ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ07102020

Πεμ, 09 Ιουλ 2020 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ - ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ - ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ

Οι εγκαταστάσεις Σακελαράκη αγοράστηκαν το 2005 και από τότε ερειπώνονται. - Θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας κ. Σπανό Φάνη κατέθεσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Στουπής Νικόλαος και ο κ. Κουλούρης Γιώργος εν όψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει σήμερα Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018 στο Δίστομο. 

Η ερώτηση αφορά το εγκαταλελειμμένο παλιό εργοστάσιο του Σακελαράκη στον Αγ. Στέφανο στην είσοδο της Χαλκίδας, που περιήλθε στην ιδιοκτησία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 2005, και η Αυτοδιοίκηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση/προστασία και αξιοποίηση του.

                                   

Συγκεκριμένα , στην είσοδο της Χαλκίδας στον Αγ. Στέφανο βρίσκεται το παλαιό εργοστάσιο του Σακελαράκη. Ως είναι γνωστό το 2005 η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας αγόρασε το συγκεκριμένο κτίριο με σκοπό να το αξιοποιήσει πολιτιστικά ως πολυχώρο για την πόλη της Χαλκίδας.

 Έκτοτε και έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί οιαδήποτε  παρέμβαση με φυσικό αποτέλεσμα αυτό να  απειλείται να καταρρεύσει, λόγω διάβρωσης της τοιχοποιίας.

 

Η ερώτηση είναι: Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την προστασία/αποκατάσταση/διαμόρφωση/ανάπλαση κτηρίου και περιβάλλοντος χώρου, τελικά της ίδιας της περιουσίας;

 

Το πυρηνελαιουργείο – σαπουνοποιείο βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το ρετσινάδικο του Κόντη και το οινοπνευματοποιείο «Αρέθουσα», στην οδό Αρεθούσης, περιλαμβάνει ένα κτιριακό συγκρότημα, το οποίο εκτείνεται σε ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο έκτασης 17.000 τ.μ.. Το κτιριακό συγκρότημα κτίσθηκε πριν 100 περίπου χρόνια και αποτελεί βιομηχανικό μνημείο του 19ου αιώνα για την πόλη της Χαλκίδας.

 

Η τύχη του εργοστασίου ήταν να το πάρει η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος το 1962, οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του. Παρήγαγε κατά βάση σαπούνι, πυρήνα, πυρηνέλαιο και δευτερευόντως πάγο. Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει ένα μεγάλο επίμηκες κτίριο, το οποίο είναι πετρόχτιστο και κεραμοσκέπαστο. Αποτελείται από ανισοϋψή κτίρια το ένα δίπλα στο άλλο, με πολλές σειρές παραθύρων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ