ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ07102020

Πεμ, 09 Ιουλ 2020 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ Ή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΙΔΑ;

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ Ή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΙΔΑ;

Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τι ψήφισμα αποφασίστηκε

Σε ένα ψήφισμα που στηρίζει την συνύπαρξη βιομηχανιών και αρχαιολογικού χώρου με την ταυτόχρονη ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων και της ιστορικής σημασία της περιοχής Αυλίδας κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο γι αυτό και παρόντες ήσαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων αλλά και δεκάδες απλοί πολίτες. Ενδιαφέρουσες ήσαν αρκετές επώνυμες τοποθετήσεις που υπερασπίστηκαν πότε την βιομηχανική παρουσία στην περιοχή, πότε την αρχαιολογική και πότε την ισορροπημένη συνύπαρξή τους.

 

Ο κ. Λειβαδίτης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού του Βαθέος Αυλίδος για παράδειγμα, υποστήριξε τη διαφωνία του συλλόγου αναφορικά με ψήφισμα βασισμένο στο ΓΠΣ κυρίως σε ότι αφορά την ενάλια ζώνη, η οποία χρήζει της άμεσης προστασίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θεωρεί λογικό το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, καθώς η αρχαιολογική σημασία του χώρου θα χαθεί στο βωμό των βιομηχανιών μετατρέποντας την περιοχή σε μία τεράστια βιομηχανική ζώνη.

 

Από την άλλη, ο πρόεδρος του θεάτρου Χαλκίδας, κ. Κατσάνος υποστήριξε τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου και εν γένει της ιστορικής σημασίας του τόπου. Όσον αφορά το θέατρο της Αυλιδείας Αρτέμιδας, ο κ. Κατσάνος υπογράμμισε πως σκόπιμα δεν περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των θεάτρων της ομάδας “Διάζωμα”. Παράλληλα, προέβαλε και το ψήφισμα “Όχι άλλη θυσία στην Αυλίδα”, το οποίο κινητοποιούν διαδικτυακά πολίτες που τάσσονται υπέρ των αρχαιοτήτων και θέτουν ζήτημα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό λόγω των βιομηχανιών. Επιπλέον, ο κ. Κατσάνος τόνισε ότι στον προαύλιο χώρο του τσιμεντάδικου κατά την Μυκηναϊκή περίοδο υπήρξε νεκροταφείο λέγοντας χαρακτηριστικά «Το αίμα και τα κόκαλα των προγόνων μας είναι μέσα στα τσιμέντα μας».

 

Ο κ. Γιαπλές, εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΑΚΦΑ, που εδρεύει στην περιοχή αναρωτήθηκε "πώς γίνεται οι σύλλογοι να στρέφονται κατά των βιομηχανιών και των εργοστασίων και παράλληλα να δέχονται τις χορηγίες τους και να στέλνουν ευχαριστήρια σημειώματα;".

 

Ο κ. Κούκουρας, εκπρόσωπος των εργαζομένων του Τσιμεντάδικου ρώτησε το σώμα αν εντός το ΓΠΣ αναφέρεται ο όρος οριοθετημένος πολιτιστικός χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος. Όταν η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική απαρίθμησε προσκλήσεις και έγγραφα, που ο χώρος του θεάτρου αναφέρεται κατά αυτόν τον όρο και εκδηλώσεις που έχει στηριχτεί από το Δήμο, την Περιφέρεια και τον ΟΛΝΕ. «Εσείς τους νομιμοποιήσατε με τις χορηγίες σας. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι αρχαιολογικός ή πολιτιστικός χώρος αλλά ένα παλιό λατομείο που μετέτρεψαν σε θέατρο»υπογράμμισε.