ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι07142020

Δευ, 13 Ιουλ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ Ακριβότερο και με αλλοιώσεις το έργο της Παλαιάς Αγοράς;

Ακριβότερο και με αλλοιώσεις το έργο της Παλαιάς Αγοράς;

Μεγαλώνει η κόντρα και για τη Μελέτη του έργου

Τι αναφέρει η Ομάδα Πολιτών

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διάσωση και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία σχολιάζει την Οριστική Μελέτη του Δήμου Χαλκιδέων για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς.

Η μελέτη του Δήμου υποστηρίζει ότι αν εφαρμοστεί  μελέτη του Δήμου θα είναι σοκαριστική η αλλοίωση των νεοκλασσικών κτισμάτων, ενώ κάνει λόγο τόσο για στοιχεία που εκτοξεύουν το κόστος κατασκευής, όσο και για τις χρήσεις των καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ομάδας των Πολιτών αναφέρει τα εξής:
"1. Η Ομάδα μας έλαβε, τελικά, γνώση της Οριστικής Μελέτης του Δήμου Χαλκιδέων και τοποθετήθηκε επ᾽ αυτής, έστειλε δε ήδη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την τοποθέτησή της την οποία επισυνάπτουμε στην παρούσα ανακοίνωση (ΥΠΟΜΝΗΜΑ & ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ).
2. Η προτεινόμενη Οριστική Μελέτη θεωρούμε ότι περιέχει  σημεία τα οποία απέχουν σημαντικά από το γράμμα και το πνεύμα της Υπουργικής Απόφασης για την αποκατάσταση του συνόλου  του κτηριακού συγκροτήματος.
Η έκταση των κατεδαφίσεων στις 2 φάσεις και η μορφολογική αλλοίωση των νεοκλασικών κτισμάτων του 19ου αι. (α´ φάσης), κυριαρχούν στην Οριστική Μελέτη και κυριολεκτικά σοκάρουν!
Είναι γι αυτό που ο κ. δήμαρχος αρνιόταν με τόσο πάθος να δώσει την μελέτη στην δημοσιότητα! Είναι γι αυτό που ζητούσε την τυφλή στήριξη του κόσμου διαρρέοντας ότι, τάχα, γκρεμίζεται μόνο ένα τοιχαλάκι στον όροφο Κυδωνιάτη.
Είναι γι αυτό που ο κ. δήμαρχος βιάζεται: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΚΣΝΜ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ. Η μορφολογική αλλοίωση του νεοκλασικού τμήματος (της α΄φάσης) είναι δραματική.
Πραγματοποιούνται σχεδόν καθολικές κατεδαφίσεις (το 72,5%) των εξωτερικών πετρόκτιστων, πάχους 0,60μ.τοίχων, και όλων (100%) των κεραμοσκέπαστων στεγών και αντικαθίστανται τα κατεδαφιζόμενα  με μια ξύλινη κατασκευή που στη θέση των τοίχων έχει ως υλικά πλήρωσης γυαλί και ξύλο!
Το νεοκλασικό κτίσμα εξαφανίζεται ουσιαστικά εξωτερικά και στη θέση του παρουσιάζεται ένα μοντέρνο. ΤΟ ΟΛΟ ΚΤΙΣΜΑ ΧΑΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΡΥΘΜΩΝ («συγκρότημα άρρηκτα συνδεδεμένο µε τη συλλογική μνήμη»).
Όσο για τις άλλες κατεδαφίσεις και ανακατασκευές, καλά θα είναι να αναλογιστεί ο Δήμος αν είναι φρόνιμο, απλώς για να λειτουργήσει ένας θερινός κινηματογράφος στο δώμα-λειτουργία που μπορεί πολύ άνετα να φιλοξενηθεί στους διαδρόμους της Αγοράς και στην Πλατεία-, να ανακατασκευάσει όλο το κτίσμα της β φάσης (Κυδωνιάτη), εκτοξεύοντας τον Προϋπολογισμό του έργου που θα καλυφθεί –θυμίζουμε- από δανεισμό!
Όσον αφορά στις χρήσεις, ελπίζουμε να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις και η Αγορά να γίνει μια πραγματική δημοτική αγορά κι όχι πόλος εστιατορίων-καφέ και εμπορικών καταστημάτων, όπως προτείνεται τώρα, υποθέτουμε από πιέσεις ενδιαφερομένων, μιας και η αναγραφή των χρήσεων είναι περίεργα πολύ αναλυτική (π.χ. Κατάστημα 42-43: ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ/ ΖΥΜΑΡΙΚΑ- ΟΣΠΡΙΑ, Κατάστημα 44: ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ/ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, κ.α. ...)
3. Τις παραπάνω απόψεις μας θα αναπτύξουμε λεπτομερειακά και στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, ελπίζοντας σε αποφάσεις που θα προωθήσουν την ορθή αποκατάσταση της ΔΑΧ με τις αντίστοιχες αλλαγές των μελετών που μπορούν να γίνουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα επ᾽ ωφελεία της πόλης και του ίδιου του έργου.
 4.Όσον αφορά στον επείγοντα χαρακτήρα της έγκρισης της μελέτης που προβάλλει με ανεπίτρεπτο, λαϊκίστικο τρόπο ο κ. Δήμαρχος Χαλκιδέων, από τον οποίο στοχοποιηθήκαμε και εμείς και το ΚΣΝΜ, διότι τάχα καθυστερούμε το έργο αποκατάστασης, είναι φανερό ότι, δυστυχώς,  δεν έχει κατανοήσει ακόμη  τον ΚΑΙΡΙΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΔΑΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ  ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.
Τασσόμαστε υπέρ της γρήγορης αποκατάστασης της Αγοράς. Το επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της Ομάδας μας, προσφέροντας τη συνδρομή μας στη Δημοτική Αρχή που την αρνήθηκε και προχώρησε με βήματα που καθυστέρησαν πολύ την όλη διαδικασία, μέρος της οποίας είναι και η εκπόνηση αυτής της μελέτης, που παράβλεψε τις οδηγίες του ΚΣΝΜ.
Δε θα πρέπει όμως να εγκριθεί μια μελέτη, που καταστρέφει αντί να αποκαθιστά, χωρίς τις αναγκαίες αλλαγές. Η παράταση χρόνου  που θα προκύψει από αλλαγές στις μελέτες θα είναι βραχύχρονη. Το όφελος της Χαλκίδας από τη διάσωση της κληρονομιάς της τεράστιο!
Η αποκατάσταση της ΔΑΧ πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, συνετά και σύννομα, με διαφύλαξη της ιστορικής ταυτότητάς της."