ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι05262020

Τρι, 26 Μαϊ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΤΣΙΚΑ

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΤΣΙΚΑ

Ο Δήμος Χαλκιδέων αποκαθιστά άμεσα το ιστορικό διατηρητέο κτίριο της πόλης

Κάθε σημαντική πόλη οφείλει να συντηρεί τις μνήμες της και ένας τρόπος έχει να κάνει με τα διαχρονικής αισθητικής αξίας κτίρια της, που συστηματικά πρέπει να αναπλάθονται και να παραδίδονται σε ποιοτικές χρήσεις.  

Με βάσει τα παραπάνω χθες, υπογράφηκε η σύμβαση για τη συντήρηση του Δημαρχιακού Μεγάρου «Κότσικα».

Το συγκεκριμένο έργο είναι του Δήμου Χαλκιδέων με προϋπολογισμό μελέτης 105.000€, που θα καλυφθεί από ίδιους πόρους.
Στο Δημαρχιακό Μέγαρο, που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, προβλέπεται να γίνει ανακαίνιση των εξωτερικών χρωματισμών του κτιρίου.
Θα προηγηθεί καθαρισμός της τοιχοποιίας, με υδροβολή και πλήρης αφαίρεση του αποφλοιωμένου χρώματος,  ενώ στα μάρμαρα και στην τοιχοποιία της βάσης του κτιρίου και σε ύψος μέχρι 2,5μ, θα εφαρμοστεί αντιγραφιστική επάλειψη.
Επίσης, στα εξωτερικά κουφώματα θα πραγματοποιηθεί αφαίρεση των παλαιών ελαιοχρωμάτων και σε μεμονωμένες περιπτώσεις αντικατάσταση κατεστραμμένων ξύλινων τεμαχίων των κουφωμάτων και στη συνέχεια χρωματισμός τους.
Τέλος στα εξωτερικά σιδηρά κιγκλιδώματα που βρίσκονται στις βεράντες και στις εξωτερικές θύρες, θα γίνει αφαίρεση των παλαιών ελαιοχρωμάτων, εφαρμογή αντισκωριακής βαφής και χρωματισμός τους.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης, για την εκτέλεση του έργου εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η πλήρης αξιοποίηση των χώρων του Δημαρχιακού Μεγάρου “Κότσικα”έτσι ώστε αυτό να αποκτήσει την αίγλη που αρμόζει στην ιστορικότητα του κτιρίου και να έχει χρήσεις που θα το καταστήσουν επισκέψιμο. 

ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ
Το Μέγαρο Κότσικα, ένα από τα λίγα νεοκλασικά που διασώζονται στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας, δεσπόζει στην παραλία της πόλης με την όμορφη αρχιτεκτονική του.
Πρόκειται   για ένα τριώροφο κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία και στοιχεία μπαρόκ. Έχει δυο τρούλους προς την παραλία και δυο κομψότερες εξάρσεις προς την οδό Φαρμακίδου.
Όλη η κεραμοσκεπή περιστοιχίζεται από ακροκέραμα και ακριβώς από κάτω τους και γύρω από την στέγη υπάρχει γύψινος διάκοσμος. Γύψινα διακοσμητικά επίσης κοσμούν συμμετρικά και τις δύο όψεις του κτιρίου.
Στο εσωτερικό του κτιρίου τα πατώματα σε όλες τις αίθουσες είναι ξύλινα, ενώ μάρμαρο συναντάμε στους διαδρόμους και στους βοηθητικούς χώρους καθώς και σε σκάλες.  Οι μαρμάρινες σκάλες έχουν σιδερένια κάγκελα με σχέδια και ξύλινη κουπαστή, ενώ οι ξύλινες σκάλες διαθέτουν ξύλινο κάγκελο και κουπαστή.
 Όλες οι αίθουσες είναι ψηλοτάβανες, με γύψινο περιμετρικό διάκοσμο και γύψινες ροζέτες στις βάσεις των φωτιστικών.

 

Η ιστορία του Μεγάρου Κότσικα

Στα μέσα του 1870 στη θέση του μεγάρου Κότσικα υπήρχε η ποτοποιεία Χατζηπαναγιώτου.

Το 1904 ο έμπορος Πολυχρόνης Κότσικας με καταγωγή από την Κάρυστοκαι κατοικία το Κάιρο της Αιγύπτου, αγόρασε το κτίριο του ποτοποιείου και έδωσε εντολή στον μηχανικό Ποθητό Καμάρα (ο ίδιος μηχανικός που είχε κατασκευάσει και το παλιό ξενοδοχείο Παλίρροια) να κατασκευάσει στη θέση του το κτίριο που γνωρίζουμε σήμερα ως Μέγαρο Κότσικα.
Το 1984 επί δημαρχίας Γιάννη Σπανού, το κτίριο το αγόρασε ο δήμος Χαλκιδέων από τους κληρονόμους του Π. Κότσικα με σκοπό να μετατραπεί σε δημαρχιακό μέγαρο. Αφού έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης, την 4 Μαρτίου 1994 και επί δημαρχίας Στέλιου Μαργαρίτη εγκαινιάζεται και έκτοτε φιλοξενεί τις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων.
Στο εσωτερικό του μεγάρου και στο 2ο όροφο φιλοξενεί την πινακοθήκη της Άννας-Μαρίας Δ. Κουκούλη, η οποία χρησιμοποιείται και ως χώρος τελετών και εκδηλώσεων. Η αίθουσα με τους εντυπωσιακούς πολυελαίους πέρα από τους πίνακες ζωγραφικής,  φιλοξενεί και ένα πιάνο και κάποια έπιπλα της οικογένειας Κότσικα, τα οποία τα παραχώρησε η ίδια η οικογένεια.
Η δεύτερη μεγάλη σάλα είναι διαμορφωμένη για να φιλοξενεί τα δημοτικά συμβούλια ενώ στους διαδρόμους υπάρχουν  τα πορτρέτα και  οι φωτογραφίες των διατελεσάντων δημάρχων του Δήμου Χαλκιδέων.