ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06022023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

Νέα εξασφάλιση των εργαζομένων έως ότου ολοληρωθεί η πώληση της εταιρείας

Μια ακόμη ρύθμιση παράτασης για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους της προβλέπεται στο τελευταίο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με τη συζήτησή του στη Βουλή των Ελλήνων να ξεκινά σήμερα.
 
Συγκεκριμένα, παρατείνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με τους εργαζόμενους της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2023. Συνεπώς εξασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα όλων. Σημειωτέον ότι τους έχουν καταβληθεί και οι αποζημιώσεις τους.
Η Κυβέρνηση, δηλώνει ότι είναι απολύτως συνεπής προς τα συμφωνηθέντα με τους εργαζόμενους της εταιρείας (πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 7 Μαρτίου 2023) και πως έτσι, "συνεχίζει τις συστηματικές προσπάθειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών".
 
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μισθούς 1,5 εκ. ευρώ τον μάνα, ενώ πληρώνει και τα πρόστιμα που βάζει η ΕΕ. Σύμφωνα δε με μελέτη η ΛΑΡΚΟ έχει στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 5,7 δισ. ευρώ. Επίσης, η καθυστέρηση επαναλειτουργίας κοστίζει και αυτή, αφού οι τιμές νικελίου έχουν ανέβει ικανοποιητικά.
 
ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ...
 
Η ΛΑΡΚΟ παραμένει , επιδοτούμενη όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την εκποίησή της και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή έχει ολοκληρωθεί ήδη από πέρυσι και όπως είπαμε, η ζήτηση για το νικέλιο διεθνώς είναι ισχυρή. 
 
Κύκλοι της αγοράς διαπιστώνουν σημαντικά διαφυγόντα έσοδα από το γεγονός ότι δεν προχωράει το επιχειρηματικό σχέδιο των επενδυτών που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής σιδηρονικελίου και άλατος του θειικού νικελίου στους 20.000 τόνους ετησίως. 
 
Το άλας του θειικού νικελίου αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών από την αυτοκινητοβιομηχανία και η τιμή του είναι εξίσου υψηλή όσο το καθαρό νικέλιο και σαφώς υψηλότερη από το σιδηρονικέλιο.
 
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
 
Με την εν λόγω ρύθμιση, παρατείνεται η ειδική διαχείριση της εταιρείας, μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου στον επενδυτή που προέκυψε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργήθηκαν από την Ειδική Διαχείριση και από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η χορηγούμενη παράταση κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να ολοκληρωθούν:

(α) Η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης μεταξύ της ειδικής διαχείρισης και του επιτυχόντα επενδυτή.

(β) Η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και επιτυχόντος επενδυτή στο διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και η συντήρηση του Συγκροτήματος Εργοστασίου Λάρυμνας, μέχρι την εγκατάσταση του επενδυτή.

(γ) Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων.