ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ10172018

Τρι, 16 Οκτ 2018 7pm

Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΤΟΠΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΟ το οδικό δίκτυο της Εύβοιας

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΟ το οδικό δίκτυο της Εύβοιας

Τα σοβαρά προβλήματα του οδικού δικτύου στην Εύβοια, αναφέρει με επιστολή που έστειλε προς στον υπουργό ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο Θ. Μπουραντάς.

Ο κ. αντιπεριφερειάρχης χαρακτηρίζει απαράδεκτο και φονικό το βασικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας, που είναι ο διαμήκης άξονας ο οποίος διατρέχει όλο το Νομό, από το Βόρειο άκρο μέχρι το Νότιο. Επισημαίνει ότι πρέπει να κατανοηθεί από όλους τους αρμόδιους, πως ο Νομός, έχει παραμεληθεί από την Πολιτεία στον τομέα κυρίως των υποδομών οδοποιίας.

Για δεκαετίες η Εύβοια μετρά συνεχώς νεκρούς και τραυματίες, αφού για 70 και πλέον χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί κανένα αξιόλογο έργο για να βελτιώσει στοιχειωδώς την οδική ασφάλεια και να διευκολύνει την κυκλοφορία των κατοίκων, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Έτσι μετά τη σύσκεψη φορέων του νομού, που έγινε την περασμένη την Πέμπτη, όπου ασχολήθηκαν για άλλη μία φορά με το οδικό δίκτυο της Εύβοιας, αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση των φορέων με τον Υπουργό με σκοπό να θέσουν το πρόβλημα και κυρίως να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Συγκεκριμένα στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Οι φορείς της Εύβοιας συναντήθηκαν στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 7 Μαρτίου και ασχολήθηκαν για ακόμα μια φορά με το απαράδεκτο και φονικό βασικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας που είναι ο διαμήκης άξονας, ο οποίος διατρέχει όλο το Νομό, από το Βόρειο άκρο μέχρι το Νότιο. Σήμερα, όπως παραδέχονται όλοι οι αρμόδιοι, η παράκαμψη ΧΑΛΚΙΔΑΣ είναι σε επίπεδο χώρας το πλέον ώριμο έργο από πλευράς μελέτης για άμεση δημοπράτηση και κατασκευή.

Η παράκαμψη ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ έχει δημοπρατηθεί και έχει ανατεθεί σε ανάδοχο πριν αρκετό διάστημα, αλλά δεν έχει αρχίσει η κατασκευή της λόγω έλλειψης πιστώσεων, όπως ισχυρίζεται, η αρμόδια Υπηρεσία του τ. Υπουργείου Υποδομών. Σύμφωνα με το έγγραφο Α.Π. Δ 18.1/46813/1158/13.11.12 του Γεν. Γραμματέα Μεταφορών, ο διαμήκης άξονας της Εύβοιας, είναι ένα από τα νέα τμήματα – δίκτυα που έχουν ενταχθεί στους χάρτες παραρτήματος της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την ανάπτυξη του ΔΕΔ-Μ και αυτό συνεπάγεται τη δυνατότητα χρηματοδότησής του από το Ταμείο Συνοχής, τόσο κατά την τρέχουσα, όσο και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό.

Επομένως και τα δύο έργα, που προαναφέρθηκαν, δηλαδή οι παρακάμψεις ΧΑΛΚΙΔΑΣ και ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ μπορούν χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσουν. Το ίδιο ισχύει και για την παράκαμψη ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ, η μελέτη της οποίας ολοκληρώθηκε, στον ίδιο περίπου χρόνο με την παράκαμψη ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, αλλά δεν προχώρησε λόγω της οικονομικής κρίσης που στο μεταξύ εμφανίστηκε. Ώριμη μελετητικά είναι και η παράκαμψη ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, αν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς και του τ. Υπουργείου Υποδομών, προχωρήσουν στις εγκρίσεις που αναμένονται.

Κύριοι Υπουργοί, πρέπει να κατανοηθεί από όλους τους αρμόδιους ότι ο Νομός της Εύβοιας έχει παραμεληθεί από την Πολιτεία στον τομέα κυρίως των υποδομών οδοποιίας.Πρέπει επίσης να κατανοηθεί, ότι η Εύβοια είναι από τους μεγαλύτερους Νομούς της χώρας, με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων και ο μεγαλύτερος στην Περιφέρεια Στερεάς. Δικαιούται και για αυτό το λόγο να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο.Η γεωγραφική θέση της Εύβοιας, την καθιστά τόπο υποδοχής χιλιάδων κατοίκων της Αττικής που αναζητούν λίγη ξεκούραση και αλλαγή περιβάλλοντος. Η έλλειψη όμως των υποδομών οδοποιίας, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αυτονόητη λειτουργία της Εύβοιας, ως ο πλησιέστερος προς την Αττική προορισμός.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι φορείς της Εύβοιας, αποφάσισαν από κοινού να ζητήσουν από την Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Επειδή υπάρχουν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, για την προώθηση των έργων, οι οποίες δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα. Επειδή το πρόβλημα αφορά στη ζωή και στην υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου, οι εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών φορέων της Εύβοιας αποφασίσαμε:

Να ζητήσουμε τη συνάντηση αντιπροσωπείας των φορέων με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, με σκοπό να θέσουμε και προφορικά το πρόβλημα και κυρίως να μας δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Αν μεσολαβήσει εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς θετικές απαντήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε άλλες ενέργειες στα πλαίσια του νόμου και των υποχρεώσεών μας προς τους πολίτες».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τις πτώσεις βράχων στην Ε.Ο. Ιστιαίας - Αιδηψού. Πάνω από τον Νέο Πύργο και μετά την διασταύρωση του Αγιόκαμπου, τα βράχια έπεσαν κατά τις έντονες χειμερινές βροχοπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση τα βράχια έχουν κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, στην δεύτερη είναι έτοιμα μεγάλα δέντρα που δεν στηρίζονται να καταλήξουν στο οδόστρωμα. Από τότε και για μήνες περιμένουν το συνεργείο της τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας, έστω να απομακρυνθούν τα βράχια αν όχι να γίνουν έργα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ