης, η βιβλιοθήκη έχει στην κατοχή της μια μικρή συλλογή όπλων, του 1821, παλαιούς χάρτες και γκραβούρες, μια αξιόλογη συλλογή ζωγραφικών πινάκων, -200 περίπου- μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε των: Βακιρτζή, Πετρίτση, Λαναρά, Καραχάλιου και τη συλλογή πινάκων και χαρακτικών του Γ. Οικονομίδη.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Tο Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, σε έκτακτη συνεδρίαση του προχθές Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 αποφάσισε ομόφωνα την παράταση της αναστολής λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, έως ότου αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο κτίριο όπου στεγάζεται.
Η ως άνω απόφαση ελήφθη σε συνέχεια των επίσης ομόφωνων με θέμα: «Σοβαρά προϋπάρχοντα κτιριακά προβλήματα που επιδεινώθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας 30 & 31 Σεπτεμβρίου». Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
"Κατόπιν αυτοψίας που διενεργήθηκε την Πέμπτη 25η Οκτωβρίου 2018, των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠ.Π.Ε.Θ., που θα δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες αποκατάστασης των κτιριακών προβλημάτων και θέλοντας να προστατέψουμε του επισκέπτες και τα μέλη, η διεύθυνση θα παρατείνει την αναστολή λειτουργίας για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί".